S

STEWARDESS KELLY CAMFFERMAN OVER DE CORONACRISIS EN DE VLIEGBRANCHE

interview kelly camfferman

Een inspirerend persoon met eindeloos veel energie, zo kunnen jullie Kelly Camfferman kennen via haar leuke Instagram account. Daar deelt ze waar ze enthousiast van wordt, en dat is onder andere van haar baan als stewardess. Maar met de Corona-crisis gaat dat beroep gepaard met héél veel onzekerheid. Wat het doet met de vliegindustrie, hoe Kel ermee omgaat en wat haar tips zijn? Dat lees je in ons interview met haar.

Nieuwsgierig naar de gevolgen van het Corona-virus op vliegpersoneel? In dit interview met Kelly Camfferman lees je er meer over. Uiteraard digitaal afleged!

Allereerst: hoe gaat het met je, tijdens deze bizarre periode?

”Heel dubbel eigenlijk. Het is zo raar allemaal. Onzekerheid over het virus zelf, maar ook over het bedrijf, de branche en natuurlijk mijn baan als stewardess. Ik probeer me niet te laten leiden door stress en onzekerheid en dat lukt goed: mijn gedachten gaan sowieso niks aan de situatie veranderen. Verder neem ik de tijd om bij te slapen (in hoeverre dat lukt met 2 miauwende katten, haha), gezond te koken en het huis een beetje op te ruimen. Dat gaat tot nog toe heel aardig.”

Als stewardess ziet jouw situatie er nu met de Corona-crisis ook ongetwijfeld anders uit.  Wat zijn de grootste veranderingen voor vliegend personeel?

”Het feit dat ineens alles onzeker is en constant verandert. Niet alleen de huidige vliegschema’s, maar ook de toekomst ziet er heel anders uit.”

Voel je je veilig op het gebied van hygiëne aan boord?

”We nemen alle mogelijke maatregelen en wat ik eerder al zei: stressen werkt niet. Wel je hoofd koel houden, je handen schoon en afstand houden. En bij de meest lichte verschijnselen al verantwoordelijkheid nemen en thuis blijven!”

Ook leuk: Herman Hofman (3FM) tips zijn favoriete radiozenders >

En jouw persoonlijke situatie als Instagrammer en stewardess: hoe zien de komende weken er voor jou uit?

”Letterlijk als een groot vraagteken: mijn vakantie van werk stond al vast, dus t/m 29 maart was ik sowieso vrij. Daarna heb ik nog geen rooster, dus het wordt afwachten tot meer nieuws, of tot zondag de 29ste tot crew control belt met wel of geen vlucht voor de dag erna.

Wat betreft mijn insta: ik film en fotografeer mijn eigen leven, en dat blijf ik ook doen. Dat ziet er natuurlijk heel anders dan normaal, maar dat geldt voor iedereen. Dat ik er nu even geen business uithaal is niet van belang: het is nu zaak dat we elkaar kunnen helpen en ik zie dat dat (ook op insta) heel veel gebeurt en dat vind ik mooi.”

Er wordt weinig tot niet gereisd en de mensen die wel reizen proberen misschien juist terug naar huis te komen. Hoe is de sfeer op de vluchten die jij nog doet?

”Mijn laatste vlucht was dinsdag 17 maart, van San Francisco terug naar Amsterdam. De vlucht was nagenoeg vol en de passagiers waren heel relaxt. Het leek zelfs of ze extra lief naar ons toe waren. ik sprak met een heel aantal en zij gaven ook aan met ons mee te leven, heel mooi.”

Last van verveling? 35 x dingen om thuis te doen >

En de onderlinge sfeer onder het vliegend personeel?

”We noemen onszelf altijd de blauwe familie en dat gevoel heerst echt gigantisch. Iedereen staat voor elkaar klaar, we hebben veel contact, er worden dingen geregeld om de mensen op de kantoren (die overwerkt raken) een hart onder de riem te steken. Echt letterlijk hartverwarmend.”

De reis- en vliegwereld komt steeds stiller te liggen en veel mensen hebben noodgedwongen hun reis moeten cancellen. Heb jij tips voor thuisblijvers over hoe ze ‘reizen in huis kunnen halen’?

”Ik ben bang van niet. Reizen doe je niet thuis, anders was het geen reizen geweest. Het is gewoon heel erg zuur en we moeten er doorheen, maar het is ook duidelijk dat andere dingen – gezondheid – nu het allerbelangrijkste zijn.

Plannen maken voor later is natuurlijk altijd een goed idee! Maar we weten niet hoe de wereld er over een paar maanden uit ziet, dat maakt het zo raar… Ik begreep van een vriend in Hong Kong dat het normale leven daar weer rustig aan een beetje opstart, dus misschien is dat plannen maken toch niet zo’n slecht idee!”

De Corona-crisis is gigantisch en zo’n buitengewone periode die onze generatie nog nooit heeft meegemaakt. Zie jij – naast alle nadelen die het met zich meebrengt – ook iets positiefs aan de situatie?

”Hoe raar ook, maar ja zeker! Eigenlijk heel veel: de natuur krijgt rust en groeit en bloeit ondertussen nietsvermoedend door, mensen zijn veel meer samen (als in: gezinnen bij elkaar). Ik kan me ook voorstellen dat het voor veel mensen met een hele drukke baan misschien wat lucht geeft omdat ze gedwongen een paar stappen terug moeten nemen, mensen gaan meer zelf koken (NIET HAMSTEREN!), huisdieren hebben nog nooit zoveel aandacht gehad, er worden prachtige initiatieven opgezet om elkaar te helpen.

Buiten dat dat rotvirus veel te veel kapot maakt, denk ik oprecht dat het mooie dingen in de mens naar boven haalt, en misschien – hopelijk – kunnen we over een paar weken/maanden alles achter ons laten en is de wereld een beetje liever geworden.”

Tip: deze restaurants bezorgen vanaf nu hun eten >

Tot slot, welke thuisblijf tips zou jij onze lezers mee willen geven?

”Kijk naar wat je kan doen: voor jezelf (gezond eten, bewegen, rusten, dingen doen waar je nooit aan toen kwam – in huis, iets nieuws leren, eindelijk dat boek lezen).

En voor anderen (mensen uit de buurt helpen via burennetwerk, het ouderenfonds of de voedselbank, producten afnemen van lokale ondernemers, cadeaubonnen kopen van je favoriete restaurants, tegen kleine betaling online sportlessen volgen etcetera). We zitten hier samen in, en we komen er ook samen uit <3.”

En zo is het, samen komen we hier uit! Heb jij thuisblijftips in deze periode? Laat het ons weten!

CategoriesDrankje met