1

11 MANIEREN OM WÉL DIE 10.000 STAPPEN TE HALEN

10.000 stappen - stappen zetten - stappen halen - hoeveel stappen per dag - hoe haal je 10.000 stappen

Tienduizend stappen zetten is nog een hele uitdaging. Zeker nu we met name thuiswerken, is het moeilijk de stappenteller aan te houden. Van je bed naar de tafel naar de wc is namelijk niet genoeg. Wij geven je 11 tips hoe je tóch die 10.000 stappen kunt halen.

Check hier 11 manieren om wél die 10.000 stappen te halen >

Waar komt die tienduizend vandaan?

Het getal tienduizend komt niet zo maar uit de lucht vallen. In de jaren ‘60 gaf de Japanse arts Yoshiro Hatano aan dat we veel gezonder zouden zijn, mits we meer zouden bewegen in het dagelijks leven.

8 x Voordelen van alleen wandelen >

Yoshiro ontdekte dat we gemiddeld zesduizend stappen per dag zetten. Om gezond te leven, zouden we naast het zetten van die zesduizend stappen, een half uurtje moeten bewegen. Een half uurtje bewegen staat ongeveer gelijk aan het zetten van vierduizend stappen, als je stevig doorloopt. In totaal kom je dan op die 10.000 stappen.

Maar hoe doe je dat dan?

Hieronder vind je verschillende tips om dichterbij die bijna magische tienduizend stappen te komen. Soms lijkt het niet veel, maar één stap extra brengt je al dichterbij – alle beetjes helpen!

1. Haalbaar doel

Probeer niet ineens van 2.000 stappen naar die 10.000 te gaan. Bouw het op zodat je het ook daadwerkelijk volhoudt. Ga van 3.000 eerst naar 4.000 en als dat goed gaat en in je ritme zit, gooi je er weer duizend bovenop.

10 x Mooie bossen en heiden in Nederland >

2. Bijhouden

Meten is weten. Probeer je stappen bij te houden en te achterhalen op hoeveel je nu zit – dan weet je waarmee je aan de slag gaat. Houd je stappen bij via je Smartphone, Fitbit, verschillende apps; er zijn genoeg opties. Of download Ommetje, waarbij je punten verdient wanneer je minimaal 20 minuten wandelt.

3. Gewoonte maken

Het grootste probleem is vaak dat het aantal stappen niet in je systeem zit. Wanneer je er een gewoonte van maakt, is iets ook makkelijker vol te houden. Om een nieuwe gewoonte in je leven te passen, zou je het eerst minimaal 30 dagen vol moeten houden. 

4. Ga naar buiten

Binnen haal je die tienduizend namelijk sowieso niet. Van je bed naar je bank naar de wc en weer terug is heel herkenbaar, maar zeker niet ideaal. Ga naar buiten en zorg dat je meteen een frisse neus haalt. Ook een goede manier om je omgeving beter te leren kennen.

5. Doe een themawandeling

Super leuk om van de 10.000 stappen een uitje te maken. Zoek een leuke themawandeling uit, zoals onze Street-Art wandelingen in Amsterdam. Zo kun je op een leuke manier iets doen wat misschien niet per se super leuk klinkt.

10 x ‘Geheime’ en bijzondere wandelroutes >

6. Probeer hardlopen

Misschien vind je wandelen niks, heb je meer adrenaline nodig en wil je je uithoudingsvermogen trainen. Probeer dan eens je stappen te halen door te hardlopen. Na een rondje van vijf kilometer staat je stappenteller al gauw op 7.000 stappen.

7. Spreek af

Samen lopen is vaak gezelliger dan alleen. Nodig je vriendin uit om samen een stukje door de wijk te lopen of een nieuwe omgeving te ontdekken. Zo halen jullie beide meer stappen én kunnen jullie weer bijkletsen.

8. Parkeer je auto verder weg

Of stap een halte eerder uit. Zo moet je wel extra stappen om je bestemming te bereiken. Dan voelt het misschien minder alsof je verplicht stappen aan het lopen bent, maar meer alsof het bij je levensstijl hoort.

9. Neem de trap

Oldie but goldie tip: neem de trap in plaats van de lift. Als er een makkelijke aanpassing is, is dat het wel. Bovendien zet je meteen zoveel meer stappen. Door het klimmen is het meteen een work-out voor je benen en billen.

8 x Podcasts voor meer positiviteit >

10. Tijdens je pauzes

Heb je een pauze in je digitale dag? Stap dan even weg van je scherm en loop een rondje. Of het nou een langer stuk buiten is of even snel de trap op en af. Elk beetje afleiding van een beeldscherm is fijn deze dagen.

11. Podcast

Hetzelfde rondje lopen kan op den duur wat saai worden. Luister ondertussen een podcast om de tijd te vullen en meteen bij te leren. Zoek een onderwerp dat je leuk of interessant lijkt en zonder je heerlijk af. Een tip van ons: een van deze podcasts voor meer positiviteit.

En, hoe kom jij aan je 10.000 stappen per dag?

CategoriesWalk & Visit