Het aantal nieuwe zaken in Amsterdam dat de deuren opende (zélfs tijdens corona) is bijna niet bij te houden. Maar toch doen we het! Dit lijstje met nieuwe restaurants in Amsterdam wordt regelmatig aangevuld met nieuwkomers in de stad.
Op zoek naar iets nieuws waar je heerlijk kunt aanschuiven? Probeer één van deze (relatief) nieuwe restaurants in Amsterdam eens >
Lowlander Bar & Restaurant
Deze gloednieuwe hotspot in Noord(op de plek waar voorheen visrestaurant Stork zat) combineert ambachtelijk bier met heerlijk (plantaardig) eten, geïnspireerd op de botanische bieren van Lowlander. Hun missie is om smaken te maximaliseren en verspilling te minimaliseren, dus dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen. De gezellige en gastvrije sfeer maakt het een ideale plek om lekker te tafelen, ook voor grote groepen. Ook goed om te weten: ze hebben een gigantisch terras met buitenbar aan het water, dus ook in de zomer zit je hier goed.
Meer nieuwe restaurants in Amsterdam vind je onder de foto >

Café Jansen
De deuren van Café Jansen in het Bijlmerkwartier zijn onlang geopend en het belooft een ‘bruisend, eclectich en uniek’ restaurant te zijn. Daar worden wij natuurlijk nieuwsgierig van. Gasten zijn hier 7 dagen per week en de hele dag welkom, of dat nou voor ontbijt, lunch, borrel, diner of een afzakkertje is. Op het menu staan gerechten met invloeden uit de Britse, Franse, Mediterrane én Zuid-Afrikaanse keuken. Spannend! Geen zin meer om naar huis te gaan? Het restaurant huist in het gelijknamige hotel Jansen, dus naar huis gaan hóeft niet.
YO! Crab
Voor de liefhebbers van zeevruchten zit je bij Wowcrab goed. Hier serveren ze seafoodbowls die gemarineerd en wel op tafel worden leeggegooid. Kies je mix, de pittigheid en een saus en je krijgt een slabbetje en handschoentjes om te peuzelen. Cocktailtje en wat sushi erbij? Kan allemaal bij YO! Crab op de Korte Leidsedwarsstraat. Maar, als we de gemengde Google Reviews moeten geloven zijn er hier nog wel wat puntjes op de i te zetten.
Gitane
Deze nieuwe hotspot de JP Hijestraat opent mid juni en nodigt gasten op ieder moment van de dag uit. Voor iets kleins, of om uitgebreid te tafelen. Chef en eigenaar Angelo Kremmydas (werkte lang bij BAUT) kookt met verse en seizoensgebonden producten. De gerechten hebben invloeden van rondom de Middellandse Zee en verder weg. Plus een uitgebreide wijnkaart, ‘met liefde voor natuurlijke gems’. Whatever that means, wij zijn benieuwd naar Gitane.
Café Marcella
Another aanwinst van horecagroep 3WO, ditmaal gelegen op het Amstelveld. Dit bruine café met buurtfunctie is van de pers op het moment van schrijven (10 mei). Op ieder moment van de dag kun je hier binnenlopen om te eten, maar de borrel staat hier centraal.
La Nostra Gigi
Dit charmante Italiaanse restaurant huist in het voormalige No Rules op het Marie Heinekenplein en op het menu staan authentieke Italiaanse gerechten, van verse pasta’s tot heerlijke pizza’s en smaakvolle antipasti. Het restaurant is een feest voor het oog en de gasten die hier komen hebben zin in een avondje uit. Het nieuwe restaurant is prachtig ingericht, maar ook op het terras zit je goed.
’t Heemelrijck
Voor een Hollandse hap en traditionele gezelligheid schuif je aan bij ’t Heemelrijck op de van Woustraat. In deze aanwinst voor de Pijp hangen de borden met Delfsblauw als decoratie aan de muur, zijn de tafels voorzien van tapijten en zorgen de details voor een warme, knusse binnenkomst. Zoals bij oma thuis, maar dan iets minder oubollig. We hebben goede verhalen gehoord, dus schuiven snel aan!
