D

DE GEZELLIGSTE STEDEN ONDER DE RIVIEREN OM CARNAVAL TE VIEREN

carnaval - feest - feesten - bier - confetti - breda - maastricht

Na de opening van het nieuwe carnavalsseizoen op 11 november begint het bij veel mensen alweer te kriebelen. Misschien vier jij dit jaar wel voor het eerst carnaval of wil je een keer naar een andere stad om het te vieren. Speciaal voor jullie: de gezelligste steden voor eenonvergetelijke carnaval.

Mestreech (Maastricht)

Carnaval is in Maastricht zo ongeveer de belangrijkste periode van het hele jaar. Deze hoofdstad van Limburg wordt ook vaak gezien als dé carnavalsstad van Nederland. Heel veel mensen reizen af naar Maastricht om dit grote feest mee te maken. Het carnavalsfeest word hier voornamelijk buiten gevierd dus mocht je voor deze stad kiezen zorg dan dat je je lekker warm aankleed.

Oeteldonk (Den Bosch)

Den Bosch is zeker een van de populairste steden om carnaval te vieren. Veel Bosschenaren beginnen ze al te glunderen als ze het erover hebben en kijken er lang naar uit. Hier wordt carnaval afgetrapt met de onthulling van het standbeeld van Knillis, de oprichter van Oeteldonk. Het ‘gewone leven’ bestaat even niet meer en iedereen zit in een grote carnavalsbubbel. Niet alleen in de kroegen is het feest, ook buiten staan mensen feest te vieren. Dinsdagavond om middernacht word het feest afgesloten met de begrafenis van Knillis.

Vind hier een recept voor een lekkere carnvalscocktail > 

Tullepetaonestad (Roosendaal)

Het woord Tullepetaon is afgeleid van het Franse woord voor ‘parelhoen’: poule pintade. Dit is later veranderd naar ‘tullepetaon’. Parelhoenders zijn vogels met kleurrijke veren en kunnen lekker krijsen en tekeergaan, net als de Roosendalers met carnaval. Roosendaal is misschien niet de eerste stad die in je opkomt maar is ook een super gezellige plek om carnaval te vieren. Hier zijn alle carnavalskroegen op de Grote Markt te vinden en kun je zo van de een naar de ander rollen.

Kielegat (Breda)

Maandags vindt in Kielegat de optocht plaats, deze wordt vaak de mooiste optocht van ons land genoemd. De prachtige binnenstad maakt Breda een perfecte stad om carnaval te vieren. Gezellig, knus en super feestelijk. Mensen uit het westen van Nederland vieren hier vaak carnaval omdat het voor hun het dichtste bij is.

Marotteriek (Sittard)

In Sittard vieren ze de opening van de officiële carnavalsperiode groots. Op zaterdagavond verzamelen ongeveer 15.000 mensen tijdens het Kanon van ’t Balkon om het seizoen te openen. Om 23.11 geeft de burgemeester de ‘sleutel van de stad‘ aan de stadsprins. Dit betekent dat de stad tijdens de carnavalsperiode van de prins is en kan het feest beginnen.

Tips om je bier lekkerder te laten smaken >

Lampegat (Eindhoven)

Waarschijnlijk ken je de zin “Eindhoven de gekste!” wel, deze zin is ontstaan omdat ze er bekend om staan dat het tijdens carnaval een gekke boel is. Vooral op zaterdag staat de stad helemaal op z’n kop. Deze dag staat dan ook bekend als de ‘zotte zaterdag’. Na de optocht op deze dag gaan alle feestgangers naar de mert’ of Stratumseind om los te gaan tot in de vroege uurtjes.

Kruikenstad (Tilburg)

Hier wordt carnaval afgetrapt met de kroegendwééltocht. Op deze vrijdagavond is het doel om langs zoveel mogelijk kroegen te gaan. Lukt het jou om alle kroegen langs te gaan? Dan krijg jij een batch voor op jouw kiel (carnavalsjasje). Hier vind op zondag de grote optocht plaats.

Weet jij al in welke stad jij carnaval gaat vieren dit jaar? 

 

CategoriesDrankje doen