S

SUSHIRIJST MAKEN: ZO DOE JE DAT

sushirijst maken - sushi rijst maken - sushi rijst - sushi maken - hoe maak ik sushi rijst

Het ingrediënt dat absoluut niet mag ontbreken in sushi, is natuurlijk de rijst. Zonder rijst mag het zelfs helemaal geen sushi genoemd worden. Maar hoe maak je nou de perfecte sushirijst? Hieronder vind je precies hoe je dat doet!

Vind hier alles wat je moet weten om de beste sushirijst te maken >

Het is nog niet zo makkelijk om sushirijst perfect klaar te maken. De rijst moet niet te lang koken, maar ook zeker niet te kort. Het moet niet te erg plakken, maar wel plakkerig genoeg zijn om niet uit elkaar te vallen. Daarnaast zijn de goede temperatuur en de juiste smaak van groot belang voor de perfecte sushi. Wij geven je de beste tips, zodat je thuis ook de lekkerste sushi kan maken.
Ingrediënten

500 gr sushirijst
750 ml koud water
6 el rijstazijn
4 tl suiker
2 tl zout

Benodigdheden

Een kookpan met een dikke bodem en een deksel
Een schone theedoek
Een schaal
Een spatel

Ook leuk! Vind hier 11 bizarre feitjes over sushi die je nog niet wist >

1. Was de sushirijst

Het is erg belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water en zorg ervoor dat de rijstkorrels in beweging blijven. Wanneer het water troebel is kun je het weggooien en nieuw water gebruiken, net zo vaak tot het water helder blijft. Laat de rijst na het wassen 10 minuten goed uitlekken.

2. Kook de rijst

Doe de rijst in de pan en voeg 750 ml water toe. Doe het deksel op de pan, breng de sushirijst aan de kook en laat het 2 minuten koken. Zet vervolgens het vuur laag en laat de rijst nog ongeveer 15 minuten doorkoken op laag vuur met het deksel op de pan. Laat hierna de rijst nog 15 minuten met de deksel op de pan staan. Wikkel hiervoor een theedoek om de deksel zodat de condens niet op de rijst druppelt.

hoeveel sushi rijst per persoon? sushi informatie. sushi weetjes. sushi feitjes.

3. Laat de rijst afkoelen

Voor goede sushi is de temperatuur van de rijst super belangrijk. De sushirijst moet op kamertemperatuur zijn wanneer je ervan gaat genieten. De rijst kun je gelijkmatig afkoelen door te waaien met bijvoorbeeld een magazine.

4. Maak sushi-azijn klaar

Om de sushirijst helemaal af te maken, voeg je zelfgemaakte sushi-azijn aan de rijst toe. Deze maak je als volgt: verwarm de rijstazijn samen met de suiker en het zout en roer totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Ook voor de sushi-azijn is het van belang dat deze op kamertemperatuur is. Sprenkel het mengsel over de rijst terwijl je de rijst omschept.

5. Rol de sushi

Nu de rijst klaar is, is het tijd om de sushi te rollen. Houd er wel rekening mee dat de rijst tijdens het rollen en het serveren op kamertemperatuur moet blijven. Daarna is het tijd om te genieten van jouw heerlijke sushi gerechtje! That’s how we roll!

Ook handig! Vind hier hoeveel stukjes sushi je (officieel) eet per persoon >

Inspiratie nodig? Vind hier 2 lekkere en bijzondere sushi recepten > 

Paarse sushi

Wist je al dat je je lievelingsgerecht nu ook in de paarse variant kunt maken? Binnen no-time zet jij deze vegetarische paarse sushi op tafel. Vind het recept hier > 

sushi recepten - sushi maken - sushi recept - paarse sushi - sushirijst

Sushiburger

Kun je niet kiezen tussen sushi of een hamburger? Maak dan deze sushiburger en have the best of both worlds. Begin wel op tijd met koken, want deze burger kost iets meer tijd. Hier vind je het recept > 

sushi burger - sushi maken - vega gerecht maken - vega recept - sushi recept - vegetarisch recept

En, wanneer ga jij de perfecte sushirijst maken voor jouw favoriete sushi gerecht?