U

URBAN SAFARI: 5 TIPS OM DE NATUUR OP TE ZOEKEN IN DE STAD

natuur in amsterdam - parken amsterdam - urban safari amsterdam

Frisse lucht, bewegingsruimte en even ontsnappen aan de prikkels van het dagelijkse leven: natuur biedt ons ontspanning, rust én ontstresst. “Maar wat als je in een drukke stad woont?”. Dan is het een kwestie van een beetje omdenken en goed om je heen kijken. Natuur opzoeken in de stad? Seedlip – wiens oorsprong ligt in de moestuin – nam ons mee op Urban Safari door Amsterdam en de tips van die middag vind je in dit artikel!

Het belang van een simpele wandeling

Waar kom je écht tot rust? Volgens onderzoek is het antwoord op deze vraag volgens 90% van de mensen ‘een plek in de natuur’. Desondanks brengen we het grootste deel van onze tijd binnen door, worden we 24/7 blootgesteld aan de blauwe schermen van onze telefoon of laptop. Maar! Een nieuw jaar, nieuwe kansen! En de uitdaging is helemaal niet zo groot, want wist je dat een kleine wandeling van slechts 20 minuten door de natuur de hersenen en het geheugen stimuleert en het gevoel van welzijn verbetert?

Hup, naar buiten dus! Waar te beginnen? Wij gingen dus op Seedlip Urban Safari in Amsterdam om erachter te komen waar je kunt genieten van de natuur in een drukke stad. Doe jezelf een plezier en gebruik onderstaande tips als inspiratie.

1. Maak parkwandelingen

In Amsterdam staan ongeveer 1 miljoen bomen, dat is bijna een halve boom per inwoner. Deze zijn vooral te vinden in de vele parken die Amsterdam rijk is. Je fietst misschien regelmatig door het Vondel- of Westerpark, maar neem je ook wel eens de tijd om heel bewust zonder enige prikkels te genieten van het stadspark in de buurt?

Van vijvers tot vallende bladeren en van eetbare planten tot tortelduiven: sommige dingen zie je alleen als je er écht de tijd voor neemt. Dus, een tip voor jou: neem tijdens jouw volgende parkwandeling eens écht de tijd om de natuur op je in te laten werken. Zo vertelde Bioloog Rens Spanjaard ons tijdens de Seedip Urban Safari dat het merendeel van de planten in een stadspark gewoon te eten is, dat je koffie kan maken van eikeltjes en dat de natuur dieper tot je doordringt als je even je ogen sluit. Proberen dus!

Natuur opzoeken in de stad? Onder de foto vind je meer tips >

Wauw: dit zijn de mooiste natuurgebieden van Nederland >

2. De natuur op je bord: eet groen(er)

En nee, daar hoef je niet het Vondelpark voor leeg te plukken. Kenmerkend voor natuurlijke producten is dat ze vers, puur, biologisch en fairtrade zijn. Deze producten helpen je om je lichaam te voorzien van de juiste voedingstoffen. Dat doe je door bijvoorbeeld met de seizoenen mee te eten en producten uit de regio te halen. Zo simpel kan het zijn!

Natuurlijk eten combineren met een bijzondere avond uit? Ook dat kan. Michelin heeft vorige jaar de groene ster in het leven geroepen voor chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Seedlip nam ons maar naar één van de drie restaurants in Nederland met zo’n groene Michelinster: Bolenius op de Zuidas. Daar verwerken ze ingrediënten uit hun eigen moestuin en maken ze alleen maar gerechten met respect voor hun omgeving.

Urban safari Amsterdam // Bolenius Amsterdam

3. Omdenken: voeg de natuur toe aan je drankjes

Je kunt het misschien al raden: wie de natuur kan eten, kan ‘m ook drinken. Wat dacht je van een drankje met botanische ingrediënten als munt, hop, eik en rozemarijn? De ingrediënten die stuk voor stuk in bijvoorbeeld ons eigen Westerpark in Amsterdam te vinden zijn, zijn ook verwerkt in het non-alcoholische spirit merk Seedlip. Door een fles Seedlip in huis te halen, haal je dus óók een stukje van de natuur in huis.

Onderaan dit artikel vind je een heerlijk cocktail recept met Seedlip, maar als je geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan kun je het werk ook door professionals laten doen: in de maand januari staan er bijzondere Seedlip cocktails op het menu bij Bar Vesper. De perfecte aanleiding om de wandelschoenen aan te trekken, een urban safari door de stad te maken, te genieten van de natuur om je heen en je wandeling af te sluiten met een heerlijke cocktail.

Prachtige parken & groene oases in Amsterdam >

4. Bezoek de boer

Een andere manier om de natuur op te zoeken (in de buurt van) de stad is om door een bezoekje langs de boer in je agenda te zetten. Ook vanuit een grote stad als Amsterdam kun je vaak binnen no time in het boerenland zijn. Denk bijvoorbeeld aan Ransdorp boven Amsterdam-Noord, waar verse groenten worden verbouwd die soms direct op de boerderij worden verkocht. Het is niet alleen een leuk uitje, maar ook een toffe manier om goedkoper en gezonder te eten waarbij je meer betrokken bent bij Moeder natuur. Gewoon op fietsafstand!

5. Haal meer groen in huis

Soms kan (of wil, want regen?!) je de deur niet uit om de natuur op te zoeken, maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen groen om je heen hebt. Maak van je eigen huissie een urban jungle en haal daarmee óók gelijk een hoop gezondheidsvoordelen in huis. Planten zorgen namelijk niet alleen voor sfeer en zuurstof, maar zuiveren ook de lucht waardoor je bijvoorbeeld beter slaapt. Een uitje maken van planten halen? Dit zijn de mooiste planten winkels in Nederland >

Recept Seedlip Ginger Highball

Thuis na een heerlijke Urban Safari door de stad? Sluit de dag af met een alcoholvrije cocktail! Deze heerlijke Seedlip Ginger Highball is gemaakt met ginger ale en is kruidig, verfrissend en gemakkelijk thuis te maken. Top de cocktail af met een schijfje sinaasappel en een plakje gember voor een natuurlijke touch.

Hieronder vind je het recept >

Benodigdheden:
Longdrinkglas
Ijsblokjes
50 ml Seedlip Spice 94
Premium ginger ale – bijvoorbeeld Fever Tree
Garnish – bijvoorbeeld een schijfje sinaasappel of limoen en een plakje gember

Bereiding:
Doe de ijsblokjes in het longdrinkglas
Vervolgens doe je 50 ml Seedlip Spice 94 in het longdrinkglas
Top het af met wat premium ginger ale – bijvoorbeeld van Fever Tree
Garneer het drankje met een schrijf je sinaasappel en een plakje gember.

En, ga jij de natuur opzoeken in de stad?

CategoriesWalk & Visit