Interview Sophia Molen // Influencer // Instagrammer
&

”HET IS HANDIG OM EEN DIKKE HUID TE HEBBEN” | DRANKJE MET… Influencer & filosofisch schrijfster Sophia Molen

Na haar studie Bio-Medische wetenschappen en tijd in het AMC vond ze het tijd voor iets waar ze haar creatieve expressie in kon stoppen. Ze werd online ondernemer en runt inmiddels een online filosofiecafé en succesvolle Instagram, waar ze goed van kan leven. Wij spraken Sophia Molen over haar leven als influencer, de downsides ervan en haar toekomstplannen.

Sophia, wat ‘moeten’ mensen die jou niet kennen over je weten?

”Dat ik van het oppervlakkige, dagelijks leven houd, maar tegelijk ook enorm geprikkeld wordt door diepgang en filosofie. Voor velen zullen deze twee tegenover elkaar staan (en misschien zelfs niet samen gaan), maar ik meng beide op een natuurlijke manier. Zo hoor ik vaak mensen zeggen dat zij niet van small talk houden, of niet van filosofie. Ik houd van beide en ik zie eigenlijk in alle small talk juist diepgang.”

Als influencer (mogen we je zo noemen?) heb je van Instagram je werk weten te maken. Wat maakt jou onderscheidend van de vele influencers van tegenwoordig?

”Ik heb mijn blog vorig jaar omgetoverd tot een online filosofiecafé. Hier schrijf ik over filosofie op een simpele en begrijpelijke manier voor iedereen. Mijn doel is om een makkelijke en relaxte mindset te creëren voor mijn lezers, om de enorme druk die onze generatie lijkt te voelen, te verminderen.”

Na haar studie biometische wetenschappen en tijd in het AMC vond ze het tijd voor iets waar ze haar creatieve expressie in kon uiten. Ze werd online ondernemer en runt inmiddels een online filosofiecafé en succesvolle Instagram, waar ze goed van kan leven. Wij spraken Sophia Molen over haar leven als 'influencers', de downsides ervan en haar toekomstplannen.

Inspirerende start-up verhalen van female founders >

Hoe ben je in dit leven gerold?

”Ik ben mijn begin twintige jaren begonnen in een hele andere wereld. Zo heb ik biomedische wetenschappen gestudeerd en werkte ik jarenlang in het AMC. Ik merkte dat ik behoefte had aan creatieve expressie en ben toen langzamerhand gaan ‘online ondernemen’.
Ik begon met bloggen en op een gegeven moment werd Instagram steeds belangrijker. Aan beide heb ik echt keihard gewerkt met het doel daar mijn gehele inkomsten uit te krijgen.”

Over inkomsten gesproken, daar is altijd veel onduidelijkheid over in jouw branche. Voel jij er iets voor om hier iets over te delen?

”Ik denk dat ik een beetje tussen een micro en een grote influencer in zit. Ik verdien mijn brood met mijn Instagram, maar niet zo goed als mijn vrienden in Amsterdam die beginnend arts zijn. Hoewel ik waarschijnlijk ook wel 4 x minder werk per week dan zij.

Echte grote influencers zullen dit niveau wel easy-peasy kunnen bereiken. Er gaan enorme bedragen rond in online advertising. Bedragen die ik nooit had kunnen bedenken toen ik ooit begon met bloggen.”

Op de planning: 5x empowering summits in 2019 >

Het lijkt een jaloersmakende wereld waar je in leeft. Dus even een reality check. Wat zijn de downsides van het ‘Instagram-leven’?

”Mijn inkomsten zijn heel onregelmatig. Gelukkig heb ik nog nooit ongezonde stress hiervan ervaren, maar hier moet je wel tegen kunnen natuurlijk. Verder is het ook wel handig om een dikke huid te hebben wat betreft beauty idealen.

Toen ik vijf jaar geleden begon, was ik mij constant met andere bloggers aan het vergelijken. Ik vond mijzelf niet dun genoeg, niet te knap genoeg of misschien ook zelfs niet cool genoeg. Ik ben nu gelukkig ouder en zelfverzekerd genoeg om blij te zijn met mijzelf.”

Na haar studie biometische wetenschappen en tijd in het AMC vond ze het tijd voor iets waar ze haar creatieve expressie in kon uiten. Ze werd online ondernemer en runt inmiddels een online filosofiecafé en succesvolle Instagram, waar ze goed van kan leven. Wij spraken Sophia Molen over haar leven als 'influencers', de downsides ervan en haar toekomstplannen.

Wat verwacht je van je carrière als Instagrammer over, pakweg, 5 jaar?

”Ik geloof persoonlijk dat Instagram langer zal aanhouden dan andere sociale media die wij eronder door hebben zien gaan. Ik weet alleen niet of ik zelf nog over vijf jaar ambitieus bezig zal zijn met Instagram. Ik heb ook andere grote dromen, zoals een eigen kledingmerk opzetten.

Naast full-time Instagrammen heb je een website Philosophy Café, waar je diepgaande content deelt. Waarom heb je ervoor gekozen dit ook te doen?

”Toen ik begon met bloggen vijf jaar geleden, had ik al direct filosofie aan mijn modeblog toegevoegd. Op dat moment was ik zo enorm geïnspireerd door oude Oosterse filosofie: het Taoïsme. Mijn blog heette toentertijd al Tao of Sophia.

Het lukte mij alleen nog niet te schrijven op de manier hoe ik het nu doe, maar toch wist ik dat dat de richting was die ik op wilde gaan. Ik geloof dat dit ook nog maar een begin is van wat ik uiteindelijk wil doen met mijn filosofie.”

Vind hier de Instagram tips van grafisch vormgever Nadine Walter >

Na haar studie biometische wetenschappen en tijd in het AMC vond ze het tijd voor iets waar ze haar creatieve expressie in kon uiten. Ze werd online ondernemer en runt inmiddels een online filosofiecafé en succesvolle Instagram, waar ze goed van kan leven. Wij spraken Sophia Molen over haar leven als 'influencers', de downsides ervan en haar toekomstplannen.

Je bent inmiddels een echte local in Lissabon. Kun je nog tips toevoegen aan dit lijstje met city-tips?

My favorite thing ever om te doen in Lissabon zijn de viewpoints in de stad. Deze heten “miradouros” op Google Maps. Lissabon ligt op zeven heuvels waardoor de stad heel speels en gelaagd is. Mijn favoriete viewpoint is Miradouro da Nossa Senhora do Monte. Zo’n enorm mooi uitzicht vanaf dat punt!

Het maakt mij elke keer weer zo gelukkig en geeft mij nieuwe energie. Beste pizza is bij Luzzo, lekkerste ontbijt bij Dear Breakfast, leukste buurt is Principe Real, en de twee gezelligste en hipste buurten zijn dan toch Intendente en Cais do Sodré (ook voor drankjes in de avond). Meer tips in Lissabon vind je in dit artikel!”

Volgens mij pas je zeker binnen de Girls Who-doelgroep als ambitieuze levensgenieter. Hoe ziet een moment van écht genieten er voor jou uit?

“Lekker rondstruinen in een mooie stad en hier en daar een koffietje of wijntje zijn dan toch echt de genietmomentjes voor mij!”

Meer interviews met ambitieuze powervrouwen lees je hier >

Je kunt Sophia Molen volgen via haar Instagram-account, @sophiamolen. En houd haar website Tao of Sophia in de gaten voor jouw portie filosofie!

CategoriesDrankje met