&

“HET IS HOLLEN OF STILSTAAN” | Drankje met.. Verloskundige Manon de Graaf

drankje met - manon graaf - jonge onderneemsters - jonge ondernemers - levensgenieters

Onder de categorie ‘Drankje Met’ vind je interviews voor én door ambitieuze levensgenieters. Van grote social influencers tot female empowerment auteurs of ondernemende fashionista’s. Deze week spraken wij de ambitieuze Manon Graaf over haar beroep als verloskundige en haar eigen bedrijf rondom zwangerschapscursussen.

Vind hier het interview met deze verloskundige en vrouwelijke ondernemer >

Manon! Hoe ziet een moment van puur genieten er voor jou uit?

”Puur genieten is voor mij met een verse cappuccino in mijn hand en mijn snoetje in de warme zon. Dol op koffie en dol op de zon zullen we maar zeggen. Ik kan dan ook niet wachten op die zwoele zomeravonden die weer gaan komen.”

 Hoe kwam je erbij dit beroep te kiezen?

”Eigenlijk wist ik al een hele tijd dat ik in de zorg wilde werken, maar ik kwam het juiste beroep niet tegen. Ik dacht aan sociaal pedagogische hulpverlening of verpleegkunde, maar voelde dat dit het toch niet helemaal was. Geneeskunde vond ik weer te breed.

Toen raakte mijn tante zwanger en was ik in één ogenblik getriggerd door de verloskunde. Ik wilde weten hoe dit allemaal kon, hoe deze baby in haar buik groeide en wat de verloskundige deed. Na het bezoeken van de open dag op de verloskunde academie wist ik het: dít is hét!”

Hoe ziet een dag op de afdeling verloskunde eruit?

”De Nederlandse verloskunde werkt het een beetje anders. Je hebt de 1e, 2e en 3e lijn. Je wordt in eerste instantie opgeleid tot 1e lijns verloskundige waarbij je laag risico zwangeren begeleid. Dit bij een verloskundigenpraktijk waarbij vrouwen ervoor kunnen kiezen of zij thuis of poliklinisch willen bevallen.

Zowel de thuis- als poliklinische bevallingen worden dan door de 1e lijn begeleid. Wanneer vrouwen een hoger risico hebben op bepaalde complicaties of er ontwikkelen zich tijdens de zwangerschap bepaalde problemen, zullen zij niet meer thuis mogen bevallen. Dan zullen zij overgedragen worden aan het ziekenhuis en dat is dan de 2e lijn. De 3e lijn zijn de academische ziekenhuizen.”

En, op welke lijn zit jij?

”Zelf ben ik dus 1e lijns verloskundige en werk ik dus niet op een ‘afdeling’, maar in een verloskundigenpraktijk. Een beetje zoals een huisartsenpraktijk eigenlijk. Zwangeren komen voor hun controles naar het spreekuur op de praktijk waarbij we vragen hoe het gaat, de bloeddruk meten, naar het hartje van de baby luisteren en kijken of de baby goed groeit. Dit zijn spreekuurdagen.

Daarnaast draai je als 1e lijns verloskundige diensten. Dan ben ik 24 uur oproepbaar voor vragen, spoed, bevallingen en rijd ik kraamvisites én doe ik mijn administratie. Van bloeduitslagen, echo’s beoordelen, brieven vanuit het ziekenhuis, administratie van/na een bevalling. In de verloskunde is het hollen of stilstaan! De ene dienst is normaal of rustig, de andere is druk tot mega druk. En geen dag is hetzelfde!”Hoe ga je om met de grote verantwoordelijkheid die je hebt als verloskundige?

”Tijdens je opleiding leer je natuurlijk hoe je daarmee om moet gaan. We leren goed te anticiperen en weten hoe we moeten handelen tijdens spoedeisende situaties. Ik kijk/denk eigenlijk altijd 2 stappen vooruit. Dat helpt!

Het is inderdaad een grote verantwoordelijkheid, maar de zorg in Nederland is heel goed geregeld. Verloskundigen zijn allen goed opgeleid, we maken onderscheid tussen laag-, hoger en hoog risico zwangeren en er zijn goede protocollen. Daarnaast moet je je ook ná je opleiding blij blijven scholen in het handelen tijdens spoedeisende situaties.”

Wat is de raarste ervaring die je tijdens een bevalling hebt meegemaakt?

”Haha, ik heb echt zo enorm veel bevallingen begeleid en daarbij vaak genoeg gedacht: oke, ja, dit is apart. Maar dat maakt het vak ook zo bijzonder leuk. Geen enkele bevalling en geen enkele cultuur is hetzelfde. 

Enige tijd geleden werd ik ‘s nachts gebeld door een stel: weeën die soms nog wat onregelmatig kwamen en wat licht bloedverlies (dat is normaal). Ik vroeg of ze het fijn zouden vinden als ik even langs zou komen. In eerste instantie hoefde dat niet, maar ze dachten erover na en vonden het uiteindelijk toch wel fijn. Prima, zei ik! Ik was er met ongeveer 15 minuutjes. Het was hun eerste kindje dus meestal duurt dat wel even. Ik kwam binnen en zag gelijk: oke, deze baby wil NU komen. Ik bleef bij de dame die ineens heftige weeën had en vroeg haar man mijn andere tas uit de auto te halen; blauwe fiat 500.”

drankje met - manon graaf - jonge onderneemsters - jonge ondernemers - levensgenietersDrankje met verloskundige Manon de Graaf

 

”Mijn auto stond zo’n 10 meter verderop dus dat kon niet moeilijk zijn dacht ik. Na een minuut of 10 kwam hij al hijgend boven. Er werd nog geen 3 minuten later een gezond kindje geboren waarna de net bevallen mama zei: ik wist niet dat bevallen zó makkelijk was!

