1

13 x PRODUCTEN DIE STIEKEM HEEL VEEL SUIKER BEVATTEN

minder suiker eten - basterdsuiker - producten met veel suiker

Dat koekjes, cake en chocolade vol zitten met suiker is natuurlijk common sense. Maar dat er suiker dit een plantaardige melk of soep, dat was even slikken.. Van deze twaalf producten wist je waarschijnlijk niet dat er suiker in zat.

Wil je minder suiker eten? Dan kun je deze 13 producten beter laten staan >

1. Oplosthee

Thee is op zich een gezond drankje. Zo bevat groene thee antioxidanten, die je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Zwarte, witte én groene thee geven bovendien je vetverbranding een boost en kunnen je zo helpen afvallen.

Die gezonde voordelen gelden allemaal voor losse thee en thee in theezakjes. In oplosthee zit stiekem namelijk een heleboel suiker. En dat is minder minder gezond..

2. Ketchup

Je zou misschien denken dat tomatenketchup enkel tomaten bevat. Tomaten hebben van zichzelf immers al een zoete smaak. Toch vind je in dit product vaak een behoorlijke portie suiker. Dat doen fabrikanten om de smaak van de saus ‘af te ronden’ en te versterken. Een suikerloze tomatensaus? Dan kun je ‘m beter zelf maken.

3. Dressings

Bij een lekkere maaltijdsalade hoort natúúrlijk een lekkere dressing. En dan denk je misschien een gezonde keuze te maken door een salade te bestellen, maar er zit stiekem best veel suiker in (kant-en-klare) dressings. Helemaal niet nodig, want een lekkere en gezonde dressing maak je gewoon zelf.

4. Fruit in blik

Sowieso raadselachtig waarom je fruit uit blik zou kopen in plaats van vers fruit, maar als je wist dat fruit in blik vaak gedrenkt is in een suikerrijke siroop verander je waarschijnlijk wél van gedachten.

5. Krokante muesli

Ontbijt jij ook graag met krokante muesli? Dit snelle en lekkere ontbijtje wordt gezien als een gezonde en evenwichtige maaltijd, terwijl het toch vaak een paar gram suiker per kom bevat. 

Tips minder suiker eten // producten met stiekem veel suiker

6. Pindakaas

Een boterham met pindakaas staat bekend als een gezonde keuze. Toch zit er in behoorlijk wat potten pindakaas veel suiker verstopt. Dat is vooral het geval bij smeuïge, creamy varianten, maar ook gewone soorten bevatten regelmatig suiker in de vorm van dextrose.

7. Yoghurt met smaakje

Naturel yoghurt is een lekker en gezond ontbijtje. Maar, yoghurt met een smaakje is een ander verhaal. Je denkt aardbei of mango te proeven, maar niets is minder waar. 

Het zoete komt namelijk niet van lekkere verse vruchten. Die maken vaak slechts een paar procent van de yoghurt uit. Kijk maar eens op de verpakking. In de ingrediëntenlijst staat vast en zeker ook suiker of glucose-fructosestroop.

8. Kant-en-klare soep

Dacht je gezond bezig te zijn met soep? Dan kun je veel soepen in blik en pak beter laten staan. Ook dit gerecht bevat vaak behoorlijk wat suiker per portie.

21 x Lekkere soeprecepten om zelf te maken >

9. Plantaardige melk

Plantaardige melk is in principe heel gezond en goed voor het milieu. Dat is tenminste het geval bij melk die enkel bestaat uit water en peulvruchten, haver of noten. Aan sommige plantaardige melkproducten wordt namelijk gewoon suiker toegevoegd.

Dat geldt vooral voor speciale soorten, zoals barista edities. Daarmee kun je een goed schuimende cappuccino of latte macchiato maken. Het nadeel is dat deze melksoorten sterk bewerkt zijn en minder gezonde toevoegingen, zoals suiker, bevatten.

Tip: vaak is zo’n barista editie helemaal niet nodig om de melk te laten schuimen. Een goede plantaardige melk geeft je koffie een perfect schuimkraag als je een elektrische melkschuimer gebruikt. Wist je trouwens dat je amandelmelk gemakkelijk zelf kunt maken? Hier vind je een recept >

10. Worst

Suiker in worst? Jazeker! Kijk maar eens op de verpakking van gerookte, gekookte of droge worst. Waarschijnlijk zie je daar dextrose staan.

11. Sojasaus

Wisten wij ook niet! Maar Ketjap manis is een sojasaus die zijn zoete smaakje krijgt door de toevoeging van suiker.

12. Mueslirepen

Mueslirepen zijn gemaakt van gezonde ingrediënten als haver, noten, dadels en zaden. De meeste repen bevatten ook suiker om de smaak te verbeteren. Check dus vooral de ingrediëntenlijst als je een gezonde snack zoekt voor jezelf of je kids.

13. Green Juice

Een green juice klinkt heel gezond en dat is het meestal ook. Het bestaat veelal uit een mix van verschillende soorten groenten- en fruitextracten, probiotica en spijsverteringsenzymen. Toch zijn er ook merken die suiker toevoegen voor de smaak. Leef Puur Natuur heeft 5 populaire green juice merken getest op suikergehalte en andere inhoudsstoffen.

Wil je suikervrij ontbijten? Hier vind je gratis suikervrije recepten die snel en simpel te bereiden zijn >