Het aantal nieuwe zaken in Amsterdam dat de deuren opende (zélfs tijdens corona) is bijna niet bij te houden. Maar toch doen we het! Dit lijstje met nieuwe restaurants in Amsterdam wordt regelmatig aangevuld met nieuwkomers in de stad.
Op zoek naar iets nieuws waar je heerlijk kunt aanschuiven? Probeer één van deze (relatief) nieuwe restaurants in Amsterdam eens >
Bar Barracuda
Wie denkt dubbel te zien aan de Aambeeldstraat in Noord zit zout. Vlak naast immens populair visrestaurant Barracuda zit nu Barracuda Bar. Een heerlijk plekje waar je aan het water in het zonnetje kan genieten van betaalbare (vis)hapjes en drankjes.
Een cocktail maken kunnen meer barretjes in de stad maar wat nou zo leuk is hier: geen cocktail is duurder dan €9,50. Qua hapjes is er niet alleen maar vis te verorberen. Gebakken octopus met kikkererwtenpuree is €9,50, net als de lamsspiesjes. Een halve kip van de plancha plukt je portemonnee leeg voor €12,50. Probleem hier dat het allemaal te lekker is waardoor je alles wil bestellen. Waarschijnlijk is het dan toch niet zo’n betaalbare avond.
Donderdag t/m zaterdag van 12:30 tot 01:00 open. Klik hier voor meer info>.
Café Freddy
Alsof de Pijp nog niet genoeg cafeetjes had, is er nu nieuwe buurtkroeg café Freddy bijgekomen. Waar veel plekjes in de hippe Amsterdamse buurt gezien en gezien worden is, moet je je bij Freddy eigenlijk gewoon thuis voelen.
De kaart helpt daar zeker aan mee. Hier staat een kipsateetje (€19,50), broodje bal ( €12,50) of rendang (€19,50 ) op je bordje te wachten.
Iedere dag geopend vanaf 16:00 in het weekend gaan ze om 12:00 open voor lunch. Klik hier voor meer info>
The Siren
De jaren 20, meets Yab Yum, meets Dubai, meets.. extravagantie? Als wij geblinddoekt hier neergezet zouden worden, zouden wij deze plek zo omschrijven. Familieleden van de horecafamilie Poppes zitten achter deze nieuwe plek in hartje centrum aan het Rokin.
Het fluwelen meubilair, gigantisch grote standbeeld dat vanaf een verdieping hoog aanschouwd kan worden in combinatie met overal kirstal, laat maar 1 ding uitstralen: luxe.
De menukaart kan dat natuurlijk nog overtreffen. Een oester met kaviaar voor €12, een Napolitaanse flatbread (pizza?) met wilde paddestoel en truffel voor €27 of Tournedos Rossini met foie gras voor €49 staat hier op jouw bordje te wachten.
Iedere dag geopend vanaf 18:00, in het weekend tot wel 03:00. Klik hier voor meer info>
Café Cenc
Aan de altijd drukke Vijzelstraat zit in het oude Bambino nu Café Cenc. Familie van de wijnbar Parry en restaurant Balthazar’s Keuken in de Jordaan. Binnen is het restaurant schattig met de kleine rondje tafeltjes en hoger en lager gedeelte. Belangrijk: je kan niet reserveren. Wil je hier een hapje doen, ben dan dus op tijd want je moet wellicht eventjes wachten.
Aan poespas doen ze op de menukaart hier dus wél. Denk aan gebrande vijgen met mozzarella, hollandse garnalen en lardo voor €16, of Brioche met garnalen, citroenmarmelade en crème fraîche voor €13,5. Deze (voor)gerechtjes kan je lekker delen of je kiest nog voor een groter hoofdgerecht als Venkelworst met harissa en yoghurt voor €22. De wijnen komen van de wijnwinkel in de 9 straatjes.
Woensdag tot en met zondag geopend vanaf 16:00, maandag en dinsdag gesloten.Klik hier voor meer info>
Insaeng
Een Koreaanse familie uit Zwitserland dat zich nu nestelt in een Jordanees pand met hun restaurant Insaeng. Klinkt als een sprookje, maar het is een werkelijke hit.
Ze openden eerst een foodtruck in Zwitserland dat zo geliefd werd dat daar een restaurant volgde. Dat werd een hotspot voor filmsterren en andere Zwitserse celebs.