Yuzu Dining Bar
Na een succesvolle eerste locatie in Den Haag, doet het prijswinnend concept van restaurant Yuzu nu ook haar intrede in hartje Amsterdam. In het restaurant staan Japanse Yakitori gerechten met invloeden vanuit de Japanse, Koreaanse en Chinese keuken centraal die allemaal geserveerd worden in een stijlvolle setting. De muziek staat net wat harder, de bites zijn ideaal om te delen met je tafelgenoten, het personeel is attent en er kan goed geborreld worden – de cocktails zijn hier heerlijk. En misschien, heel misschien.. zit er een verstopte dansvloer onder het restaurant. Niet doorvertellen! Yuzu Dining Bar Amsterdam >

Le French Café
Nog een leuk nieuw restaurants in Amsterdam is gevestigd in Oost, op de Javastraat op precies te zijn. Noem deze hotspot een Franse parel of een eigentijdse brasserie: hier ga je genieten. Van rilettes de canard, een flinke côte de boeuf, artisjok, gegratineerde escargots, dit restaurant roept Frans. Ook op de wijnkaart!
Daalder Atelier
Huh? Daalder is toch een gevestigde naam in Amsterdam? Die tent waar je zo vreselijk goed kan eten? Klopt. En tóch staat ‘ie in dit lijstje. Want Daalder Atelier, gevestigd op de Lindengracht in de Jordaan, heeft een nieuwe jas gekregen. Nieuwe gerechten, nieuwe smaken, nieuwe ideeën, een flinke verbouwing, een cocktailbar. En daarom staat het atelier van chef Dennis Huwaë wel degelijk in deze lijst met nieuwe restaurants in Amsterdam. Er is plek voor slechts 36 gasten, “zodat je écht persoonlijk voor ze kan koken”. Tip: reserveer een tafel aan de marmeren chefs table voor een kijkje in de fantastische keuken.
Bij deze leuke restaurants in Amsterdam kun je eten aan de bar >
Buurtcafé Tros
Yes! Een nieuw buurtcafé! Met een fantastische naam, de Tros dus. ‘Een plek voor iedereen in de buurt’, op de Linnaeusstraat. Wat je kan eten in dit nieuwe restaurant in Amsterdam? Leuke shared dining gerechtjes met leuke smaken (denk aan een combi van millefeuille van aardappel, mosselen, beurre blanc, Japanse broccoli) maar er staan ook no nonsense gerechten op het menu zoals een smashed burger. Oh, en er is wijn. Veel wijn.
Taste Like Chicken
Een mooie aanwinst voor de vegetariërs van de stad (of voor wie wil minderen, proeven, whatever reason!): het eerste kiploze kiprestaurant van Nederland is geopend in Amsterdam (van Woustraat). Van chicken katsu tot chicken & waffles of de nuggets: alle gerechten zijn volledig vogelvrij. Met een duidelijke belofte: you won’t believe it’s not chicken. Hoewel het concept zich voornamelijk richt op delivery en take away, kan er ook in de zaak zelf worden gegeten. En die zaak is best wel cool, see for yourself..
De Willem
Een deel van de gasten achter het zomerconcept SammieSangria en de Tulp zitten achter dit nieuwe restaurant/café/wijnkelder. Er kan het geborreld, geluncht en gedineerd worden op een hele bijzondere plek, namelijk ín de Haarlemmerpoort. Er wordt hier en daar nog wat verbouwd, maar er kan nu (begin februari 2023) alvast ‘proefgegeten’ worden. Een beetje warmdraaien. En het mooie is: we hebben zo een vermoeden dat de Willem in de zomer van 2023 dé nieuwe terrashotspot wordt, ze zitten namelijk nogal goed gevestigd aan het water.
Chateau Amsterdam 2.0
Waar in ‘het oude’ Chateau Amsterdam enkel geborreld kon worden met een paar snacks, pakt het team op hun nieuwe locatie in Noord groots uit. In het pand, waar zowel een wijnwinkel, productieruimte en restaurant huist, staat de keuken staat onder leiding staat van chef Joey Baal en horeca-manager Cyril Konter. Zij gaan aan de slag met smaakvolle Italiaanse gerechten, met een Zuid-Europese twist. Denk aan pappardelle met langzaam gegaarde ragù van runderschenkel met saffraanboter, konijn à la Niçoise en chocolade semifreddo met boekweit-crème anglaise. En niet te missen: in sommige gerechten wordt wijn van Chateau zelf verwerkt. Lekker circulair!
