U

UITSTELGEDRAG? DIT IS WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN

uitstelgedrag overwinnen - tips tegen uitstelgedrag - Uitstelgedrag overwinnen - Uitstelgedrag aanpakken - Tips tegen uitstelgedrag - uitstelgedrag tips - doen tegen uitstelgedrag - niet meer uitstellen - chronisch uitstelgedrag - tips tegen chronisch uitstelgedrag

Je kent het wel – dat ene taakje dat je constant voor je uit blijft schuiven tot het állerlaatste moment. We noemen het ook wel uitstelgedrag én eerlijk, we hebben er allemaal weleens last van. Maar loopt het bij jou zó in de weg dat je niets meer voor elkaar krijgt? Dan staan hieronder 7 x tips wat je er tegen kunt doen.

Van to do lijstjes maken en taken ranken tot zorgen voor minder afleiding: dit kun je doen tegen uitstelgedrag >

Bewust worden van je uitstelgedrag

Wil je uitstelgedrag aanpakken? Dan is bewustwording van je patronen de allereerste stap. Probeer te achterhalen waarom je zoveel klusjes uitstelt. En in plaats van schuldig te voelen over je uitstelgedrag, gebruik je die tijd om het probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld: schuif je taken voor je uit omdat je moe bent? Rust dan uit. Word je niet gelukkig van het werk dat je doet? Misschien is het tijd om dan wat anders te gaan doen.

Dit zijn 8 x manieren om je productiviteit te boosten >

Zorg voor minder afleiding

Wanneer je probeert te werken, maar je eigenlijk de mobiele device op het hoekje een stuk aantrekkelijk vindt, kun je dit heel makkelijk oplossen door je telefoon in een andere kamer te laten. Of een app zoals Freedom te downloaden die de verleidende applicaties tijdelijk blokkeert.

Zet alles klaar om te beginnen

Vaak is het makkelijker om te beginnen als alles al klaar staat. Zorg dat je dus gelijk aan de slag kan, wanneer je aanstalten maakt om te beginnen met een klus. Zet bijvoorbeeld al je spullen klaar op je bureau, open word, sla de boeken op de juiste pagina’s of maak alvast het sopje voor de schoonmaak. Kleine dingen die het starten al een stuk makkelijker maakt.

Deel je taken op en doe de belangrijkste als eerst

Een groot to do lijst afwerken? Het is handig om dan al je taken op te schrijven en in kleine stapjes te delen. Zo hoef je niet alles in één keer te doen en zijn de taken behapbaar. Dwarrelen de taken niet meer in je hoofd rond, maar staan ze werkelijk op papier. En kun je de taken indelen van belangrijk naar minst belangrijk voor een compleet overzicht. Onze tip: doe de drie belangrijkste taken als eerst. Zo streep je niet alleen klusjes van je lijst af, ook voel je daarna een stuk meer voldaan & productiever.

Of begin met hetgeen waar je ‘t meest tegenop ziet

Soms krijg je niets uit de mouwen omdat je zó tegen dat ene vervelende klusje opziet. Helaas is daar geen magisch middel voor, behalve de taak als eerst tackelen. Dat eenmaal achter de rug hebbende, voelen de andere klusjes een piece of cake.

Ben je altijd moe? Dit is wat je kunt doen >

Doe nuttige dingen tijdens het uitstellen

Niets is zo erg wanneer je denkt: ‘ik heb geen zin om X te doen, maar zou ‘t eigenlijk wél moeten doen”. En dat je dan blind staart op die ene taak en je dus alleen maar schuldig voelt. Want de kans is groot dat er andere nuttige taken zijn waar je bijvoorbeeld wél zin in hebt om te doen. Maar omdat je het idee hebt dat je eigenlijk X moet doen, doe je eigenlijk niets met je tijd. Zonde! Ons advies: sta jezelf toe om uit te stellen op een groot project en in plaats daarvan andere nuttige dingen te doen

Doorbreek de gewoonte door het ‘gewoon’ te doen

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat beseffen we bij Girls Who al te goed. Maar uitstelgedrag blijft uiteindelijk een gewoonte die je wilt doorbreken. Leer jezelf aan om dat vervelende klusje direct te doen, zodat het daarna achter de rug is.

En, heb jij last van uitstelgedrag?

CategoriesWork