De kaart is typisch Koreaans met gefrituurde Gochujang kip voor €14 en bibimbap bowls vanaf €12. Drink er een Soju cocktail bij met framboos en aardbei voor €13 en je avond is compleet. Of toch niet, kijk ook nog even naar de muur want het restaurant is ook nog eens een art gallery.
Donderdag t/m zondag geopend voor lunch, de rest van de week (behalve maandag) ook voor diner. Klik hier voor meer info>
Café Soleil
Een buurtcafé dat echt als thuiskomen moet voelen. Tweedehands meubilair, tegeltjes op de vloer, een open keuken en hoog plafond zijn exact wat je in Noord vaker tegenkomt. En daarom juist ook zo lekker karaktersitiek voor de buurt.
Dat karakteristieke moet ook voortvloeien door wat er op je bordt komt. Een kleine pulpo salade voor €10 euro, kaaskroketten voor €8 of bloedworst met appelchutney voor €14. Het is allemaal lekker toegankelijk maar wel met een beetje extra oemf.
Op maandag en dinsdag gesloten. De rest van de week van ongeveer 17:00 tot 01:00 geoepend. Klik hier voor meer info>
Tiny Danser
Voormalig chef van Bar Centraal Riccardo Russo vond het hoog tijd dat Dappermarkt een nieuwe Italiaanse trattoria kreeg. Het hoekpandje op de markt oogt vanbuiten geel, vanbinnen is het met houten meubilair een knus, klein restaurantje.
De kaart omvat onder andere stracciatella kaas, kersen en tomaten voor €14, tagliatelle met koe en rode wijn voor €22 maar ook beenmerg met brioche en gremolata staat voor €18 op de kaart. Niet je standaad Italiaanse pizza margharita dus maar ook geen over de top Italiaans geneuzel.
Op maandag en dinsdag gesloten, de rest van de week geopend voor diner. In het weekend kan je er ook terecht voor lunch. Klik hier voor meer info>
Bisous
Nog meer liefde met de zoenen van Bisous, een nieuw glamorous tentje aan de Albert Cuypstraat. De dieprode verf, sexy muziek op de achtergrond en fancy gerechtjes geven een beetje Moulin Rouge vibes. Het tentje heeft het gevoel van een Franse bistro met verwengerechtjes als zwezerik en paling. Guilty pleasures op je bord en om je heen, want wie weet staat er in het weekend wel een striptease met stijl voor je neus.
Meer nieuwe restaurants in amsterdam vind je onder de foto >
Barstro Prins & Aap
Fancy en net-ff-anders diner aan de grachten? Van AI-kunst tot signature cocktails uit de tap, bij Prins & Aap in het Andaz hotel doen ze het lekker op hun eigen manier. Prins & Aap is het type restaurant dat indruk op je maakt – een combinatie van een creatieve bar en een Nederlandse bistro en is dé plek waar Amsterdammers en hotelgasten samenkomen voor de bijzonder lekkere cocktails en lokale gerechtjes op next level servies. Echt een feestje.
Meer nieuwe restaurants in amsterdam vind je onder de foto >
Riot Restobar
Een restobar waar de aardappel centraal staat, die hadden we nog niet eerder gehoord. ‘In Riot komen mensen samen voor Amsterdamse gezelligheid’, dat klinkt goed. Wat betreft het eten? Riot is een shared-dining restobar waar chef-koks de aardappel omtoveren tot echte showstoppers. Denk ook aan oeufs mayonaise met aardappelrouille en bieslook of een croissant van aardappel met duxelles, tuinbonen, bundelzwam en walnoten. Klinkt lang niet gek.
Oaxaca
Wie Mexicaans wil eten zoals in Mexico hoeft daarvoor niet langer het vliegtuig te nemen. Een bezoek aan Oaxaca (spreek uit: wa-ha-kà) op de Spuistraat in Amsterdam is dan ook meer dan alleen een eetervaring; ‘het is een avontuurlijke verkenning van de onbekende culinaire schatten van Mexico.‘ Klinkt veelbelovend! Van de zelfgemaakte tortilla’s tot de “saosados”, pre-Spaanse “moles” en stoofpotjes – er valt veel nieuws te proeven. Dorst? Met 32 soorten mezcal in huis is Oaxaca’s mezcalería daar de aangewezen plek voor.