Wowcrab
Amsterdam is een vernieuwend concept rijker! Wowcrab – waarbij je een seafood boil op tafel krijgt gestort -is in het zuiden van de VS al immens populair, en nu mogen ook de Amsterdammers genieten van het eenpansgerecht. Bij Wowcrab draait het allemaal om schaal- en schelpdieren. Oké oké, er komt wat mais, aardappel, en soms wat worst bij, maar seafood is hier de real deal. De combinatie wordt vanuit een plastic zak op je tafel gelegd – ja, echt – en vervolgens kun je uitgebreid gaan peuzelen. Met handschoentjes en een schort om. Het kan sinds kort allemaal, op de Utrechtsestraat!
Meer nieuwe restaurants in Amsterdam >
Secret Garden
Ook de Reguliersdwarsstraat is een nieuw restaurant rijker! Het high end restaurant secret garden is geopend in een monumentaal pand en heeft een met een prachtige verstopte binnentuin aan de achterzijde. Het menu wordt gedomineerd door de Nikkei Cuisine: een fusion stijl die de Japanse keuken combineert met de frisheid en pit van de Peruviaanse keuken. De gerechten worden vervolgens in shared dining vorm geserveerd in één van de drie sfeervolle ruimtes.
Moos
Nog zo’n leuk, nieuw restaurant in Amsterdam is Moos, het nieuwe lid van de Familie Goudvisch (Bonnie, Arie, De Neef van Fred). Gevalletje if you know, then you know dat het hier goed geregeld. Want leuke zaken openen, daar heeft de 3WO-groep een sport van gemaakt. Bij deze bistro / bar / café op de Spaarndammerstraat gaat het wederom om gezelligheid. Van Esma’s tot Ajax en van een sappige burger tot geroosterde bloemkool – de hele familie komt hier aan zijn of haar trekken. Moos dus. Leuk!
Date night? Dit zijn 9 x romantische restaurants in Amsterdam >
Nela
Ook op de Zuidas kunnen we sinds de zomer van 2022 aanschuiven bij een nieuwe hotspot. En wellicht heb je al het een en ander over Nela gehoord, want het is nu al een populair pareltje. Dat zal wellicht te maken hebben met het design van het interieur, met de twee internationale chefs Hari Shetty en Ori Geller en met de pure ingrediënten die op (open) vuur worden bereidt. Wie zal het zeggen? Feit is dat wij nieuwsgierig zijn gemaakt naar dit nieuwe restaurant in Amsterdam!
Cape Town Social Club
Een stukje Kaapstad in de Jordaan, daar gaat ons hart natuurlijk sneller van kloppen. En dan wordt het nog leuker, want in het nieuwe high end restaurant met cocktailbar staan Zuid-Afrikaanse flair, verfijnde gerechten en originele cocktails centraal. Feest! Chef Sebastian Erasmus stond onder meer achter de pannen bij toprestaurants als The Test Kitchen en The Potluck Club in Kaapstad en La Rive en The White Room in Amsterdam, dus dan durven we alvast wel te stellen dat hij verstand van zaken en smaken heeft. Cape Town Social Club dus, tot snel.
Brasserie Carstens
Oké oké, brasserie Carstens kunnen jullie al kennen, maar vanwege de heropening van het centraal gelegen restaurant schalen we ‘m toch onder ‘nieuwe restaurants in Amsterdam’. De nieuwe chef-kok, Jeroen Bruinsma, heeft de menukaart namelijk in een nogal nieuw, modern jassie gestoken. Een Nederlands en seizoensgebonden jasje, waarbij veel lokale ingrediënten worden gebruikt. Nieuw, verfrissend én betaalbaar: voor een drie-gangen-menu betaal je €39 en je kunt kiezen voor een wijnarrangement.
