E

EILANDHOPPEN OP DE WADDEN: TIPS, TO DO’S & TO STAYS

Texel - eilandhoppen - waddeneilanden - Nederland - eigen land - Terschelling

Eilandhoppen in Griekenland is leuk, maar gelukkig hoef je niet altijd ‘ver’ voor een vergelijkbare reis: de Waddeneilanden liggen voor je klaar! In een korte tijd kan je zoveel zien en genieten van de Hollandse natuur. Nieuwsgierig? Wij geven je tips voor een ‘rondreis’ over de Wadden!

Vind hieronder tips & to do’s voor eilandhoppen op de wadden >

Weet je het ezelsbruggetje nog? TV-tas: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland & Schiermonnikoog. Per boot kun je je van eiland naar eiland verplaatsen. En neem je fiets mee! De eilanden zijn ideaal voor struinen door de duinen, fietsen door de pittoreske dorpjes en lange avondwandelingen met een mooie zonsondergang – perfect toch!

Texel

Texel is het grootste Waddeneiland en vanaf Den Helder binnen 20 minuutjes varen te bereiken. Kaartjes voor de veerboot zijn eenvoudig online te bestellen. Het gaat wel altijd om retourtickets, maar als je doorreist, maak je daar natuurlijk geen gebruik van.

Den Hoorn Texel - Waddeneiland - eilandhoppen

Er is genoeg te doen op Texel! Ecomare is hét natuurmuseum op het eiland, met zeehondenopvang – niet alleen leuk voor kinderen! Museum Kaap Skil is een maritiem museum over het leven bij, in en met de zee. Ook is er een Zelfpluktuin waar je je fruitontbijt voor de volgende dag zelf bij elkaar kan sprokkelen. Op de Schapenboerderij kun je met lammetjes knuffelen en leer je hoe schapendrijven bijna een sport is. Voor de Girls Who drink: bezoek ook zeker bierbrouwerij Texels. En sla hierbij niet het proeflokaal over!

Toffe plekken om te overnachten:

Dit is onze Texel Island Guide >

Vlieland

De Vriendschap brengt je van Texel naar Vlieland. Hier kun je enkeltjes boeken, dus een dagje Vlieland en dan terug naar Texel is ook zeker een mogelijkheid! Vlieland is al een stuk rustiger dan Texel met een stuk minder toeristen – maar er is genoeg te doen!

Vlieland - eilandhoppen - WaddeneilandenWat te doen op Vlieland // Waddeneilanden tips // Vlieland tips // Waddeneilanden vakantie

De Vliehors is eigenlijk een militair oefenterrein, maar in het weekend heb je alle ruimte om rond te lopen door de Sahara van de Wadden. Het gebied is zo’n 20 vierkante kilometers die makkelijk te ontdekken zijn met de Expres die je rondrijdt. Museum Tromp’s Huys vertelt de geschiedenis van het eiland aan de hand van een van de eerste bewoonsters, Betzy Akersloot-Berg. Daarnaast is Vlieland echt een fietseiland en kan je je makkelijk van terras naar terras verplaatsen!

Plekjes om te slapen op Vlieland:

Hier slaap je in eigen land in een boomhut >

Terschelling

Met Rederij Doeksen vaar je van Vlieland naar Terschelling met een snelboot. Zij varen enkel dinsdag, woensdag en donderdag. Mocht dit niet werken, ga dan via Harlingen naar het volgende eiland! Terschelling staat bekend van het theaterfestival Oerol en de jaarlijkse Berenloop in november.

De Boschplaat - Terschelling - WaddeneilandenWat te doen op Terschelling // Waddeneilanden tips // Waddeneilanden vakantie

Sowieso op de to do-list is een wandeling door natuurreservaat de Boschplaat. Dit gebied staat ook op het lijstje van gebieden waar het nog écht donker wordt en waar je dus ook de mooiste sterrenhemels hebt! Loop ook zeker langs de Brandaris vuurtoren, een stukje Hollands erfgoed. De eerste toren stond in 1323, maar deze stortte in 1570 in zee… De huidige toren staat echter al sinds 1594 z’n mannetje!

Overnachten op Terschelling doe je hier:

Bucketlist! Hier slaap je in een wijnvat >

Ameland

Van Terschelling naar Ameland zijn er drie mogelijkheden: de Ameland Waddentravel en het schip de Zeehond, maar deze varen enkel in het hoogseizoen. Anders is de derde optie via Harlingen. Op Ameland vind je veel verschillende en ook zeldzame planten, vogels & vlinders – top voor de natuurliefhebber.

Ameland - Waddeneilanden - eilandhoppen - NederlandWat te doen in Ameland // Waddeneilanden vakantie // Staycation tips

Op Ameland geniet je dus vooral van de natuur en cultuur. Je kunt er ook tandemspringen, maar dat is momenteel on hold gezet. Wadexcursies zijn ook een hoogtepunt van de reis en mag je zeker niet overslaan! Je kunt ook het eiland verkennen door een rondrit met paard en wagen.

Op Ameland slaap je hier:

10 x Bijzondere tiny houses in Nederland >

Schiermonnikoog

Ook de verbinding tussen Ameland en Schiermonnikoog is enkel tijdens het hoogseizoen beschikbaar. Anders zal je via Holwerd met de boot moeten. Vanaf Holwerd fiets je naar Lauwersoog. Een flinkt tour van 23 kilometer, maar wel een mooie route – en onderweg passeer je het kerkje dat regelmatig als decor diende in de welbekende serie Hollands Hoop!

Het westen van het eiland heeft veel fiets- en wandelpaden, maar het oosten is nog ongerept en puur natuur. Ook vind je op het eiland nog een eendenkooi. Deze werden vroeger gebruikt voor de jacht, tegenwoordig voor wetenschappelijk onderzoek. In het dorp staat een onderkaak van een Blauwe Vinvis, van toen de eilanden nog meededen in de Walvisvaart – heel indrukwekkend om te zien.

Plekjes om te overnachten op Schiermonnikoog:

Ruil jij je Europese bestemming binnenkort in voor een van onze eigen eilanden?

CategoriesNederland