G

GIRLS WHO DRINK: ONZE ODE AAN HET TERRAS

een ode aan het terras - favoriete terrassen nederland - leukste terras nederland - pequ

Binnen het team en de lezers van Girls Who hebben we minstens één ding met elkaar gemeen: we zijn allemaal ambitieuze levensgenieters. Jij, ik, wij. Waar hard gewerkt wordt, mag ook hard geborreld worden. Een kunst die we goed verstaan 😉 Daarom vieren we een bescheiden feestje nu de terrassen weer open gaan. Dit is onze ode aan het terras; dit zijn de favoriete terrassen van ons team!

Een ode aan het terras

Op een terras ben je nooit alleen. Je bent omringd door een kakofonie: achter je hoor je hoe de ober de wijnkoeler op het tafeltje zet, gevolgd door het geluid van klinkende glazen. Om je heen klinkt geroezemoes, van verschillende dialecten, misschien wel verschillende talen. Je hebt uitzicht op mensen die turen op de menukaart, moeders die hun kinderwagens manoeuvreren langs de tafeltjes, dorstlustige mensen die vragen is deze stoel vrij? Geschuifel, gehannes en een groet van de ober. ‘Welkom, gaat u zitten, wat zijn we blij dat je er bent.’

Dan de trottoirs daar achter. Daar is het een levendige boel: in hun mooiste tenue pour la terrasse flaneren mensen voorbij. We mogen weer, waar gaan we heen? Doe nog maar een wijntje, ja lekker, alstublieft. Af en toe gromt er een auto, bromt er een scooter. Je heft het glas, proost, op een goede dag. Wat een lekker zonnetje hè? De geur van bitterballen zoeft voorbij. Ja, deze stoel is nog vrij, gaat u zitten. Op het terras is het ieder voor zich, maar samen met z’n allen. Wat zijn we blij dat dit weer kan. Nog een wijntje, ja lekker, santé. Corona wie?

Terrassen weer open

Vanaf 28 april mogen de terrassen weer een beetje open: van 12:00 uur tot 18:00 uur, met een verplichte reservering en vaste zitplaatsen. Aan tafel zitten maximaal twee personen en voor het gehele terras geldt een maximum van 50 personen. Ook de basisregel van 1,5 meter blijft gelden. Dat is nog niet hoe we het terras graag zien, maar ach, het is iets. Op welk terras brengen de redacteuren van Girls Who ‘de dag dat het weer mag’ door?

Het terrasje van Lise

‘Ik kies voor het terras van Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer, vlak voor de Sint Servaasbrug in Maastricht. Te herkennen aan de grote, rode parasols. De brouwerij zit aan de gevelkant, voor het terras moet je de straat met kinderkoppen (de klassieke Maastrichtse kasseien) oversteken. Naast het terras stroomt de Maas, waardoor alle kanten leuk zijn om op uit te kijken.’

‘Je kunt uitkijken op de brug, waar je winkelende dagjesmensen opgetogen richting het stadscentrum ziet stappen. Of je kiest voor uitzicht op de Maas, waar op een zonnige dag de hele dag het water glinstert. Af en toe drijft er een boot voorbij, zwaaien is toegestaan 😉 Maar je kunt je stoel ook richting de brouwerij draaien. De obers die met volle dienbladen op hun vingertoppen zich langs haastige fietsers laveren, het blijft een mooi schouwspel om naar te kijken.’

‘Eigenlijk moet je hier natuurlijk voor een zelfgebrouwen speciaalbiertje kiezen. Toch proeft de rosé nergens zo lekker als hier. Je waant je dan als een godin in Frankrijk. En extra pluspunten: heb je het fris, dan heb je warmtekussens die je billen opwarmen of dekentjes. Had ik al gezegd dat hier alleen maar bedreven vakmensen werken? Die werken er dus. Door hun bourgondische gastvrijheid voel ik me hier altijd thuis.’

Het terrasje van Nina

‘Mijn favoriete plekje om te genieten van een drankje met lekker weer is zonder twijfel het terras van Karavaan in Amsterdam. Deze altijd gezellige hotspot bij de Bilderdijkstraat is een echte stadsoase en ware aanwinst in Amsterdam West. Deze alles-in-één zaak is de perfecte plek voor een middagje flexwerken in de zon, een uitgebreide lunch (of diner), maar ook zeker een super gezellige borrellocatie.

De wijnen bij de Karavaan zijn top (en betaalbaar) en ook de wisselende cocktailkaart valt iedere keer goed in de smaak. Naast wijnen en cocktails hebben ze ook een groot aanbod aan (speciaal)bieren en we raden je zeker aan om eens voor hun eigen biertje ‘Globetrotter’ te gaan. Dit biertje hebben ze gemaakt in samenwerking met Brouwerij Eeuwige Jeugd en is lekker fris, blond & super toegankelijk.

Ook als het afkoelt in de avond hoef je je niet druk te maken! Naast dat ze heerlijk zachte dekentjes hebben, wordt het terras verwarmd door allerlei heaters die in de parasols zitten. Zo kun je tot in de late uurtjes (als de maatregelen het toelaten) genieten van een heerlijke dag op het terras!’

