W

WAT TE DOEN OP VOORNE-PUTTEN: 11 x ACTIVITEITEN

Wandelen Voorne-Putten - bezienswaardigheden Hellevoetsluis - Activiteiten Voorne-Putten - Activiteiten Brielle - Bezienswaardigheden Voorne-Putten - Wat te doen in Hellevoetsluis - wat te doen in Rockanje - Wat te doen in Oostvoorne - Voorne-Putten tips - wat te doen in Brielle

Voorne-Putten is een veelzijdige eiland in de provincie Zuid-Holland. Van pittoreske steden met een flink portie historie. Tot prachtige natuur, meren en brede zandstranden. Vraag jij je af wat te doen op Voorne-Putten? Wij zetten 11 x activiteiten en bezienswaardigheden op een rijtje!

Wat te doen op Voorne-Putten? Van wandelen op Voorne-Putten tot cultuursnuiven: hier vind je leuke bezienswaardigheden, tips & activiteiten >

1. Ontdek de natuur

Het duinlandschap, de watergebieden en lange dijken van Voorne-Putten is een walhalla voor natuur- en wandelliefhebbers. Je kunt hier dan ook heel makkelijk een aantal dagen in de natuur vermaken. Klim bijvoorbeeld eens over de duinen of bezoek de bijzondere natuurtuin Tenellaplas in Rockanje. Spot flora & fauna in het Mildenburg in Oostvoorne. Of wandel door het rustige natuurgebied het Quackgors in Hellevoetsluis. Hier vind je alle wandelroutes >

Ook leuk! Dit zijn de mooiste natuurgebieden in Nederland >

2. Wandel over de Brielse Stadswallen

Houd je ervan om de voeten te strekken, maar wil je niet per se de natuur in? Dan kun je ook goed wandelen op Voorne-Putten. Het vestingstadje Brielle is omringd met +/- 2 kilometer aan verdedigingswerken. En is tot de dag vandaag nog te bewandelen. Een wandeling om deze Stadswallen geeft je een goed uitzicht op de andere mooie bezienswaardigheden in Brielle.

Meer tips, bezienswaardigheden & activiteiten op Voorne-Putten >

3. Of wandel over de groene vestingwallen van Hellevoetsluis

Niet alleen in Brielle, maar ook in Hellevoetsluis is er nog genoeg te zien van de rijke historie. In 1665 is er een vestinggracht met verdedigingswallen aangebracht. Die je ruim 350 jaar later ook nog steeds kunt bewandelen. Loop over de vestingwallen met hun karakteristieke vormen. En geniet van het groen, leer meer over de rijke maritieme historie en spot bomvrije gebouwen.

4. Dorpjes hoppen in Voorne Aan Zee

Bekende steden van Voorne-Putten zijn Hellevoetsluis, Brielle, Oostvoorne & Rockanje. Maar wist je dat het eiland ook genoeg charmante dorpjes telt?

Bijvoorbeeld het charmante dorp Oudenhoorn, die bekend staat om de prachtige tulpenvelden in maart. Het lintdorp Tinte, die elk jaar het grote Tinte feest viert. Vissersdorpje Zwartewaal waar je nog kunt genieten van de haven. Dorpje Vierpolders, die het kruispunt van vier polders is. En Nieuwenhoorn een middeleeuws dorpje nabij Hellevoetsluis.

Meer tips, bezienswaardigheden & activiteiten op Voorne-Putten >

5. Duik een museum in

Waar kom je meer te weten over de geschiedenis van een stad of dorp dan in een museum? Juist, bijna nergens. En met een gebied dat barst van de historie, is er dan ook genoeg leuke musea te vinden.

Zo kun je meer leren over de geschiedenis van de visserij van Zwarte waal bij Het Visserijmuseum. Stap je terug in de tijd en bezoek je de vier originele duinboerderijtjes bij Openluchtmuseum de Duinhuisjes. Zie je brandweermateriaal uit de periode 1550 tot 1960 in Brandweermuseum in Hellevoetsluis. En kom je achter het verhaal van de bevrijding van Den Briel bij het Geuzengesticht in Brielle.

