C

CITYGUIDE LISSABON: 23 x DOEN, ETEN, BORRELEN EN HET LEUKSTE VAN LISSABON

verschillen porto en lissabon - Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tips

Hoewel er 8754 online lijstjes te vinden zijn met tips voor ”wat te doen in Lissabon”, voegen wij er tóch eentje toe. Want naast de platgeschreven zaakjes, weten wij stiekem dat we de tips kunnen aanvullen met écht verrassende spots in Lissabon: de stad van losse tegeltjes, ontzettend chille locals, extreem goedkoop eten & drinken. Deze plekken mag je echt, maar dan ook ECHT, niet missen tijdens jouw citytrip in Lissabon!

Oh, en we gaan je niet vertellen dat je tram 8 moet nemen, naar Cevicheria moet gaan en een Pastel de Nata moet eten. Want dat wist je waarschijnlijk al. Nee hoor: in dit lijstje vind je de not-so-touristic Lissabon tips. Te beginnen met: wat doen in Lissabon, overdag. Ook leuk: onderaan dit lijstje vind je tips voor wat te doen in Lissabon met kinderen.

Wat te doen in Lissabon, overdag >

Ontbijt in Jardim Príncipe Real – Esplanada Café

Er was eens… een romantisch parkje in een charmante wijk. In dat romantische parkje staat, verscholen achter de torenhoge bomen, een goedkoop ontbijttentje genaamd Esplanada Café. En met goedkoop bedoelen we: jus, koffie, yoghurt én een sandwich naar keuze, alles voor €6,50. Ja, echt. Verhuizen?
Google Maps: Praça do Principe Real

Jardim Botânico

Bij wijze van spreken (maar wel écht dichtbij) binnen handbereik vanaf dat romantische parkje, vind je Jardim Botânico – de Hortus Botanicus van Lissabon. Voor mensen die niet weten wat dat is: een stuk grond waar heul veul verschillende planten worden gekweekt voor wetenschappelijke, kunstzinnige en educatieve doeleinden. Bij de hortus in Lissabon vind je 18.000 verschillende plantensoorten. Hartstikke de moeite waard.
Google Maps: R. da Escola Politécnica 56/58

Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tipsTips Lissabon // Wat te doen in Lissabon

Een middag in LX Factory

Deze ministad (23.000 m2), verborgen onder de grote brug, is er ook eentje om niet te missen tijdens een trip in Lissabon. Liever overdag dan ‘s avonds en het is handig om een fiets te huren om deze plek te bereiken. Trammetje kan natuurlijk ook, maar je moet wel een hele fanatieke wandelaar zijn om de benenwagen te nemen.
Google Maps: R. Rodrigues de Faria 103

Een paar van de leukste plekken in LX Factory op een rijtje >

Boekenwinkel Ler Devagar: voor de boekenwurmen en culturele leergierigen onder ons. Bij binnenkomst in Ler Devagar weet je niet wat je overkomt. Boeken, meer boeken, nog meer boeken, overal boeken. Ook de levensgenieter vermaakt zich hier prima: drink een biertje aan de bar of ga de trap op en eet een taartje naast de oude drukpers.

Sushi Factory: honger? Geen probleem, de culinaire keuze is reuze bij LX Factory. Voor ons sprong Sushi Factory er absoluut uit. Niet omdat we fan zijn van all you can eat, maar omdat we fan zijn van hele goede sushi. Hier combineren ze beide, voor een lachwekkende prijs. €16,90 voor onbeperkt genieten. En dan zonder alle stomme regeltjes van de Sumo.

Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tipsFoto via: Sushi Factory // Lissabon Tips // Eten in Lissabon

Wish Slow Coffee House: zoet zaakje met goede koffie, poffertjes, taart en dus een prima plekje om je even rustig terug te trekken met boek of laptop. Aan het koffiezaakje grenst een leuke conceptstore. Voor als je daar van houdt.

Rio Maravilha: precies zo’n plekje waarvan je moet weten dat het er zit, want het zit hartstikke verstopt op de vierde verdieping. Neem de lift naar boven en kom terecht op hét uitzichtpunt van Lissabon. En dat niet alleen: een hippe, alto huiskamersfeertje met lekkere drankjes en leuke hapjes staan ook op het menu.

Vergeet ook vooral niet even stil te staan bij de te gekke streetart kunstwerkjes die zich schuilhouden in LX Factory. Heb je helemaal geen gids voor nodig joh, gewoon je ogen open houden!

Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tipsTips Lissabon // wat te doen in Lissabon // Lissabon tips

Op het terras van Pharmacia chillen

Precies zo’n uitgekauwd zaakje waar iedereen het online over heeft, maar da’s voor een reden. Velen suggereren hier aan te schuiven voor een diner. Wij zeggen: niet doen. Althans, laten we zeggen dat het eet-aspect bij ons tegenviel. En dan eigenlijk vooral de service.

