M

MEER DIVERSITEIT IN DE POLITIEK: DIT KUN JIJ DOEN

vrouw werkt achter laptop

Binnenkort kun je gaan stemmen voor de De Tweede Kamerverkiezingen. Wil jij meer uit je stem halen dan simpelweg enkel voor een partij kiezen? Hoop jij op meer diversiteit in De Tweede Kamer? Meer vrouwen, meer kleur, meer genderdiversiteit? Dan is het goed om te weten hoe je dan het beste kunt stemmen. Wij geven je tips!

Meer diversiteit in De Tweede Kamer? Yes! Zo krijgen we dat voor elkaar >

Hoe staat het er nu voor?

Het is belangrijk dat mannen en vrouwen gelijk vertegenwoordigd worden in de politiek – aangezien de verhouding in de bevolking niet gerepresenteerd wordt. Op dit moment is dat helaas niet het geval: slechts 31% van de Tweede Kamerleden is vrouw. Maar! Meer vrouwen in de politiek is absoluut mogelijk, omdat meer vrouwen op de lijst staan dan ooit!

Stemmen? Zo kies je welke partij bij je past >

Wat betreft achtergrond is het percentage nog lager: 11% van de Kamerleden heeft een migratieachtergrond terwijl 24,7% van de Nederlanders dit heeft. Scheelt ook behoorlijk veel. “Het is onacceptabel dat er 0 zwarte Kamerleden zijn”, zegt PvdA’er Fatihya Abdi in Spraakmakers.

Meer vrouwen in de politiek

Heel simpel: stem op een vrouw. Maar dan niet per se de eerste. De kans is namelijk groot dat de eerste vrouwen van grotere partijen toch wel in de politiek komen. Vaak hebben partijen namelijk nu op nummer twee een vrouw staan. Kijk daarom verder! Check Stem op een Vrouw voor handige stemtips en welke vrouw welke partij vertegenwoordigt.

6 x Podcasts over de verkiezingen & partijprogramma’s >

meer diversiteit in de politiek - diversiteit politiek - meer vrouwen in de politiek - diverse politiek - diversiteit tweede kamer - verkiezingen - verkiezingen 2021 - stemmen -17 maart

Naast de verhouding rechttrekken, zijn er verschillende redenen om meer vrouwen in de politiek te willen. Thema’s die vrouwen belangrijk vinden, worden vaker door vrouwen opgepakt en uitgevoerd dan door mannen. Bovendien hebben vrouwen een positieve invloed op: nationale industrie, betrekkingen met buurlanden, defensie, klimaatproblematiek, wetenschap en landbouw. Klinkt goed toch!

Meer kleur in de politiek

Veel mensen met een biculturele achtergrond voelen zich niet vertegenwoordigd door Den Haag. Dat is jammer wanneer het gaat om volksvertegenwoordiging. Voor komende verkiezingen heeft van de meeste partijen tussen de 15 en 35 procent verkiesbare kandidaten met een niet-westerse achtergrond. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het huidige gemiddelde in de Tweede Kamer.

Educate yourself: 9 x boeken over gelijkheid en (anti-)racisme >

Om een beeld te krijgen hoe we De Tweede Kamer kunnen kleuren, is er een site opgezet om erachter te komen op wie van kleur je kunt stemmen. Naast een simpel lijstje met namen, geven de personen ook aan waar ze voor staan en wat ze willen bereiken, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken!

meer diversiteit in de politiek - diversiteit politiek - meer vrouwen in de politiek - diverse politiek - diversiteit tweede kamer - verkiezingen - verkiezingen 2021 - stemmen -17 maart

LHBTIQ+ in De Tweede Kamer

Wat hebben de partijen de afgelopen periode gedaan voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender-, intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) en wat beloven ze voor de komende periode? Wie op de kandidaatslijsten behoort tot deze diverse groep?

Op de site Rainbowvote kun je dit uitvinden. Dit is de verkiezingswebsite van COC Nederland. Hier lees je hoe partijen denken over LHBTIQ-kwesties en vind je meer toelichting van de zogenaamde regenboogkandidaten.

Soms denk je dat je slechts één stem uit de miljoen bent en dat je daarom geen invloed hebt, think again! Laat je stem horen en zorg dat je (in)direct De Tweede Kamer beïnvloedt. Daarvoor zijn we een democratisch land, toch?

En, weet jij al op wie je gaat stemmen met de Tweede kamer verkiezingen? Hoe dan ook: gebruik jouw stem!

CategoriesWork