V

VERSTOPTE PAREL OP DE WALLEN: RESTAURANT ANNA

Wanneer je de wazige coffeeshops, Britse blondines en luidruchtige duitsers verlaat en restaurant ANNA binnenstapt, verdwijnt het ‘wallengevoel’ direct. Je treft een prachtig Amsterdams herenpand aan met torenhoog plafond en verwelkomend personeel. Deze week op onze culinaire bucketlist: Restaurant ANNA. Restaurants Amsterdam, de wallen Amsterdam

Wanneer je de halfblote Britse blondines en luidruchtige duitsers verlaat en restaurant ANNA binnenstapt, verdwijnt het ‘wallengevoel’ direct. Je treft een prachtig Amsterdams herenpand aan met torenhoog plafond, netjes opgedekte tafels en verwelkomend personeel. Midden op de Wallen, tussen vage sekswinkels, wazige coffeeshops en twijfelachtige pizzatenten, kun je aan de Warmoesstraat uitgebreid tafelen en enorm goed eten. Deze week op onze culinaire bucketlist: Restaurant ANNA.

De Sfeer

Terwijl je door een van de drukste straten van Amsterdam loopt, gevuld met zoekende en verstrooide toeristen, is daar ineens Restaurant ANNA. Wat aan de buitenkant een klein pand lijkt, is vanbinnen een gigantisch grote verrassing. Het restaurant loopt van de Warmoesstraat tot het Oudekerksplein en biedt ruimte voor zo’n 110 man. Hm, dat zal een sfeerloze bende zijn dan, zie ik je denken. Maar nee, niets is minder waar. Het restaurant is erg smal waardoor de tafels on-Amsterdams ver uit elkaar staan. Ook al zou het volle restaurant tegelijk voluit praten – het zou elkaar niet hinderen. Over de akoestiek is zo goed nagedacht, dat je zelfs je genietende buurman amper kunt horen. Vanuit alle drukte die zich 5 meter verder afspeelt, zit je dus ineens super ontspannen in een groot, maar intiem restaurant culinair te genieten.

Wij Interviewden de sounder van Freshhh magazine – Jip Isabel

Het personeel

Restaurant ANNA wordt gerund door chef Ben en manager Sara. De werk- & liefdespartners staan al anderhalf jaar samen op de vloer en hebben het concept van ANNA een verbeterde twist gegeven. Zij hebben samen het dinerconcept toegankelijker weten te maken. In plaats van enkel een 8-gangenmogelijkheid, is het concept nu aantrekkelijk voor een breder publiek. Dat betekend overigens niet dat de kwaliteit erop achteruit gegaan is! De jarenlange ervaring van zowel Ben als Sara is goed te merken op het bord en wat betreft de gastvrijheid en kennis. Sara verteld ons het interessante achtergrondverhaal van ANNA, we hadden het over de bizarre ontwikkelingen in de horeca en ondertussen geeft ze ons een uitgebreide uitleg over de wijnen. Ze weten maar al te goed wat ze aan het doen zijn bij ANNA. Als je trouwens nog op zoek bent naar een uitdaging in de horeca; restaurant ANNA is nog op zoek naar keuken- en bedieningstoppers!

Eten & Drinken

ANNA’s dinerkaar is geïnspireerd op de Europese keuken, maar biedt ruimte voor creatieve en culinaire invallen uit de rest van de wereld. Chef Ben bereidde voor ons een verrassingsmenu, dat bestond uit gedurfde, ambitieuze en – je raadt het -verrassende gerechten (in de positieve betekenis van de woorden). We begonnen bijvoorbeeld met ‘Ben’s bitterbal’; gevogelte levermousse met hazelnoot en roggebrood. Vervolgens aten we rauwe heilbot met papaya, yuzu en hollandse garnalen. Het culinaire feestje ging verder met de specialiteit van de chef; parelcouscous, gerookte haringkaviaar en beurre blanc met paling. Deze totaal onverwachte combinatie was lekker zilt en fijn van structuur.

‘De chef gebruikt het dier van kop tot staart’

De volgende gang is, net als de eerdere drie hoog op smaak. Een heel spannend gerecht: een malse Anjou duif en schorseneer dat op een donkere morilles saus ligt. Om het af te maken ligt hier een canapé met ingewanden van de duif naast. Dit gerecht representeert de ouderwetse kookstijl van Ben. Hij gebruikt een dier van kop tot staart en speelt zo goed in op ‘no waste’, een steeds belangrijker wordend iets in onder andere keukens. Wij aten 5 gangen, maar voor wie liever aanschuift voor enkel een hoofdgerecht, is bij ANNA ook aan het juiste adres. De smaakcombinaties en de cuisson zijn allerbest en sluiten goed op elkaar aan.

De borden zijn opgemaakt als ware kunstwerkjes.

Naast een uitgebreide wijnkaart heeft Sara een klein, handgeschreven briefje met klassieke – buiten de kaart om – wijnen. In haar wijnkelder zoekt ze trots de o zo lekkere wijnen uit die perfect aansluiten bij onze gerechten. Bij ons duifgerecht dronken we bijvoorbeeld een krachtige Chianti Classico Riserva. Dit was dubbelfeest!

De rekening

Bij restaurant ANNA kun je op zeer hoog niveau dineren voor een uiterst redelijke prijs. Voor het verrassingsmenu bijvoorbeeld, dat bestaat uit 5 smaakvolle en doordachte gerechten, betaal je €65. Wil je lekker eten maar is 3 gangen voor jou genoeg? Dan betaal je €37. Of heb je een beetje haast of ben je geen zin in uitgebreid tafelen? De voorgerechten staan vanaf €9,50 op jou te wachten. Een hoofdgerecht krijg je geserveerd vanaf €19,50. Carnivoren kunnen er bij restaurant ANNA een vleesfeestje van maken, met een gigantische Côte de Boeuf met alles erop en eraan, voor €100.

Restaurant ANNA is een verstopte parel in de soms wat duistere Warmoesstraat. Dat maakt de beleving juist zo leuk. De sfeer is redelijk chic, maar toch erg ontspannen en informeel. Ohja, en als ze zomertemperaturen weer in zicht komen is er zelfs de mogelijkheid om buiten op het terras te dineren, terwijl de aangeschoten Duitsers en Chinese fotografen voorbijkomen. Let wel: first come, first serve.