F

FIETSEN IN NOORD-HOLLAND: 10 x PRACHTIGE DORPJES VLAKBIJ AMSTERDAM

dorpen vlakbij amsterdam - dorpen rondom amsterdam - fietsroutes amsterdam - zaanse schans - zaandam

Wist je dat er vlak buiten de stadsgrenzen van Mokum heel veel moois te zien is? Er liggen talloze pittoreske dorpjes vlakbij Amsterdam, die je ideaal op je (elektrische) fiets kunt ontdekken. Wij hebben 10 mooie plaatsen vlakbij Amsterdam onder elkaar gezet die de fietstocht meer dan waard zijn!

Een dagje weg met de elektrische fiets

De zon schijnt, je hebt zin om het groen op te zoeken en de drukke stad even te ontvluchten. Herkenbaar? Wel voor ons. Daarom stapten we meermaals op de fiets om te speuren naar prachtplekken buiten de stadsgrenzen. Toegeven, met een stadsfiets zouden we deze tripjes minder snel aanraden, maar gelukkig staat er hier een elektrische fiets voor de deur. En dat is dus sowieso een aanrader: mooie plekken verkennen met de e-bike!

Leuke dorpjes in Noord-Holland vind je onder de foto >

1. De Zaanse Schans

We beginnen gelijk met een van de meest bijzondere gemeentes naar Amsterdam: De Zaanse Schans. Dit unieke stukje Nederland zit vol met ambacht en geschiedenis en dat is ook precies wat het zo populair maakt onder toeristen. Uit eigen land, maar ook uit het buitenland reizen ze hier naartoe.

En terecht, want met de houten huisjes en molens, kaasmakerij, een bakkerijmuseum en het populaire pannenkoekenhuis kun je hier goed vertoeven.
Tip: neem een flesje wijn mee en wat borrelhapjes, kies een plekje aan het water uit en geniet van het prachtige uitzicht. Nog een tip: breng gelijk een bezoekje aan Zaandam!
Fietstocht vanaf Amsterdam Centraal: maximaal 58 minuten

2. Broek in Waterland

Omringd door grote weilanden lijkt Broek in Waterland op een echt boerendorp. Het dorp naast Amsterdam is een heuse oase van rust op steenworp afstand van de drukke stad. Waar je ook kijkt is iets moois te zien en het is dan ook niet gek dat veel jonge Amsterdamse gezinnen hier hun nieuwe thuisbasis vinden.

Dat het rustig is betekent overigens niet dat er niets te doen is. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen, er zijn leuke restaurantjes en je kunt verschillende monumenten bezoeken. Zeker de moeite waard!
Fietstocht vanaf Amsterdam Centraal: maximaal 38 minuten

10 x Mooie wandelplekken in Amsterdam >

dorpen vlakbij amsterdam - dorpen rondom amsterdam - fietsroutes amsterdam - zaanse schans - zaandamDorpjes vlakbij Amsterdam // omgeving Amsterdam wonen // fietstocht Amsterdam // leuke plekken in Noord-Holland // plaatsen vlakbij amsterdam

3. Het Twiske

Ook voorbij het IJ ontsnap je volledig aan het hectiek van de stad. Amsterdam-Noord is de poort naar Het Twiske, ook wel Twiske-Waterland genoemd. Geniet hier van het groen om je heen de pittoreske dorpen, kleine slootjes en hoge dijken die zich een weg banen door het eeuwenoude polderlandschap. Of je nou zin hebt om te fietsen, wandelen of varen: overal zijn prachtige routes te ontdekken in Het Twiske.
Fietstocht vanaf Amsterdam Centraal: maximaal 40 minuten

4. Marken

Toegegeven, voor een bezoekje aan Marken ben je op de fiets best lang onderweg, maar eenmaal aangekomen weet je dat het de moeite meer dan waard was. De prachtige natuur, monumentale huizen, kleurrijke klederdracht – het is niet gek dat Marken populair is onder de toeristen. Het kan dan ook aardig druk worden, maar auto’s zijn hier niet toegestaan, dus alsnog ervaar je hier de rust.

Omdat dit idyllische schiereiland regelmatig te maken kreeg met overstromingen vroeger, bouwden de inwoners hun huizen op een soort heuvels. Deze karakteristieke huisjes vindt je nergens anders ter wereld en een wandeling over de werven laat je de sfeer van vroeger herleven.
Fietstocht vanaf Amsterdam Centraal: maximaal 1 uur en 30 minuten

dorpen vlakbij amsterdam - dorpen rondom amsterdam - fietsroutes amsterdam - zaanse schans - zaandam - marken

Dorpjes vlakbij Amsterdam // omgeving Amsterdam wonen // fietstocht Amsterdam // leuke plekken in Noord-Holland // dorpen rondom Amsterdam

Ook leuk: 9 x hotspots in Amstelveen >

5. Ouderkerk aan de Amstel

Pal onder Amsterdam vind je de voor velen verborgen parel Ouderkerk aan de Amstel. Na een mooie fietstocht langs het water en droomhuizen vind je een oase van rust. Laat je hier charmeren door de prachtige kerken, de gigantische huizen aan het water en de windmolen De Zwaan.

Ook vind je veel goede restaurants in dit dorpje naast Amsterdam. Voor fine dining zit je goed bij Jamie van Heije en voor een snellere hap is het bekende Loetje aan de Amstel een topkeuze. Eindeloos terrassen, lekker eten en voorbijgangers checken – hier zit je goed.
Fietstocht vanaf Amsterdam Centraal: maximaal 40 minuten

6. Durgerdam

Bij het Amsterdamse dorpje Durgerdam is het alsof de tijd even stil heeft gestaan. Het beschermde dorpsgezicht ligt aan de Waterlandse Zeedijk en staat bekend om zijn schattige haven en prachtige wandelroutes. 

Durgerdam bestaat uit een lange rij houten huisjes die langs de smalle weg aan het water gebouwd zijn. Veel is er in dit lieflijke dorpje niet te doen, en dat maakt dat je de drukte van de stad even helemaal kunt vergeten.
Fietstocht vanaf Amsterdam Centraal: maximaal 34 minuten

Weekendje weg? 10 x Toffe Tiny Houses in Nederland >

Meer mooie dorpjes vlakbij Amsterdam waar je naartoe kunt fietsen:

7. Schellingswoude – 23 minuten fietsen vanaf Amsterdam Centraal
8. Zunderdorp (naast Schellingwoude) – 26 minuten fietsen vanaf Amsterdam Centraal
9. Ransdorp – 30 minuten fietsen vanaf Amsterdam Centraal
10. Driemond – 45 minuten fietsen vanaf Amsterdam Centraal

En, welke van deze prachtige plaatsen vlakbij Amsterdam ga jij binnenkort ontdekken?

 

CategoriesWeekend tips