L

LEUK! ZAANSE SCHANS BEZOEKEN: 12 x ZIEN, DOEN & ETEN

Dagje Zaanse schans - Wandelen Zaanse Schans - Doen bij Zaanse Schans - eten bij Zaanse schans - Zaanse schans tips - zaanse schans fietsen - zaanse schans weetjes - molens zaanse schans

Ouderwetse molens, markante huisjes en musea met Hollandse kazen & klompen. Bij de Zaanse Schans is het net of je terug in de tijd stapt. Niet zo gek dat het populair is onder de binnenlandse- en buitenlandse toeristen. Ben jij van plan om de Zaanse Schans te bezoeken? Hieronder vind je 10 x tips om te doen, zien & eten in dit mooie stukje Nederland!

Zaanse Schans bezoeken? Van een vaartocht op het water tot het proeven van verschillende kazen, dit is wat je kunt doen, zien & eten >

Wandeling langs de Zaan

We beginnen met een voor de hand liggende tip, maar eentje die toch leuk blijft: de buurt verkennen met de voetenwagen. Maak een wandeling langs het water van de Zaan, de markante huisjes en de traditionele molens. Stop waar nodig voor een mooie foto en neem de prachtige landschappen van dit gebied goed tot je. Handig: op de website van de Zaanse Schans (hier) vind je leuke wandelroutes die je kunt downloaden!

Ook leuk! Een wandeling langs de molens van Kinderdijk >

Geniet van het uitzicht vanaf de Julianabrug

Als je ergens goed uitzicht hebt op de uitgelijnde molens, is dat wel vanaf de Julianabrug. Je vindt deze brug aan het begin van de dijk. En geeft wijds uitzicht op beide waterkanten van de Zaan. Kortom: een perfect fotomomentje!

Bezoek de molens van de Zaanse Schans

Je kunt natuurlijk niet om de molens heen, het is dé toeristische trekpleister van dit mooie stukje Nederland. De molens staan er al sinds de 17 eeuw en werden onder andere gebruikt voor het malen van graan en het opleveren van olie. Enkelen staan nog overeind en zijn de deuren van geopend om binnen een kijkje te nemen. Benieuwd waar je naar binnen mag en wat de openingstijden zijn? Hier vind je meer informatie >

De molen Kat is een uniekert in deze reeks. Het is namelijk de enige nog werkende windwerfmolen ter wereld. Ook hier mag je de binnenkant bekijken en naar boven te klimmen voor een prachtig uitzicht op de landschappen van de Zaanse Schans.

Na de afbeelding meer tips voor een dagje Zaanse Schans >

Ontdek de Zaanse Schans op de fiets

Ook lekker is om op de tweewieler te stappen en met de wind in de haren de oer-Hollandse streek te verkennen. Neem je eigen fiets mee of huur er eentje en trap langs de velen molens. En als het zonnetje dan in je gezicht schijnt: vergeet dan niet éxtra te genieten! Liever de Zaanse Schans bezoeken met begeleiding? Dat kan ook. Met een georganiseerde fietstocht rijdt je met een gids door het platteland.

Of op het water met een vaartocht

Op een zonnige dag op het water dobberen en langs mooie plekjes varen klinkt toch als een perfect tijdverdrijf? Zo kun je er voor kiezen om een dagje Zaanse Schans op het water te beleven. Lekker achteruit leunen en vanaf je boot genieten van de traditionele molens, het weidse landschap en de markante huisjes die voorbij je gaan. Boek vooraf een rondvaart of steek de oevers over met de voetveer.

Meer Zaanse Schans tips >

Meer varen in Nederland! 6 x bijzondere routes >

Combineer het met een dagje Zaandam

Een dagje Zaanse Schans kun je heel makkelijk combineren met een bezoek naar het centrum van Zaandam! Hier kunnen shopliefhebbers hun hart luchten in de vele winkeltjes in de binnenstad. Kijken architectuur liefhebbers hun ogen uit bij de huisjes in Zaanse stijlen (het Inntel hotel is hier echt snoep voor het oog). En kunnen liefhebbers van cultuur & geschiedenis rondsnuffelen in één van de oudste houten huisjes van Nederland: Het Czaar Peterhuisje. Ook leuk! 5 x leuke restaurants in Zaandam >

