1

10 x ‘GEHEIME’ EN BIJZONDERE WANDELROUTES IN NEDERLAND

mooie wandelroutes nederland - bijzondere wandelingen nederland - wandelen in nederland - wandelroutes limburg - wandelen brabant

Wandelen is op dit moment juist een van de weinige activiteiten die we buiten onze woning mogen doen, dus dat vraagt om een upgrade van onze wandelroutes! Met behulp van  wandeltips van holidu.nl hebben wij een mooie lijst aan bijzondere wandelroutes buiten de begane wegen onder elkaar gezet.

Op zoek naar ‘geheime’ wandelroutes in Nederland? Hier vind je de mooiste plekken in te wandelen in Nederland >

Upgrade je wandelroutes

Als je geen trips mag plannen naar het buitenland, dán maar lekker wandelen in Nederland. Met een glühwein, een kop koffie en een warme appeltaart to go is dat gelukkig geen straf.  Maar als je iedere week dezelfde routes pakt dan wordt het wel wat eentonig. Onze tip: upgrade je vaste wandeling naar een bijzondere wandelroute in Nederland uit dit lijstje, op volgorde van kort naar lang. 

Erfgooiersbos rondwandeling

Deze wandeling is ‘kort’ maar krachtig met in totaal 7,7 kilometer. Ooit was het Erfgooiersbos slechts een heidegebied, maar halverwege de jaren ’40 werd het dennenbos aangeplant en bloeide het uit tot het groene paradijs dat het nu is. Geniet van de rust van een heerlijke wandeling tussen de loofbomen, en hou genoeg energie over om erna nog andere dingen te doen.

Mastbos Breda

Met een 10 kilometer lange route is Mastbos Breda de een na kortste route van deze lijst, maar absoluut niet de minst interessante! In dit 500 jaar oude bos ten zuiden van Breda is de kans erg aanwezig om wilde dieren te spotten zoals herten, vossen en zelfs uilen.

Het is een paradijs aan planten, dieren en het meest indrukwekkende: de historie. Ongeacht het seizoen is de route een plaatje, in real life maar ook zeker een mooie plek om je camera er eens bij te pakken voor mooie foto’s.

tips telex - dagje telex - bezienswaardigheden texel - activiteiten texel

Natuurgebied De Muy en Slufter op Texel

Je vindt er een van de hoogste duinen van Texel, en komt weer volledig herboren thuis na deze wandeling van 10,5 kilometer. De wandeling is one of a kind. Je komt er steile duinen tegen, weilanden, en landschappen waar je urenlang kunt ronddwalen.

Hou bovendien je ogen goed open, want er is ook mogelijkheid tot het spotten van vogels, hazen en konijnen. Kijk over De Slufter naar de vuurtoren en geniet van het uitzicht. ’S zomers is het landschap bedekt, vol met paarskleurige bloemen. Een levensecht sprookje dus.

Rondje Wylerbergmeer

Het rondje Wylerbergmeer doe je niet zonder hier en daar een beetje te klimmen en klauteren, maar juist dat maakt het zo heerlijk avontuurlijk. In 11,9 kilometer loop je langs het Afrika Museum, over de Duivelsberg en rondom het Wylerbergmeer. Iedere heuvel brengt je weer naar een nieuw verrassend uitzichtpunt. Ook zijn honden van 1 oktober tot 1 mei welkom om lekker rond te spetteren in het water en te sprinten op het land.

Gerendal rondwandeling

Laat je meevoeren langs de rode paaltjes in het Zuid-Limburgse Gerendal. Het is gevarieerd met kapellen, kasteel Schaloen, romantische smalle paadjes en langs de weg word je verrast met culinaire lekkernijen. Hou de dag erna wel rekening met een extra portie spierpijn, want het heuvelachtige landschap van 13,2 kilometer zorgt voor een bumpy ride.

Kampina en Oisterwijkse Vennen

Dit prachtige wandelgebied zit vol met uitgestrekte duinen, valleien, heidevelden en kleine plasjes. Een afwisselend landschap waar je wandeling geen moment hetzelfde is, mits je goed oplet natuurlijk. Want er is een grote variatie aan zeldzame planten, diersoorten en fantastische uitzichten.

Meer zin om te fietsen? Laten die wielen maar rollen, want ook dat is in de Kampina en Oisterwijkse Vennen mogelijk. En dan is die 15,4 kilometer net iets minder intens.

mooie wandelroutes nederland - bijzondere wandelingen nederland - wandelen in nederland - wandelroutes limburg - wandelen brabant - duinen nederlandwandelroutes in Nederland // wandelen in Nederland

Rondwandeling Maasduinen

Het is een stevige rondwandeling van 16,4 kilometer die de Maasduinen te bieden hebben, en als je een paar keer teruggaat leer je Nationaal Park Maasduinen tot in de puntjes kennen. Ons advies is dan ook om stevige schoenen aan te trekken, want de route wordt afgewisseld met zandwegen, een loopbrug, half verharde weg, rivierduinen, heidevelden en gemengde bossen.

Niet niks dus. Het is even doorstappen totdat je de top hebt bereikt, maar dan heb je ook wat: een prachtig uitzicht. Honden zijn er welkom en voor de fietsers is er ook een fietsverkooppunt. Geen slecht alternatief.

Ook leuk! 10 x Mooie wandelingen door de bossen & heiden >

Lingeroute

Deze wandeling mag zeker niet ontbreken in dit lijstje met bijzondere wandelroutes in Nederland. De lingeroute brengt je langs de lange, golvende Linge, de langste rivier van Nederland. Lange rijen appelbomen (afhangende van het seizoen), een middeleeuws fort en natuurlijk, niet te missen: de rivier.

In het voorjaar staan de boomgaarden uitbundig in bloei. Idyllische dorpjes met veel historie, dijken, gezellige paadjes, en vergeet onderweg tijdens de wandeling van 16,6 kilometer niet je favoriete fruit te plukken bij de Fruittuin van Nederland. Meer fruittuinen in Nederland vind je hier >

Rondje Naardermeer

Om de hoek van Naarden brengt dit ‘rondje’ van 17,1 kilometer je langs de mooiste plekjes van het Naardermeer. Je waant je dwars door weilanden, over avontuurlijke paden, door het moerasbos en langs verschillende meertjes. Het enige wat je hoeft te doen is de blauwe paaltjes volgen. Het polderlandschap wordt bewoond door otters en purperreigers. 

Boswachterspad Kootwijk

Langst, but not least: de wandeling in het boswachterspad Kootwijk van 18 kilometer. Ontdek het stuifzand, de jeneverbesstruiken, eikenbossen, en alles wat de gevarieerde wandeling in de Veluwe in Gelderland zo boeiend maakt.

Het is er lekker rustig, en het behoort tot een van de mooiste plekken in de omgeving. Tijdens de zonnige maanden zingen de vogels er en met een beetje geluk, spot je hier en daar nog een groepje wilde zwijnen.

En, aan welke van deze bijzondere wandelroutes in Nederland ga jij je wagen?

CategoriesWalk & Visit