Meer restaurants vlakbij het Centraal station vind je hier >
Miri Mary
De bruisende Pijp is een restaurant rijker! Miri Mary vind je op het Van der Helstplein, waar het centrale pandje is omgetoverd tot een prachtig ingericht restaurant (met terrasje). Het menu van Miri Mary is een viering van de Indiase keuken waarbij heerlijke kruiden en verse lokale en eigen gekweekte producten op het bord belanden. Naast cockails speelt ook koffie in belangrijke rol in deze nieuwe zaak. Yakup Aydin, voormalig Nederlands Barista Kampioen is koffie consultant van het restaurant, dus sla dat kopje (speciale) koffie zeker niet over.
Sins of Sal
Ken je een van onze favoriete restaurants in Amsterdam, Salmuera? Nou, het team achter deze fijne zaak heeft een tweede fijne zaak geopend: Sins of Sal. Achter een onopvallende gevel op de Westerstraat schuilt de nieuwe go to voor Mexicaanse guilty pleasures. Een culinaire kapel, gewijd aan Santa Muerte, aan het donker en de latijns-Amerikaanse nacht. Klein en intiem. Bizar goede cocktails. Kleine happies. Een bijzondere toilet. Donkere gezelligheid. Tip: vergeet de tuna taco’s niet te bestellen!
Ristorante 51
Ook Zuid-Oost is een hotspot rijker! Zijn er zelf nog niet geweest, maar hebben ons laten vertellen dat het een ontzettend leuke Italiaan is. Gerechten als ‘burrata, pomodorini gialli e rossi, olio al basilico’ en ‘Lasagna funghi porcini e salsiccia luganega’ laten ons bij voorbaat al het water in de mond lopen. Ristorante 51, tot snel!
l’Entrecôte et les Garçons
Veel is mysterieus aan dit (tijdelijke) nieuwe restaurant, maar wat we zeker weten is dat ze op een bijzondere locatie zitten: bij het Amsterdam Museum. Ze zijn geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag (onze favoriete dagen!) maar wat er op het menu staat, dat blijft gissen. Wel verklappen ze: ‘For food that is delish‘.
Helling 7
Eén van de nieuwste aanwinsten van Amsterdam-Noord is de mooie Helling7. Tussen het staal, kranen en schepen, naast Amsterdam Marina, aan het IJ, op de NDSM-Werf: bij deze nieuwe hotspot kijk je uit over de hele stad. Meer info over deze zaak vind je hier >

Meer nieuwe restaurants in Amsterdam 2023 >
Coulisse
Coulisse is een plek waar creativiteit en comfort samenkomen. Ze streven in dit nieuwe restaurant naar een hoog niveau maar willen de drempel zo laag mogelijk houden. Hier werken ze voornamelijk met Nederlandse producten en serveren een wisselend menu. Geleid door de seizoenen, en begeleid door een groot aanbod aan alcoholische en non-alcoholische dranken. Zelf noemen ze het easy fine dining en wij zetten Coulisse (na eigen ervaring) hoog in ons lijstje voor beste nieuwe restaurants in Amsterdam.
Chez Miné
Chez Miné is dé nieuwe hotspot in Bos en Lommer. Hier schuif je aan voor pizza’s en lekkere groentegerechten. En, terwijl de keuken de maaltijden klaar maakt, vermaak jij jezelf met een potje jeu de boules, tafeltennis. Of je laat je beste danspasjes zien op de jaren ’80 dansvloer. Ook leuk: in de zomer kun je heerlijk vertoeven op het grote terras!
Spontaan uit eten? Bij deze restaurants hoef je niet te reserveren >
Qlique
Qlique Bar Bistro, dat is genieten met een hoofdletter Q! Je waant je voor een avondje in de Qôte d’Azur , TosQane of op de Spaanse eilanden terwijl je gewoon thuis bent. Hier serveren ze alleen kwaliteit. Uit hun Zuid-Europese keuken of uit het geheime wijnkeldertje, kosten noch moeite blijven je bespaard. Een nieuwe hotspot in de Pijp!
En, bij welke van deze nieuwe restaurants in Amsterdam reserveer jij als eerste een tafeltje?
Ook een nieuwe hotspots gespot? Mail ons!