DO / Walk & Visit

15 x NATIONALE PARKEN IN NEDERLAND

nationale parken - nationale parken nederland - parken nederland - mooiste parken - wandelen - vakantie in eigen land - vakantie nederland - wandeling

Soms kun je niet op vakantie naar het buitenland. Dan heb je dus eindelijk eens tijd om te ontdekken hoe mooi ons eigen landje is. Inspiratie nodig? Hieronder vind je 15 prachtige nationale parken die jij kunt bezoeken tijdens jouw vakantie in eigen land.

Vind hier de nationale parken en natuurgebieden in Nederland > 

Van Nationale Parken op onze waddeneilanden tot de Hoge Veluwe en het zuiden van ons kleine landje; Nederland is super gevarieerd. Overal kom je weer andere natuur en dieren tegen. Hieronder vind je een overzicht als inspiratiebron voor een vakantie in Nederland.

1. Nationaal Park Nieuw Land – Flevoland

Je bevindt je hier letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Het park is namelijk ontstaan bij het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland. Nationaal Park Nieuw Land is een super goede plek om lekker op avontuur te gaan. Of je nou gaat wandelen, fietsen of wilt vogelspotten. Want het is hier een echt vogelparadijs!

2. Nationaal Park Lauwersmeer – Friesland, Groningen

In de wildernis van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden op de grens van Groningen en Friesland broeden zo’n 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. In het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest het grootst. Ook voor bijzondere vogels kom je in Nationaal Park Lauwersmeer aan je trekken. Grenzend aan Werelderfgoed Waddenzee en met op steenworp afstand Nationaal Park Schiermonnikoog is dit een prachtige plek om te bezoeken.

3. Nationaal Park Schiermonnikoog – Friesland

In dit park vind je verschillende landschappen, meer dan 300 vogelsoorten en allerlei zeldzame planten. Zo kan je hier in een wandeling van 10 minuten de omgeving compleet veranderen. Strand, bos, duinen, kwelder, wad, polder en de Westerplas; dat zijn de zeven verschillende landschapstypes die van Schiermonnikoog een bijzonder eiland maken.

nationale parken - nationale parken nederland - parken nederland - mooiste parken - wandelen - vakantie in eigen land - vakantie nederland - wandelingBron: VVV Schiermonnikoog // natuurgebieden Nederland // nationale parken Nederland

4. Nationaal Park Drents-Friese Wold – Friesland, Drenthe

Met meer dan zesduizend hectare is het Nationaal Park Drents-Friese Wold een van de grootste natuurgebieden van ons land. Je kunt deze wildernis op alle mogelijke manieren ontdekken: te paard, te voet of door lekker te touren op je fiets. Maar ook als je alleen maar stil wilt genieten van die prachtige natuur, kom je hier zeker aan je trekken.

5. Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa – Drenthe

Volg de oude karrensporen naar grafheuvels, hunebedden en galgenbergen. Struin over rustige weggetjes of ga dwars door de modder. Beleef het water, de heidevelden en de vennen of juist de mooie bossen met hun strandjes. Maak hier een spannende tocht in het donker of fiets overdag ontspannen door de beekdalen. Ontdek ook de Drentse heidekoeien en de grootste schaapskudde van Drenthe.

Ook leuk! Vind hier prachtige parken en groene oases in Amsterdam voor een wandeling >

6. Nationaal Park Weerribben-Wieden – Overijssel

In Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je heerlijk wandelen, fietsen en varen (bijvoorbeeld met een fluisterboot), maar een kano huren is het allerbeste. Tussen muren van riet vaar je steeds verder het groen in, tot je alleen je eigen peddels en het gezang van rietzangers en karekieten hoort. Zwanen en reigers vliegen hier door de lucht en in het water zou je best een otter kunnen spotten!

