Grenzen stellen kan sowieso al knap lastig zijn. Maar met de integratie van werk en privé leven – denk aan je huiskamer die ook je kantoor is & daardoor ook altijd je werk in handbereik hebben – vervagen sommige lijnen al helemaal. Klinkt dat bekend in de oren en heb jij moeite met grenzen stellen (of weet je simpelweg niet waar te beginnen)? Met de tips hieronder helpen wij een handje!
Van tijdsblokken inplannen en wekelijkste check-ins tot momentjes voor jezelf: grenzen stellen op werk doe je zo >
Bepaal je grenzen
First things first: bepalen wat jou grenzen zijn. Neem écht de tijd om na te denken wat je belangrijk vindt in je werk, maar bijvoorbeeld ook in je leven. Denk na over je werkstijl, je focustijd: de dagdeel waar je het beste werkt en schrijf op wat voor jou het beste werkt. En bepaal daar passende grenzen bij. Zoals niet overwerken, geen e-mails meer checken na een bepaalde tijd of tijd blokkeren waar je dingen gedaan krijgt.
Grenzen aangeven bij collega’s
Zo, de eerste stap is gezet en je grenzen staan op papier. Dan is nu tijd om deze wensen te integreren in je werkroutines en verantwoordelijkheden. En dat doe je door je grenzen hardop uit te spreken. We know, niet altijd even leuk of makkelijk, maar wel belangrijk. Deel met je collega’s, je leidinggevenden en eventuele samenwerkingspartners wat je zou willen aanpassen. Laat weten op welke momenten je offline en online bent, zodat collega’s daar ook rekening mee houden.
Andere kleine manieren om grenzen te stellen en je werkdag te verbeteren zijn om met je collega’s te praten over de manier waarop je het liefst dingen ontvangt, intern communiceert en taken uitvoert. Bijvoorbeeld, als iemand je documenten stuurt en je hebt ze liever via e-mail zodat ze niet verloren gaan, kun je dat gewoon vragen!
Grenzen stellen op werk doe je zo >
Pas je (digitale) agenda hierop aan
Nu je agenda nog aanpassen aan je nieuwe schema. Bepaal een vaste starttijd en eindtijd (en laat duidelijk weten dat je niet daarvoor of erna niet meer je mail beantwoord). Dit doe je ook met andere tijdblokken. Gebruik je de ochtenden om werk weg te werken of mails te beantwoorden? Blok het. Heb je tijd nodig om grote projecten af te krijgen en deadlines te behalen? Je raadt het vast al: blok het! Het is een geweldig hulpmiddel als je ‘t ons vraagt.
En geef ook je collega’s toegang tot je agenda
Blok jij vaste momenten in je agenda? Dan plannen collega’s geen meetings over deze blokken heen. Zo simpel kan het zijn. Vraag aan je collega’s of zij van te voren je agenda willen checken als ze je willen bellen. En geef zelf ook het goede voorbeeld en controleer zelf de agenda’s van collega’s voordat je ze bombardeert met een prangende vraag.
Plan deadlines, taken & projecten van tevoren
Wat ook vaak helpt om gefocust te blijven tijdens de werkweek en wat vragen tijdens de werkdag vermindert – wat voor voordelig werkt voor ieder grenzen – is het houden van wekelijkse check-ins. Gebruik deze wekelijkse meeting om te bekijken wat er op de planning staat voor de week en wie wat doet. Spreek specifieke deadlines door en heb je ruimte om te ademen. Een gevalletje, team work makes the dream work!
Neem ook tijd voor jezelf
Plan ook je lunchwandeling of een koffiebreak. (Podcast tip voor tijdens je pauze). We hebben al snel het gevoel dat we altijd “aan” moeten staan om succesvol te zijn, maar het is ook wel even goed om een momentje voor jezelf te nemen. Stimuleert de creativiteit, geeft ontspanning en zorgt dat je daarna weer met de volle 100% er tegen aankunt.
Houd zoveel mogelijk vast aan je opgestelde grenzen
Tenzij het echt niet anders kan, bij een échte spoedje op werk (zie tip hieronder). Voor de rest is het belangrijk dat jij je zoveel mogelijk vast houdt aan je opgestelde grenzen en niet continu uitzonderingen maakt. Doe je dat, heb je kans dat collega’s steeds vaker aan de bel trekken voor een gunst. Weten ze dat je bijvoorbeeld écht alleen bij spoed tot laat werkt of je vrije dag opoffert, zullen zij je op een gegeven moment alleen bij spoed bellen.
We begrijpen dat ‘nee’ zeggen moeilijk is, maar zie het zo: je collega’s hebben niets aan je als jij jezelf helemaal opbrand aan ‘niet belangrijke’-taken. Je functioneert het beste als je ook tijd voor jezelf neemt.
Bepaal voor jezelf wat een ‘spoed’-taak is
De bovenstaande manieren om grenzen te stellen klinken in theorie easypeasy, toch? Er zijn echter momenten waarop deze moeten worden teruggeschroefd of misschien zelfs volledig genegeerd. De sleutel tot een succesvolle carrière is weten wanneer dingen dringen zijn, wanneer ze een prioriteit zijn en wanneer de taak nog wel even kan wachten. Bepaal dus dit ook goed voor jezelf.