Ook leuk! 13 x écht toffe musea in Nederland >

6. Ga het Brielse Meer op

Brielle en water zijn al eeuwen onlosmakelijk verbonden. Het Brielse Meer is dan ook 10 kilometer lang en er is hier dan ook genoeg te doen. Langs het water, maar zeker ook óp het water. Huur een (zeil)boot of een sup en ontdek Brielle vanaf het water. Duik, surf of zwem in het meer. Of wandel- en fiets erom heen voor mooie uitzichten. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker liggen op één van de strandjes!

7. Proef lokale streekproducten

Voorne-Putten is een eiland in Nederland, maar kent veel lokale specialiteiten. Zo vind je de Duindoorn bonbon, een chocolaatje die gebaseerd is op een bes die veel voorkomt in de duinen van Rockanje. Lokale biertjes die je bijvoorbeeld scoort bij De Jongens of Brielsch Brouwers Gilde. En ben je in Brielle? Dan kun je de vestingstad niet verlaten zonder een typisch Brielse Zandtaartje te proeven.

Ook leuk! Op Voorne-Putten worden aardappelen, groene en fruit aangeboden die op het eiland zelf worden gemaakt. Deze kun je kopen in een boerderijwinkel, bijvoorbeeld langs de weg of uit een stalletje. Het bezoeken van een boerderijwinkel is namelijk een gezellige manier om verse producten te proeven, in huis te halen. Maar ook leuk voor een dagje weg én om de lokale ondernemers te ondersteunen!

Lekker eten op Voorne-Putten doe je hier >

8. Bezoek de ruïnes

Waar je historie vindt, vind je monumenten en ruïnes. Ben je een cultuursnuiver in hart en nieren? Dan wil je zeker een kijkje nemen bij de burcht van Oostvoorne en de ruïne Ravesteyn in Heenvliet.

De burcht van Oostvoorne vind je achter het voormalige gemeentehuis op een kunstmatige heuvel. Wandel onder de poorttoren en treed omhoog om de restanten van de muren te bewonderen. Ruïne Ravesteyn is een overgebleven bouwwerk uit de middeleeuwen en is geheel omgeven door een Engelse landschapstuin.

Meer tips, bezienswaardigheden & activiteiten op Voorne-Putten >

9. Ga naar het strand

Op een warme dag kun je op het strand neerstrijken met een handdoekje of een duik nemen. Maar voor een dagje strand hoeft het weer niet altijd tropisch warm te zijn. Lekker uitwaaien of een strandwandeling met de lentezon op je gezicht, is natuurlijk ook hartstikke leuk.

10. Ga op zoek naar zeehonden

Ben je een dagje aan de kust om uit te waaien, te relaxen of te wandelen. Vergeet dan vooral je verrekijker niet mee te nemen. Je kunt dan zomaar een zwemmende of zonnende zeehond tegenkomen. Hoe leuk is dat?!

11. Bezoek een alpacaboerderij in Brielle & Rockanje

Wil jij een uurtje tussen de alpaca’s wanen, waarbij je met deze ideale wandelmaatjes een blokje om kunt? Dan zit je bij Alpaca World Brielle wel goed. Hier kun je onder begeleiding met een alpaca wandelen. Terwijl je onderweg bijzondere, historische plekken tegenkomt én alle ins & outs over de pluizige vriendjes hoort. Je dag eindig je met een kopje koffie of thee. En een Briels Zandtaartje.

Ook in Rockanje kun je alpaca’s ontmoeten, aaien én voeren bij Green House Alpaca. Wat deze alpacaboerderij zo bijzonder maakt is dat er ook talloze workshops en groepsactiviteiten worden georganiseerd. Zo kun je – je tijd doorbrengen met de pluizige vriendjes, op jouw manier!

En, wat staat er op jouw ’te doen op Voorne-Putten’ -lijst?
Op deze website vind je alles over het eiland >

CategoriesWalk & Visit