7. Nationaal Park De Hoge Veluwe – Gelderland

Spring na de ingang van het park meteen op een van de gratis witte fietsen en ontdek al trappend de omgeving. Een echte belevenis door alle prachtige natuur! Net als het terugvinden van je fietsje na een bezoekje aan het Kröller-Müller Museum trouwens. Ontdek hier ook zeker het mysterie van het Nooit Gebouwde Museum met de spannende interactieve iPad-game The Nature Game.

nationale parken - nationale parken nederland - parken nederland - mooiste parken - wandelen - vakantie in eigen land - vakantie nederland - wandelingBron: euroreizen.be // natuurgebieden Nederland // nationale parken Nederland

8. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug – Utrecht

Hier vind je een oase van rust, net buiten de randstad. Wandel of fiets langs landgoederen, kastelen, een kronkelende rivier, door eeuwenoude bossen, langs zandverstuivingen of over een groot heideveld. Op het hoogste punt van de Heuvelrug geniet je van het adembenemende uitzicht en soms hoor je hier even helemaal niets. Ook kun je in één van de sfeervolle dorpen of stadjes heerlijk vertoeven.

9. Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk gedeelte van Texel, van het zuidpuntje bij De Hors tot de noordpunt bij de vuurtoren. Een veelzijdig landschap met natte duinvalleien en droge duinen, bossen, heidevelden en unieke kwelders. Geniet hier van natuurexcursies met de boswachter en bekijk de lepelaars, meeuwen op hun nest, zeldzame planten of roofvogels op jacht.

10. Nationaal Park Zuid-Kennemerland – Noord-Holland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland loopt helemaal van Zandvoort tot aan IJmuiden. Het steeds verrassende duingebied, van landgoederen langs de buitenrand, via woeste duinen naar het Noordzeestrand, is het leefgebied van allerlei bijzondere dieren en planten. De perfecte plek om lekker uit te waaien of misschien zelfs wel een duik te nemen in de zee?

Meer inspiratie nodig voor vakantie in eigen land? Vind hier 10 bijzondere tiny houses in Nederland >

11. Nationaal Park Oosterschelde – Zeeland

De Oosterschelde is het grootste en natste nationaal park van Nederland. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Door het getij is het landschap altijd anders. Bij eb zie je de platen en slikken, bij vloed is het een soort spel van wind en water. Good to know: de beroemde Zeeuwse mosselen, oesters en kreeften komen hier vandaan!

12. Nationaal Park De Biesbosch – Noord-Brabant, Zuid-Holland

In De Biesbosch is er van alles te beleven! Gratis en voor niets geniet je er van de mooie natuur, maar voor een écht avontuur ga je actief op pad vanaf het water, lopend of met de fiets. Dit is een unieke rivierdelta met getij. Land van wilgenbossen, eilanden en kreken. Een dynamisch en avontuurlijk natuur- en recreatiegebied.

nationale parken - nationale parken nederland - parken nederland - mooiste parken - wandelen - vakantie in eigen land - vakantie nederland - wandelingBron: Hotel ARA // natuurgebieden Nederland // nationale parken Nederland

13. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen – Noord-Brabant

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen ligt tussen ’s Hertogenbosch en Tilburg. Je vindt hier bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het opgewaaide zand vormen duinen en dalen. Soms is het zand zo hoog opgewaaid dat alleen de kruinen van de bomen nog te zien zijn.

14. Nationaal Park De Groote Peel – Noord-Brabant, Limburg

Dit is het kleinste nationale Park van Nederland, maar daardoor niet minder bijzonder. Het park staat vooral bekend om de geschiedenis van de turfwinning en in het broedseizoen zijn er zo’n negentig vogelsoorten te vinden. Neem een kijkje vanaf de knuppelbruggen, de uitzicht vlonder of vanuit de uitkijktoren en geniet van het prachtige uitzicht over De Groote Peel.

15. Nationaal Park De Maasduinen – Limburg

In dit park vind je rust, ruimte, gezelligheid, sportiviteit en vooral en prachtig landschap om van te genieten. Het nationaal park en de omgeving zijn perfect voor lange wandelingen, afwisselende fietstochten, spectaculaire mountainbikeroutes en uitgebreide ruiter- en menroutes. Zeker de moeite waard als je even lekker wilt ontspannen!
En, welke van deze nationale parken in Nederland ga jij als eerste bezoeken?Gerelateerde artikelen

valentijnsarrangement hotel 2021 - valentijsdag hotel boeken - romantisch hotel valentijnsdag - floor17 - overnachting valentijnsdag

VALENTIJNSARRANGEMENT MET OVERNACHTING + DINER BIJ FLOOR17