Bezoek de klompenmakerij- en museum

In het klompenmuseum mag je gratis meekijken hoe de traditionele oer-Hollandse schoenen gemaakt worden uit een blok hout en met een beitel. Daarna kun je doorlopen naar het klompenmuseum, waar de mooiste exemplaren staan tentoonstelt. Van de typische gele klompen tot beschilderde varianten met felle kleuren: niets is voor de klompenmaker te gek. Meer informatie >

Eten bij de Zaanse Schans >

Proef kazen bij Catharina Hoeve

Eerlijk is eerlijk, je kunt niet de Zaanse Schans bezoeken zonder de kazen van Catharina Hoeve te proeven. De voormalige hooischuur is omgetoverd tot een kaasmakerij, waar je kazen in álle soorten en smaken vindt. Dit in combinatie met een knusse aankleding van de winkel en vriendelijk personeel, maakt van de kaasmakerij een hele ervaring.

Haal een lekkernij bij het bakkerijmuseum

Het bakkerijmuseum komt uit oorspronkelijk uit 1658 en staat vol lekkers. Denk aan warme wafels, oliebollen en stroopwafels. Maar de bekendste lekkernij hier is toch wel de duivekater. Een zacht, zoet witbrood waarbij de roots in de Zaanstreek liggen. Ook leuk, is dat achterin de winkel historische voorwerpen staan zoals een authentieke broodoven.

Meer Zaanse Schans tips >

Leuk! 10 x fietsdorpjes in Noord-Holland >

Eet pannenkoeken bij de Kraai

Heb je – jezelf helemaal ondergedompeld in Hollandse sferen en wil je de dag afsluiten met oer-Hollandse pannenhoeken? Dan kun je op de Zaanse Schans terecht in de sfeervolle eetzaal of op het terras van pannenkoekenrestaurant de Kraai. Yum!

Haal koffie bij de állereerste Albert Heijn van Nederland

Tegenwoordig kunnen we de ‘Appie’ niet meer wegdenken in Nederland. Maar de supermarktketen is ooit als een klein kruidenierswinkeltje begonnen op, ja wel hoor: de Zaanse Schans. Tot vandaag de dag staat de allereerste Albert Heijn hier nog en zie je de oorspronkelijke inrichting en assortiment. En we kunnen verklappen, het lijkt totaal niet op de Appie die we nu kennen! Ook leuk: achterin de winkel kun je nog ‘ouderwets’ een kopje koffie halen met muntjes.

Overnachten in Noord-Holland? Hier vind je 10 x houten huisjes >

Drankjes doen bij brouwerij de Tweekoppige Phoenix

Wist je dat de molens niet alleen graan maalden voor brood? Ook bier, jenever en sterke drank werden hiervan bereid. In de aloude brouwerijen, met een glazen destilleerkolf en een ambachtelijke koperen ketel. En deze vind je nog steeds terug bij brouwerij de Tweekoppige Phoenix. Door de dag heen kun je regelmatig informatie krijgen over het proces. Maar de sterke drankjes die hier worden gemaakt, kun je de hele dag door proeven! Meer informatie >

Zaanse Schans weetjes >

  • Openingstijden: de meeste attracties zijn van 9:00 – 17:00 open, wandelen & fietsen kan natuurlijk altijd.
  • Kosten dagje Zaanse Schans: De Zaanse Schans bezoeken is gratis, de attracties erom heen niet altijd. Koop van tevoren tickets voor de musea/molens of koop een combi ticket – een Zaanse Schans card – als je meerdere attracties wilt bezoeken.
  • Bereikbaarheid Zaanse Schans: Kom je met de auto? Dan kost een parkeerkaart € 10 per dag. Ga je met openbaar vervoer? Naar de Zaanse Schans rijdt bus 391 en stopt er een trein bij station Zaandijk. Vanaf hier is het nog ongeveer 15 minuten lopen.
  • Drukte: hier kun je in één oog opslag zien hoe druk het is op de dag van bezoek.

En, wanneer ga jij de Zaanse Schans bezoeken?

CategoriesWalk & Visit