E

EEN BETERE BAND MET JE BAAS: ZO DOE JE DAT

Ook al heb je in je privéleven al genoeg vrienden, toch is het verstandig om een goede band op te bouwen met de ‘belangrijke mensen’ op het werk. Het helpt je bij je huidige baan en wie weet ook in je verdere carrière. Tips nodig voor een betere band met je baas? Hieronder vind je ze.

Vind hier de tips voor een beter band met je baas >

1. Wees een goede werknemer

Dit lijkt simpel, maar blijf altijd naar je werkhouding kijken. Je kunt super leuk en grappig zijn, maar als je werk ondermaats is en je weigert een bijdrage te leveren aan je team? Dan is de kans klein dat je baas (en trouwens ook je collega’s) goed over je denken. Je eerste stap is om ervoor te zorgen dat je een geweldige medewerker bent die echt waarde toevoegt aan het team. Praat mee met goede ideeën in teamvergaderingen. Het lijkt dus makkelijk, maar een goede reputatie zal altijd de basis leggen voor een betere relatie met je collega’s en vooral met je baas.

2. Vraag om feedback

Alle bazen zijn anders, maar één regel geldt voor allemaal: alle managers houden van een werknemer die initiatief wil nemen. Proactief om feedback vragen aan je leidinggevende is een goede manier om te laten zien dat je constant op zoek bent naar manieren om te groeien en te verbeteren. Natuurlijk wil je dit niet tot in het extreme doorvoeren. Het is genoeg om een ​goede afspraak te maken om jouw prestaties om de paar maanden te bespreken en daarmee te laten zien dat je geïnteresseerd bent in beter te worden.

3. Communiceer effectief

Communication is key in elke relatie, maar het is zeker cruciaal als het gaat om relaties tussen baas en werknemer. Hij of zij moet op de hoogte zijn van wat er gebeurt in het bedrijf. Tegelijkertijd wil je ze niet vermoeien met constante updates en onnodige informatie. Juist om deze reden is het een goed idee om te begrijpen hoe je baas precies communiceert. Het zit in de menselijke natuur om met anderen te communiceren op dezelfde manier als ze willen dat jij met hun communiceert. Als je vanaf het begin op dezelfde lijn ligt over communicatie, wordt je (werk)leven alleen maar makkelijker en de relatie nog sterker.

Good to know: deze 5 dingen doe je nooit op de werkvloer >

4. Praat over koetjes en kalfjes

Er is natuurlijk geen officieel handboek dat voorschrijft hoe de relatie met je baas er precies uit moet zien. Sommige mensen hebben hele formele en professionele relaties met hun bazen, terwijl anderen veel hechter en informeler zijn. Sommigen zien elkaar nooit buiten kantoor, terwijl anderen collega’s elkaar volgen op Instagram en vaak samen op vrijmbo’s staan. Ongeacht je huidige relatie, het kan nooit kwaad om een ​​praatje te maken met je baas. Of het nu gaat om weekendplannen of een halve marathon waarvan je weet dat ze aan het trainen zijn, kletsen over persoonlijke weetjes kan de relatie met je baas helpen versterken. Een paar minuten small talk in de ‘pauzeruimte’ is een goed begin!

5. Bied aan om te helpen

We komen allemaal wel eens in situaties waarin we een beetje hulp kunnen gebruiken, dus het is belangrijk om daar op te letten. Als je leidinggevende gestrest en overweldigd lijkt, bied je aan om te helpen. Als je de knowhow hebt om ervoor te zorgen, leg dan uit dat je graag iets voor ze wilt regelen, zodat ze niet zoveel op hun bord hebben. Zelfs als ze je uiteindelijk afwijzen, zal het feit dat je bereid was om contact te zoeken en hulp aan te bieden, hun zeker bijblijven.

6. Toon empathie

Vaak is het makkelijk om conclusies te trekken en aan te nemen dat je baas je gewoon niet mag. Het is belangrijk om diep adem te halen en je leidinggevende altijd het voordeel van de twijfel te geven, ook als het moeilijk wordt. Onthoud dat je baas niet alleen verantwoordelijk is voor zijn eigen puzzelstukjes, hij is ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk dat door jou en je collega’s wordt gedaan. Anderen managen kan een zware taak zijn – herinner jezelf eraan dat je baas ook maar een mens is. Dat gevoel van begrip alleen is voldoende om het perspectief te veranderen en de relatie met je manager/baas te verbeteren.

En, welke van deze tips gaat jou helpen om een beter band met je baas te krijgen?

CategoriesWork