Café Cress
Café Cress is een nieuwe culinaire aanwinst in Amsterdam-Noord, met een wekelijks wisselend menu. Het idee is om een laagdrempelige plek creëren waar iedereen zich thuis voelt. ‘Alsof je bij familie of vrienden in
de woonkamer zit, maar dan wel met goede service en dito eten voor een betaalbare prijs’. Dat kunnen we best gebruiken in Amsterdam! Ook wel lekker: in de zomer kun je hier heerlijk zitten op het terras aan de kade dat dankzij de ligging op het zuiden de hele dag zon pakt.
Bellezza
Oke, oke, we sjoemelen een beetje. Bellezza is geen nieuw restaurant in Amsterdam, maar tóch hoort het thuis in dit artikel. Laten we dat even toelichten. Bij Bellezza (hartje Wallen) word je 140 minuten lang meegenomen door de verschillende ruimtes van een verborgen pakhuis. Een bijzondere ervaring, want elk gerecht wordt begeleidt door een audio-visueel programma. Een dat programma is dus onlangs volledig vernieuwd. Bijzijn is meemaken, maar we kunnen we verklappen dat er een desserthemel, en dat is vrij letterlijk genomen.. Een tafeltje reserveer je hier >
Krusta
Op het Europaplein, tegenover de RAI, zit Krusta, een Zuid-Europees restaurant met gezellige bar waar je terechtkunt voor een snelle (verse!) pizza of een uitgebreid diner met borrel. Uit de keuken komen gerechten en smaken uit Italië, Spanje en Griekenland: van bruschetta met aubergine Griekse stijl tot pistachebaklava. Verder draait het hier om gezelligheid en lang tafelen. Dat kan binnen, waar het interieur een vleugje klassiek Italiaans ademt, of op het ruime terras met bistrostoeltjes.
Kafé Kontrast
De Pijp is een restaurant rijker! Op de Ceintuurbaan schittert een nieuw concept met verrassende keuken: Zweeds meets Indonesisch. Wat? Ja echt. Klinkt bijzonder, is het ook, maar bovenal bijzonder lekker. In Kafé Kontrast komen twee contrasterende culturen en karakters samen – tijdens de brunch- én dineruren. Ieder gerecht heeft mij positief verrast, maar sla de lam en gamba’s absoluut niet over. Phoe, zin in.
Gio’s by the River
Nieuw op de NDSM-werf! Een Italiaan! Yes! En niet zomaar een Italiaan, maar ‘het zusje van’ Lolo. Dus dan weet je het wel: extravagant interieur (de voorliefde voor Cinecittà-decors druipt ervan af) en een smaakvolle kaart in mediterrane sferen. Een cocktailkaart om de beleving compleet te maken. Bam, klinkt as la dolce vita, die Gio’s by the River.
Meer nieuwe restaurants in Amsterdam vind je onder de foto >
Ms. Chelin
In het hostel Hans Brinker in de Kerkstraat is het nieuwe restaurant en bar Ms.Chelin geopend. Kwaliteit zonder poespas, en voor een lekkere prijs. Denk aan homemade comfort food, maar dan wel met een originele cocktails ernaast. Bij Ms. Chelin zeggen ze te kunnen laten zien – én proeven – dat het allemaal niet opgedirkt en duur hoeft te zijn als je goed wil eten.
Nieuwe locatie Seafood Bar
The Seafood Bar, welbekend om zijn koude en warme seafood plateaus, opent de deuren op een nieuwe, bijzondere locatie: de Beurs van Berlage aan het Damrak in Amsterdam. De verse vis en schaal- en schelpdieren waar The Seafood Bar om bekend staat, worden vanaf nu geserveerd onder de prachtige gewelven van dit monument. Hier typt een fan vanaf het eerste uur, maar vanaf nu is het duidelijk waar ik aanschuif: locatie Beurs van Berlage. Kijk de foto hieronder, moet je nagaan hoe de plek eruit ziet met knusse tafeltjes.
