M

MINDFULNESS: ZO LEEF JIJ MET MEER AANDACHT

mindfulness - mindful - mindfulness oefeningen - leven met aandacht

Mindfull leven betekent in het hier en nu zijn. Je bent dan positiever, minder gestresst en voelt je dus gelukkiger. Toch is dit in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder vind je daarom zes tips om met meer aandacht te leven en to make mindfulness your middle name.

Vind hier de tips voor meer mindfulness >

1. Begin je dag met een oefening

Sta iets eerder op en benut deze tijd voor een kleine ademhalingsoefening. Pak een kussen of matje en ga rustig zitten. Doe je ogen dicht en adem rustig in en uit. Focus je op je ademhaling en probeer aan niks anders te denken. Doe je dat wel? Ga dan terug naar je ademhaling. Zo begin je ontspannen en in het nu van je dag. Ook kun je proberen om je tanden 2 minuten mindful poetsen zonder dat je gedachten afdwalen.

2. Lees of luister met aandacht

Mindful leven kan ook door bijvoorbeeld een boek te lezen in alles stilte. Dus zonder een radio of tv die op de achtergrond aanstaat en zonder pratende mensen om je heen. Zoek een rustige plek en ga een boek lezen dat je interessant vind. Concentreer je op het verhaal dat je leest en ga hier helemaal in op. Leef mee met de personages, bezoek de plekken waar ze komen en voer de gesprekken. Je kunt ook je favoriete muziek/podcast luisteren met een koptelefoon of oortjes. Luister dan goed naar wat je hoort: de stemmen, klanken, zang, melodie en/of het verhaal.

Boeken tips nodig? Vind hier de best verkochte boeken van dit moment >

3. Eet met aandacht

Verander je routine en eet vanaf nu met volledige aandacht. Probeer eens om een maaltijd zonder afleiding te eten. Zie, proef, ruik en ervaar wat je eet. Neem daarbij ook de tijd voor elke hap die je neemt. Het helpt je zowel lichamelijk als geestelijk helemaal tot rust te komen. 

4. Doe aan single-tasken

Het is bijna gewoon om te multitasken. Denk aan bellen tijdens het autorijden, eten voor de tv of computer, lezen op de wc, je mail te checken als je moet wachten. Stop met hiermee en go with the flow. Richt je aandacht op één enkele bezigheid en heb er plezier aan. Het geeft rust en veroorzaakt minder stress. Let’s single-task!

Deze 6 meditatie-apps kunnen je ook helpen >

5. Fiets of wandel eens rustig

Waarschijnlijk ga je direct op je doel af als je op de fiets stapt of wandelt. Doe het eens anders, neem de tijd en fiets of wandel eens rustig. Voel hoe de fietsbanden of je voeten de straat raken. Ruik de geuren, kijk om je heen en neem alles waar. Doe alsof je de route voor de allereerste keer neemt en je zult zien dat er van alles te zien is waar je anders gedachteloos raast. 

6. Werken zonder afleidingen

Hoe vaak gebeurt het niet dat je je voorneemt een bepaalde klus te klaren, maar elke keer word je onderbroken. Door collega’s, e-mails, telefoontjes en dergelijke. Pak het anders aan en zeg dat je niet gestoord wilt worden. Zet je telefoon op stil en daarbij ook de meldingen van je e-mail en andere stoorzenders. Geef de taak 100% aandacht en geniet van wat je doet. Zo werk je veel fijner, geconcentreerder en ben je stukken productiever. Daarnaast geeft het een heel goed gevoel als je je taak daarna klaar hebt.

De 8 manieren om je (werk) productiviteit te boosten vind je hier >

Welke van deze tips gaat jouw helpen meer mindfulness in je leven te krijgen?

CategoriesChill