D

DE VERLEIDING VAN LUIEREN: ZO STAAT IN BAD GAAN GELIJK AAN EEN WORK-OUT

mooi bad gelijk aan een workout

Duik eens in deze intrigerende gedachte: een uurtje in bad liggen staat gelijk aan een stevige sportsessie van dertig minuten. Een verleidelijk idee, vooral voor degenen onder ons die liever lui dan moe zijn. Maar laten we eens kijken of dit meer is dan slechts een internetfabel.

De wetenschap achter het baden

Voor degenen onder ons die gruwelen bij het idee van planken en squatten, is er goed nieuws uit de wereld van de wetenschap. Wat heb je nodig? Een badkuip en een badkraan. Ja, je leest het goed. Een uur in bad liggen staat daadwerkelijk gelijk aan een halfuur sporten. Maar hoe kan dat?

Onderzoek naar passieve lichaamswarmte

Onderzoek aan de Loughborough Universiteit heeft zich gericht op de effecten van passieve lichaamswarmte. Passief, dat wil zeggen wanneer je niet actief bezig bent. Het resultaat? Een warm bad blijkt verrassend gunstig voor je gezondheid te zijn. Zo gunstig zelfs dat een uurtje badderen evenveel energie verbrandt als een rustige wandeling van dertig minuten. Dus, als sporten niet jouw ding is, is er nog hoop!

De resultaten verduidelijkt

Het onderzoek ondersteunt dit fenomeen. Eén groep moest zich een uur lang in het zweet werken op een sportschoolfiets, terwijl de andere groep ontspande in een heerlijk warm bad van 40 graden. Natuurlijk verbrandde de actieve groep meer calorieën, maar tot verbazing van velen gold dit ook voor de badgangers. Zelfs zonder enige inspanning verloren ze maar liefst 150 calorieën. Dat klinkt als een win-winsituatie!

Voordelen voor lichaam & geest

Maar er is meer. Een warm bad blijkt ook een positief effect te hebben op de ontstekingsreactie van ons lichaam, waardoor we minder vatbaar zijn voor virussen en andere ongemakken. Regelmatig sporten kan infecties helpen voorkomen, en dit onderzoek suggereert dat een ontspannend bad een vergelijkbaar effect kan hebben. Dus, waar wachten we nog op? Tijd om die badkraan open te draaien en te genieten van de voordelen voor lichaam en geest!

CategoriesChill