Later hoorde ik van haar man dat hij zo’n 5-10 minuten, al hevig vloekend, aan de auto van de buurman getrokken had en dat de buurman toen naar buiten kwam om te vragen wat hij in godsnaam aan het doen was. We hebben er zo onwijs om gelachen samen. En ja, ik heb gewoon een auto afstandsbediening dus als hij op het knopje gedrukt had, waren mijn lampjes gaan knipperen..”

Wat is de mooiste bevalling die je begeleid hebt?

”Daar hoef ik niet lang over na te denken. Al heb ik natuurlijk heel veel mooie bevallingen begeleid. Bevallingen waarbij ik uren later nog vol van energie en voldoening in mijn bed lig. Maar de aller aller mooiste bevalling die ik begeleid heb was de bevalling van mijn tante! Het op de wereld helpen van je eigen nichtje, bijzonderder kan eigenlijk niet.”

Vind hier de 100 beste films gemaakt door vrouwen >

Je hebt ervoor gekozen de stap te maken om een eigen bedrijf op te richten. Wat doe je precies en waar kwam de drijfveer om dit op te zetten vandaan? 

”Tijdens mijn opleiding werkte ik al voor Bevalwijzer. Na mijn opleiding ben ik direct gestart met mijn eigen franchise rayon in Kennemerland. Ik merkte dat ik de combinatie van praktiserend verloskundige én het geven van voorlichting + het ondernemen echt onwijs leuk vond. Dit omdat ik ouders vaak in de kraamperiode hoorde zeggen: waarom wist ik dit toch eigenlijk niet? Als verloskundige wens ik iedereen een positieve bevalervaring. Hoe je bevalling ook maar is verlopen: thuis of in het ziekenhuis, met of zonder pijnstilling.

De sleutel ligt bij de informatie, want hoe meer (vooral reële) informatie, hoe minder verrassingen je uiteindelijk tegen gaat komen. Wanneer je weet wat je ongeveer te wachten staat, geeft dat tijdens de zwangerschap al rust. Tijdens de bevalling snap je bepaalde stappen die genomen worden en kom je voor minder verrassingen te staan. Hierdoor is de ervaring dat je minder ‘overvallen’ wordt.

Daarnaast zorgt het ervoor dat je achteraf beter terugkijkt op het proces en het aandeel dat je daarin gehad hebt. Bevalwijzer bestond dus al! In 2019 werd mij gevraagd of ik heel het bedrijf over wilde nemen waar ik volmondig JA op zei.”

En toen was je dus oók een ondernemer?

”Ja, ik ben een echte ondernemer, zie mogelijkheden en kansen en wil hier altijd direct mee aan de slag gaan. Het is heerlijk om hier mee bezig te zijn. Ik heb dan ook de gehele huisstijl omgegooid, een zelf de nieuwe website gebouwd, nieuwe flyers etc ontwikkeld! Naast de bezigheden achter de schermen geef ik zelf uiteraard ook cursussen. Iets waar ik onwijs veel energie van krijg! Al onze cursussen worden gegeven door dé experts op het gebied van bevallen; verloskundigen.”

Welk onderdeel van ondernemen maakt jou het meest enthousiast?

”De vrijheid en creativiteit die ik erin kwijt kan! Ik leef er echt van op. Ik had nooit verwacht dat ik een website kon bouwen, folders kon ontwikkelen en een bedrijf kon managen. Het is daarom echt onwijs gaaf dat het zo onwijs goed gaat. Momenteel zitten we in Kennemerland, ‘t Gooi en Amsterdam én zijn we bezig met verdere uitbreidingen in Nederland!”

Wat is de meest waardevolle tip die jij een mommy-to-be kan meegeven?

”Oh dat zijn er zo onwijs veel. Eigenlijk kan ik alleen maar dé tip geven; bereid je voor! Zorg ervoor dat je weet wat je moet weten en dat deze informatie correct is. Je kunt tegenwoordig zo onwijs veel informatie op internet lezen, maar veel informatie klopt niet. Kom een cursus bij ons volgen of plan een privé sessie bij jullie thuis. De Bevalwijzer cursussen zijn niet alleen gericht op het fysieke aspect, maar ook op het praktische en mentale aspect. Want: je lijf doet het wel, maar je hoofd moet ook meewerken. Het zijn no-nonsense, niet zweverige cursussen met veel informatie.

En weet: iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout. Het gaat erom dat jij achteraf met een goed gevoel terug kunt kijken op het proces en je aandeel daarin. ”

Meer interviews met ambitieuze vrouwen vind je hier >

Ben jij als future-mom op zoek naar de juiste voorbereiding op je bevalling en eventueel de tijd erna? Check dan even de website van Bevalwijzer.

CategoriesDrankje met