Meer nieuwe restaurants in Amsterdam vind je onder de foto >
Café. Rest. Bar Maurits
Een kwalitatieve vork prikken in Zuid? Het Hoofddorpplein, niet bepaald bekend om z’n cuilnaire parels, is een restaurant rijker. Yes! Shared gerechtjes (groot of klein), een wijnkaart om U tegen te zeggen. Denk brioche met paling, boerenpaté met cornichons en sardines in olijfolie. Yum. Café, restaurant, bar Maurits >
Selva
Selva, een nieuw Latijns-Amerikaans restaurant op de 24e verdieping van het iconische designhotel nhow Amsterdam RAI, heeft haar deuren geopend. Het interieur van dit nieuwe restaurant in Amsterdam (Zuid) is geïnspireerd op de kleuren, texturen en patronen van het Amazone regenwoud en het menu van Selva is een ontdekkingsreis door de smaakvolle keuken van Latijns-Amerika. Tip: drink voor of na het diner iets in de naastgelegen cocktailbar Sonora en geniet van het adembenemende decor – uitzicht over de stad Amsterdam.
Brasserie Gossler & Florin
De Jordaan is een geweldig restaurant rijker! Wat ooit begon als een typische Jordanese kroeg, heeft zich geleidelijk ontwikkeld van jazzcafé tot eetcafé en uiteindelijk het fine dining restaurant Daalder*. De naam Gossler & Florin, beide historische munten, verwijst met respect naar de voorganger Daalder. Nu schuif je hier aan in een traditionele Franse brasserie waar moderne kooktechnieken en creatieve stijl van koken wordt toegepast. Begin buiten met oesters en een aperitief en schuif door naar de prachtige bar, waar je een kijkje in de kunsten van het team krijgt. Wij zijn enorm fan van dit nieuwe restaurant in de Jordaan!
De venieuwde Chin Chin Club
Het welbekende clubhuis op de Rozengracht is een transformatie ondergaan! Ja, je wordt zoals vanouds nog verwelkomd voor de gouden lucky cats, maar om het hoekje ziet het er tegenwoordig anders uit dan je gewend bent. Op de dinertafels ligt linnen, de gloednieuwe cocktailbar vormt het hart van de locatie en het lage plafond en allerlei gezellige hoekjes zorgen voor een intieme sfeer. Begin de avond met een diner (een culinaire reis door Azië) en eindig ‘m dansend op tafel. Hier ga je een complete avond uit! Chin Chin Club >
Brasserie Bramble
In het hart van Amsterdam Zuid, op een steenworp afstand van het Concertgebouw, is Bramble geopend. Hier schuif je aan voor een reis door de keukens van de verschillende mediterrane landen. Van romige risotto’s tot Griekse invloeden en visgerechten – de keuze is hier reuze. Ook wat betreft wijn! Bramble zorgt voor een zorgvuldig samengestelde selectie wijnen uit verschillende Europese landen. Goed om te weten: ze hebben een fijn terras aan de van Baerlestraat.
Meer nieuwe restaurants in Amsterdam vind je onder de foto >
Café Jansen
De deuren van Café Jansen in het Bijlmerkwartier zijn onlang geopend en het belooft een ‘bruisend, eclectich en uniek’ restaurant te zijn. Daar worden wij natuurlijk nieuwsgierig van. Gasten zijn hier 7 dagen per week en de hele dag welkom, of dat nou voor ontbijt, lunch, borrel, diner of een afzakkertje is. Op het menu staan gerechten met invloeden uit de Britse, Franse, Mediterrane én Zuid-Afrikaanse keuken. Spannend! Geen zin meer om naar huis te gaan? Het restaurant huist in het gelijknamige hotel Jansen, dus naar huis gaan hóeft niet.
Calisto
Nieuw op de Haarlemmerdijk! Restaurant Calisto is een trattoria-stijl restaurant, waar chef-kok Stefano Orofino ‘la cucina romana’ naar Amsterdam. Dat doet ‘ie met seizoensgebonden hapjes, gerechten en pasta’s. Idealiter worden deze gecombineerd met een glas of fles van hun zorgvuldig samengestelde wijnkaart met natuurlijke wijnen. Handig om te weten: reserveren is hier alleen mogelijk als je met 5 of meer bent. Lekker op de bonnefooi dus, net als bij zusje Binnenvisser.
Meer restaurants waar je niet kan reserveren vind je hier >
YO! Crab
Voor de liefhebbers van zeevruchten zit je bij Wowcrab goed. Hier serveren ze seafoodbowls die gemarineerd en wel op tafel worden leeggegooid. Kies je mix, de pittigheid en een saus en je krijgt een slabbetje en handschoentjes om te peuzelen. Cocktailtje en wat sushi erbij? Kan allemaal bij YO! Crab op de Korte Leidsedwarsstraat. Maar, als we de gemengde Google Reviews moeten geloven zijn er hier nog wel wat puntjes op de i te zetten.
