8

8 x VOORDELEN VAN ALLEEN WANDELEN

voordelen wandelen - voordelen alleen wandelen - alleen wandelen - tips wandelen - wandelen nederland

Even ontspannen? Dat gaat het makkelijkst als je de wandelschoenen aantrekt. De natuur in en even diep in en uit ademen. Wandelen kan natuurlijk met anderen, maar ga ook eens alleen op pad. Er zijn zoveel voordelen aan alleen wandelen. Je leest ze hier!

Lees hier 8 x voordelen van alleen wandelen >

1. Bepaal je eigen tempo

Niemand hoeft je te vertellen dat je bij moet benen of een tandje langzamer mag. Je hoeft geen rekening te houden met het tempo van anderen waardoor je echt jouw plan kan trekken.

10 x Mooie bossen & heiden voor een lange wandeling in Nederland >

2. Improviseer je route

In diezelfde lijn kun je ook makkelijk je eigen route bepalen. Toch die extra kilometer meepakken of eerder stoppen? Alles kan, waar jij maar zin in hebt. Probeer eens een nieuwe route en ontdek nieuwe plekken voor jezelf.

3. Socialize met vreemden

Ironisch genoeg ben je juist socialer wanneer je alleen wandelt. Omdat je met niemand in gesprek bent, groet je sneller andere wandelaars die je onderweg tegenkomt. Zo kom je wat meer uit je eigen bubbel en ben je meer alert.

4. Meer aandacht voor je omgeving

Bovendien let je meer op je omgeving. Niet alleen op andere mensen, maar ook op de natuur, de stad of het strand waar je loopt. Je ziet én hoort meer van je omgeving als je in je eentje wandelt. Zelfs je standaard route lijkt iedere keer weer nieuw.

5. Je krijgt nieuwe prikkels

Bovendien is alles zelf bepalen voor sommigen spannend. Zelf controle nemen en dan maar zien of het goed uitpakt. Daarnaast heb je in het bos natuurlijk ook onbekende geluiden om je heen die het allemaal nog ietwat spannender maken.

14 x Bijzondere tiny houses in de natuur van Nederland >

6. En kun je eigen muziek of podcast luisteren

Die spannende geluiden even laten voor wat het is? Zet je koptelefoon op en luister naar je favoriete muziek of een nieuwe, interessante podcast. Een voordeel aan alleen wandelen is natuurlijk dat je je helemaal kan afzonderen. Leuke podcast tips vind je hier >

7. Je ontstresst

Soms is het moeilijk om even helemaal écht te ontstressen. Wandelen stimuleert je hersenen om endorfine aan te maken. Dit gelukshormoon heeft een anti-depressieve werking. Bovendien zijn er meer voordelen. Deze stof stimuleert je mentale gezondheid, gevoeligheid voor stress en pijn en geeft je een euforisch gevoel. Een prima moment om voor jezelf alles een plekje te geven.

15 x Podcast tips voor inspiratie & motivatie >

8. En ontspant!

Naast ontstressen helpt alleen wandelen ook voor je eigen ontspanning. Als je met iemand anders wandelt, kan je minder op je eigen gevoel focussen. Een dagelijkse wandeling zorgt ook voor een betere nachtrust. ‘Beweging versterkt het effect van natuurlijke slaaphormonen zoals melatonine’, vertelt Dr. Carlson van Harvard Medical School.

En, wanneer ga jij een stukje alleen wandelen?

CategoriesWalk & Visit