Maar. Het terras-aspect viel allesbehalve tegen. Op een zonnige dag (en die zijn er veel in Lissabon) is het terras van Pharmacia één van de fijnste om neer te ploffen. Is het niet voor het gezellige, bij elkaar geraapte, buitenmeubilair, dan is het wel voor het waanzinnige uitzicht. En de zon.
Google Maps: R. Mal. Saldanha 1

Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tips. Stedentrip Lissabon. Citytrip in Lissabon. Lissabon tips

Dit zijn de mooiste onontdekte steden van Europa >

Lunchen bij I Love Nicolau

Niet over te slaan tijdens jouw (culinaire) citytrip in Lissabon: een lunch bij I Love Nicolau. Lekker Westers, een tikkeltje toeristisch maar bovenal hartstikke gezellig met een hele uitgebreide, leuke (en lekkere!) lunchkaart. Het is er altijd vol, maar echt wachten op service hoef je niet. Het personeel zit overal dik bovenop en is tevens meer dan bereid om een kiekje je maken van jou en je knappe koffie’s en bordjes.
Google Maps: R. São Nicolau 17

Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tips

Een koffietje bij Fabrica Coffee Roasters

Geen gezellig vormpje in onze cappu? Vinden we raar. Niet de beste bonen van het land gebruikt? Bah. Wij Nederlanders zijn verwend, en dat mag ook wel – wetende dat je inmiddels makkelijk zo’n €3,20 voor een bakkie betaald. Enfin, ook tijdens onze citytrips willen we goede koffie. Die verkopen ze bij Fabrica Coffee Roasters. Aan wifi doen ze niet en een tikkeltje kil is het er wel, maar daar wordt de koffiekwaliteit niet slechter van. NOM.

Leukste restaurants in Lissabon >

Bairro do Avillez

Wij hebben de Foodhallen en Ron Blaauw, Portugal heeft chef José Avillez en zijn restaurantimperium. Waarvan je er drie van de 15 vindt in Bairro do Avillez, een voormalig klooster met daarin nu een groot culinair feest.

Eerst kiezen tussen de drie zaken, daarna tussen de gerechten op de overvolle menukaarten. Aanraders? Heb je ff? Bij Taberna (de eerste zaak bij binnenkomst) ga je in ieder geval voor de signature sandwiches. Met tonijn of steak. En de exploderende XXL olijven. En het nori ‘puntzakje’ met daarin makreel mag je ook echt niet overslaan.

Tips Lissabon. Culinaire tips in Lissabon. Citytrip in Lissabon. Bairro do Avillez. Chef Jose Avillez. Beco Gourmet Cabaret. Taberna. Eten in Lissabon

Meer leuke restaurants in Lissabon >

Ook groot fan zijn we geworden van Beco Cabaret Gourmet, een next level diner ervaring en het is de €95 voor show en 14 gerechten zo ontzettend waard. Verwacht steengoede entertainers die op zich al voor een onvergetelijke avond zorgen, en daarnaast nog eens 14 ”hallo ‘s ff” gerechten van de chef. Zoals eetbare lippenstift en diamant, kaviaar met red shrimp en chocolade tomaat. Hadden we al gezegd dat je moet reserveren? Doen.
Google Maps: R. Nova da Trindade 18

Dit zijn de grootste verschillen tussen Lissabon en Porto >

Een snelle hap bij Pitaria

Nog zo’n aanwinst van bovengenoemde chef. Bij Pitaria (tegenover Bairro do Avillez) geniet je van, je raadt het al: pita’s. Op zijn allerbest en voor een prikkieprijsje vanaf €7. Meenemen naar een leuk uitzichtpunt (die zijn er genoeg) kan ook. Kun je de dag erna weer meer geld uitgeven!
Google Maps: R. Nova da Trindade 11M

Niets is wat het lijkt bij Mini Bar Theater

Ligt het er dik bovenop dat we fan zijn van José Avillez en zijn restaurantconcepten? Ja? Maakt niet uit. Wij willen alleen het beste voor jullie. En daar hoort Mini Bar bij. Een beetje een gekke naam wel, en we hebben echt gevraagd hoe ze erbij kwamen hoor. Maar dat zijn we ook weer vergeten.

Hoe dan ook, voor een (wederom) bijzonder avondje dineren maak je een reservering bij Mini Bar. Niet een typisch restaurant, maar wel met verdomd goede bediening en misschien nog wel beter eten. Stuk voor stuk verrassend. Oh, en live muziek. Sowieso in het weekend!
Google Maps: R. António Maria Cardoso 58

Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tips. José AvillezFoto door: Paulo Barata // Lissabon Tips // Wat te doen in Lissabon

Taberna Sal Grosso

Als er in een verstopt straatje zeven wijndrinkende locals voor de deur staan, dan weet je dat je aan het juiste adres bent. Voor typisch Portugees eten wandel je binnen bij Taberna Sal Grosso. Een handgeschreven krijtbord, zelfgebrouwen biertjes en hun eigen likeur. Tja, en leuke mannen die dit allen serveren. Aan te raden: cod fish cake. Af te raden: teveel van de huisgemaakte drank naar binnenwerken. Want kater.