Gitane
Deze nieuwe hotspot de JP Hijestraat opent mid juni en nodigt gasten op ieder moment van de dag uit. Voor iets kleins, of om uitgebreid te tafelen. Chef en eigenaar Angelo Kremmydas (werkte lang bij BAUT) kookt met verse en seizoensgebonden producten. De gerechten hebben invloeden van rondom de Middellandse Zee en verder weg. Plus een uitgebreide wijnkaart, ‘met liefde voor natuurlijke gems’. Whatever that means, wij zijn benieuwd naar Gitane.
‘t Heemelrijck
Voor een Hollandse hap en traditionele gezelligheid schuif je aan bij ‘t Heemelrijck op de van Woustraat. In deze aanwinst voor de Pijp hangen de borden met Delfsblauw als decoratie aan de muur, zijn de tafels voorzien van tapijten en zorgen de details voor een warme, knusse binnenkomst. Zoals bij oma thuis, maar dan iets minder oubollig. We hebben goede verhalen gehoord, dus schuiven snel aan!
Le French Café
Nog een leuk nieuw restaurants in Amsterdam is gevestigd in Oost, op de Javastraat op precies te zijn. Noem deze hotspot een Franse parel of een eigentijdse brasserie: hier ga je genieten. Van rilettes de canard, een flinke côte de boeuf, artisjok, gegratineerde escargots, dit restaurant roept Frans. Ook op de wijnkaart!
Buurtcafé Tros
Yes! Een nieuw buurtcafé! Met een fantastische naam, de Tros dus. ‘Een plek voor iedereen in de buurt’, op de Linnaeusstraat. Wat je kan eten in dit nieuwe restaurant in Amsterdam? Leuke shared dining gerechtjes met leuke smaken (denk aan een combi van millefeuille van aardappel, mosselen, beurre blanc, Japanse broccoli) maar er staan ook no nonsense gerechten op het menu zoals een smashed burger. Oh, en er is wijn. Veel wijn.
De Willem
Een deel van de gasten achter het zomerconcept SammieSangria en de Tulp zitten achter dit nieuwe restaurant/café/wijnkelder. Er kan het geborreld, geluncht en gedineerd worden op een hele bijzondere plek, namelijk ín de Haarlemmerpoort. Er wordt hier en daar nog wat verbouwd, maar er kan nu (begin februari 2023) alvast ‘proefgegeten’ worden. Een beetje warmdraaien. En het mooie is: we hebben zo een vermoeden dat de Willem in de zomer van 2023 dé nieuwe terrashotspot wordt, ze zitten namelijk nogal goed gevestigd aan het water.
Chateau Amsterdam 2.0
Waar in ‘het oude’ Chateau Amsterdam enkel geborreld kon worden met een paar snacks, pakt het team op hun nieuwe locatie in Noord groots uit. In het pand, waar zowel een wijnwinkel, productieruimte en restaurant huist, staat de keuken staat onder leiding staat van chef Joey Baal en horeca-manager Cyril Konter. Zij gaan aan de slag met smaakvolle Italiaanse gerechten, met een Zuid-Europese twist. Denk aan pappardelle met langzaam gegaarde ragù van runderschenkel met saffraanboter, konijn à la Niçoise en chocolade semifreddo met boekweit-crème anglaise. En niet te missen: in sommige gerechten wordt wijn van Chateau zelf verwerkt. Lekker circulair!
Meer nieuwe restaurants in Amsterdam >
Moos
Nog zo’n leuk, nieuw restaurant in Amsterdam is Moos, het nieuwe lid van de Familie Goudvisch (Bonnie, Arie, De Neef van Fred). Gevalletje if you know, then you know dat het hier goed geregeld. Want leuke zaken openen, daar heeft de 3WO-groep een sport van gemaakt. Bij deze bistro / bar / café op de Spaarndammerstraat gaat het wederom om gezelligheid. Van Esma’s tot Ajax en van een sappige burger tot geroosterde bloemkool – de hele familie komt hier aan zijn of haar trekken. Moos dus. Leuk!
Spontaan uit eten? Bij deze restaurants hoef je niet te reserveren >
En, bij welke van deze nieuwe restaurants in Amsterdam reserveer jij als eerste een tafeltje?
Ook een nieuwe hotspots gespot? Mail ons!