Het terrasje van Christina

‘De dag waar we allemaal smachtend op hebben gewacht: we mogen de terrassen weer op! Net zoals vele andere, heb ik ook nagedacht en gefantaseerd over de leuke plekjes waar ik als eerste naar toe race. Maar zonder twijfel word mijn eerste stop bij het kleurrijke restaurant By Ami’s op Kop van Zuid.

Tussen de verschillende hoge gebouwen ligt het hippe hotspot. Met het terras gelegen aan het water en een prachtig uitzicht op Katendrecht, ben je zo een aantal uur verder. Niet alleen het uitzicht van By Ami’s is alsof het uit een schilderij komt. Nee, ook de verschillende gerechten en drankjes op het menu zijn een echte colour splash op je bord en in je glas. Van gouden chai latte’s en kleurrijke cocktails tot roze mayonaise en blauwe bloemkoolpuree of avocado geserveerd in een injectienaald. Niets is saai en voor iedereen is er wat. Ook voor de vegetariërs en veganisten onder ons!’

Het terrasje van Kiki

‘Als iemand vraagt wat mijn hobby’s zijn, dan moet ik me altijd inhouden om volmondig ‘TERRASSEN’, te zeggen. Maar hier jongens, hier durf ik het toe te geven. Terrassen, met m’n meiden in de zon, een fles rosé in de wijnkoeler en een lekkere borrelhap op tafel, praten over het de serieuze dingen in het leven, maar ook over koetjes en kalfjes en het rokje van de buurvrouw – het ís een ware hobby.

Ik vind het best spannend om mijn favoriete terras te onthullen, omdat ik het stiekem het allerliefst voor mijzelf zou houden. Maar hey, das ook weer zo wat. Mij favo terras is een echte verstopte parel in, je raadt het niet, Amstelveen. Het is onvoorstelbaar hoe weinig mensen deze bijzondere plek kennen. Want hallo, wijn drinken tussen de wijnranken, terwijl de eenden om je heen dwarrelen en je een lekkere bite op tafel hebt staan – romantischer gaat het niet worden.

Nou, hier komt ‘ie: mijn favoriete terras is die van Amsteltuin de Wijngaard. Let wel: dit terras staat er niet altijd, alleen op hun zogenoemde ’terrasjesdagen’. En wie wéet gaan wij met Girls Who binnenkort iets leuks met ze doen. Wie weet.’

Terrasjesdagen Wijngaard de Amsteltuin - wijngaard amstelveen - wijngaard nederland - wijn uit nederland

Het terrasje van Janneke

‘Hoewel een drankje in een park of aan de grachten top is, word ik extra blij van een middagje terrassen. De vraag wat dan mijn favoriet is, is dan ook erg lastig. Sowieso mag Utrecht in dit lijstje absoluut niet missen, dus dat maakte de keuze ietsje makkelijker! Er zijn zoveel heerlijke plekjes waar ik met liefde heen ga, maar voor nu kies ik ROOST aan de Singel.

Deze toffe spot ligt nét buiten het shopping centrum van Utrecht, waardoor het er meteen een stuk rustiger is met weinig toeristen en meer Utrechters. Het voldoet eigenlijk meteen aan je vakantiewensen: zon, water en (gras)strand. In de zomer zit het hier bomvol, omdat je lekker kunt zwemmen, varen, zonnen, drinken en genieten.

Terwijl je kijkt naar de bootjes die nu (eindelijk!) over de Singel varen, drink je het koudste bier en eet je de beste borrelsnacks. Zeker eind van de middag is het een top locatie, omdat de zon aan de kant van het terras ondergaat! Het voelt als een strandtent, maar dan midden in Utrecht.’

Tot slot vroegen we ook jullie, onze gewaardeerde lezers, wat nou júllie favoriete terrasjes zijn.
Een greep uit de antwoorden:

PEQU – een heerlijk terrasje in de gezelligste buurt van Amsterdam, in de Jordaan op de Noordermarkt. Goede lunch, goede wijn, leuke bediening. Omslagfoto is daar genomen!
Parlotte – nog zo’n topper in de Jordaan, relatief nieuw, waar je jezelf urenlang in de watten kunt laten leggen met Franse lekkernijen.
Lion Noir – een van de ‘verstopte’ terrasjes uit dit terrassen-lijstje.
Wasserette – waar je jezelf elke keer voorneemt eens een ander broodje te bestellen maar tóch altijd voor de smashed avo met kip en parmezaan gaat, right?!
Café de Eland – het ras-Amsterdamse terras op de Westerstraat, waar áltijd iets te zien is en waar oude blokjes kaas op een koffieschoteltje geserveerd worden.
Restaurant Bar Lely – waar het héerlijk vertoeven is voor of na een lange treinrit. Maar ook voor een middagje flexwerken zit je hier goed.
PARK. – mét uitzicht op het park en ‘duck & waffle met een fles Chenin Blanc’. Tip voor jou!
Morgan & Mees – een liefde die nooit vergaat. Lekker decadent lunchen met een fles lichte rosé op tafel.

Ook fijn: 12 x Verwarmde terrassen in Amsterdam >
Buiten eten: 5 x Restaurants in Amsterdam met een terras >
Veel ruimte: 10 x Grote terrassen in Utrecht >
Loeren! 16 x Terrassen aan het water in Amsterdam >

En, aan welk terrasje in Nederland wil jij een ode brengen?

CategoriesDrankje doen