Niet doorvertellen:

Heb je nou nog dorst, maar een laag citytrip budget? Stap dan ook even binnen bij de buren van Taberna Sal Grosso. Echt doen. Bij RC restaurant zitten mensen met hun winterjas aan een hoofdgerecht naar binnen te werken, maar daar moet je ff doorheen kijken. Je drinkt hier namelijk een halve liter Sangria voor €1,50. Uit te breiden met sla, friet, rijst, hoofdgerecht, koffie en dessert voor €7,50 in totaal. Nogmaals: wanneer verhuizen we?

Borrelen in Lissabon >

Bier, locals en live muziek bij Palheta

In de wijk Cais do Sodre, beneden bij het water, vind je in de avonduren allemaal gezellig vertier en leuke borrelplekken. Breng sowieso een bezoek aan Palheta, niet te missen door de tientallen locals die voor de deur een biertje aan het drinken zijn. Voor €1 per stuk. En daar krijg je (vaak) gratis live muziek bij. Een Portugees bandje dat voor een divers publiek hun passie aan het uitvoeren is. Zo, zo, zó leuk!
Google Maps: Travessa Ribeira Nova 30

Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tips. José AvillezTips Lissabon // Eten in Lissabon // Borrelen in Lissabon

Lokale wijn bij Café Janis

Op loopafstand van Palheta tref je Café Janis aan, waar je de meest lokale wijnen kunt drinken in een gezellige setting. Iedere vrijdag houden ze een Happy Hour, twee voor de prijs van één. En vergeet er geen olijfjes bij te bestellen.
Google Maps: R. Moeda 1A

Foodwalhalla Time Out Market

Een combi van borrelen en dineren doe je bij de Time Out Market, op steenworp van Café Janis en Palheta (we maken het makkelijk voor jullie). Deze gigantische foodmarkt zit iedere dag bomvol met een mengelmousse van locals en toeristen. Logisch ook, want voor iedere liefhebber van goed eten zit je hier uitstekend. Een selectie van sterke zaken in Lissabon ownen hier hun stand, een soort visitekaartje, om te laten zien wat ze in huis hebben. Het aanbod vind je hier >

Rooftoppen bij Park

Het populairste dakterras onder de locals, pal in het centrum van de stad. Voor wie op hoogte wil genieten van de zonsondergang, de hipster uit wil hangen of de heupen wil wiegen. En mensen kijken, want die zijn er altijd in overvloed. Oh, en als je denkt dat je aan het verkeerde adres bent, dan zit je juist goed. Park Rooftop is namelijk nogal verstopt en de ingang is lekker krakkemikkig.
Google Maps: Calçada do Combro 58a

Alternatief uitgaan bij Pensão Amor

Op de befaamde uitgaansstraat van Lissabon – Pink Street – vind je Pensão Amor. Vroeger moest je nog heel lang naar de ingang zoeken, inmiddels heeft de populariteit de deur wagenwijd open gezet.

In de bar vind je verschillende shows, van burlesque tot jazzconcerten en toneelstukken tot DJ’s. Er zijn ontelbaar veel hoekjes waar je je kunt terugtrekken voor een karakteristieke cocktail of een intiem gesprek.
Google Maps: R. do Alecrim 19

Tips Lissabon. Wat te doen in Lissabon. Citytrip Lissabon. Eettips in Lissabon. Restaurants in Lissabon. Citytrip in Lissabon. LX Factory tipsLissabon stedentrip // Lissabon tips // Wat te doen in Lissabon // hotspots Lissabon

Wat te doen in Lissabon met kinderen?

Met de kleintjes in Lissabon? Er zijn genoeg gezinsactiviteiten in de Portugese stad. Een aantal tips:

Bezoek het Oceanarium & Wetenschapsmuseum

Het Oceanarium van Lissabon is één van de meest bezochte plaatsen in Portugal voor amusement en educatie. Het is een plek voor jong en oud en een must to visit als je met kinderen in Lissabon bent. Het zeeleven is er zeer goed verzorgd en het is spannend om de haaien en roggen voorbij te zien zwemmen met slechts een glazen wand tussen jullie in. Bijna naast het Oceanarium ligt het Pavilhão do conhecimento (Wetenschapsmuseum). In dit museum draait alles om spelenderwijs leren en een interessant museum voor een bezoek met kinderen.

Pak de tram door historisch centrum van Lissabon

De tram is een van de beste en meest traditionele manieren om de oude stad van Lissabon te verkennen. Kinderen zijn vaak gefascineerd door trams en de trams in Lissabon zijn heel bijzonder. Heuvels Tramcar Tour biedt een audiogids en neemt je mee door Lissabon – van de eenvoud van de traditionele Alfama, Castelo en Bairro Alto, tot de geraffineerdheid van Lapa. Mis niet de stop voor een bezoek aan het George’s Castle en de kathedraal van Lissabon of om het prachtige uitzicht over de stad te bewonderen.

Mocht je nog twijfelen over een stedentrip naar Lissabon, moge het dan nu duidelijk zijn dat je een (goedkoop) ticket gaat boeken. Naar welke van onze Lissabon tips breng jij een bezoekje?

 
CategoriesEuropa