W

WAT TE DOEN TEGEN HOOIKOORTS? 10 x TIPS!

tips tegen hooikoorts - wat is hooikoorts - hooikoorts of corona - wat te doen bij hooikoorts

Ieder jaar weer bij de switch van koud naar warm weer: kriebelende neuzen. Hooikoorts staat weer om de hoek door alle pollen die in de lucht zweven. Maar wat kun je eraan doen? Vind hier 10 x tips tegen hooikoorts!

Vind hier 10 x tips tegen hooikoorts >

Hooikoorts vs. COVID-19

Hooikoorts wordt in deze tijd vaak verward met het coronavirus. En dat is niet heel gek, want verschillende symptomen van hooikoorts komen overeen met die van COVID-19, ofwel corona. Afgelopen winter bleek hoe vaak mensen het afschoven op een verkoudheid, wanneer het toch corona bleek te zijn. Check onderstaande video van het RIVM en bij twijfel: laat je testen.

1. Houd je ramen en deuren nog even dicht

Buiten vliegen de pollen alle kanten op. Zorg ervoor dat dit niet jouw kant is. Wanneer alles dicht zit, kunnen de pollen niet jouw huis binnen dringen. Lastig met warm weer? Houd in ieder geval in je slaapkamer alles dicht, zodat je er in je slaap geen last van ervaart.

2. Was je haar goed en borstel het uit

Om ervoor te zorgen dat je de pollen niet meedraagt in je haar, kun je het beste regelmatig je haar wassen of goed uitborstelen. Zo blijven ze niet in je haar hangen en heb je er minder last van.

8 x Voordelen van alleen wandelen >

3. Was je handen vaker

Nu doen we dat sowieso meer, maar handen wassen is essentieel tijdens het pollenseizoen. De pollen gaan in alle kloofjes en onder iedere nagel zitten.

tips tegen hooikoorts - wat is hooikoorts - hooikoorts of corona - wat te doen bij hooikoorts

4. Wrijf niet in je ogen of gezicht

In lijn daarvan: wrijf niet te veel in je ogen en zit niet teveel aan je gezicht. Die jeukende ogen zijn heel vervelend – we feel you – maar toch is het niet slim om je ogen aan te raken. 

5. Draag een zonnebril en smeer je neus in

Op die manier komen er geen pollen in je ogen – een zonnebril is je beste vriend. Ook helpt het om je neus in te smeren met (zonnebrand-)crème of vaseline, omdat je huid zo beschermd is tegen directe prikkeling van pollen.

10 x Handige apps die je leven een stuk makkelijker maken >

6. Bereid je voor

Check hoeveel pollen er in je omgeving zijn. Zo kun je vast narigheid voorkomen, in plaats van oplossen. Zo weet je ook hoeveel pollen aanwezig zijn als je er een dagje op uit gaat. Nu heb je een goed excuus om een weekendje Texel te doen, aangezien daar minder pollen zijn!

tips tegen hooikoorts - wat is hooikoorts - hooikoorts of corona - wat te doen bij hooikoorts

7. Pas je voeding aan

Er zijn verschillende etenswaren met een anti-hooikoorts-werking. Who knew! Probeer in de komende maanden iets meer onbewerkte honing, knoflook, uien, ananas, citroen en kurkuma binnen te krijgen.

8. Hang je was niet buiten op

Dan gaan de pollen in je net schone kleren zitten en is je karwei voor (bijna) niks geweest. De eerstvolgende keer dat je dat shirtje aantrekt, gaat je neus weer kriebelen en ben je weer terug bij af.

Eilandhoppen op de Wadden: tips, to do’s & to stay’s >

9. Was je gezicht voor het slapen

Hierdoor spoel je alle stuifmeelkorrels van je gezicht voor je naar bed gaat. Bovendien komen ze ook niet op je kussen terecht en kan je rustig slapen.

10. Verzorg je huisdieren

Naast dat je jezelf wat vaker moet wassen, moet je ook je medehuisgenoten, aka die viervoeters, vaker wassen. Honden en katten zijn vanwege hun vacht lopende verzamelaars van stuifmeel. Het is daarom goed om je dieren regelmatig te wassen of te borstelen.

Wat zijn jouw tips & tricks tegen hooikoorts?

CategoriesChill