A

AMANDELMELK MAKEN? ZO DOE JE DAT!

amandelmelk maken - amandelmelk - amandelmelk recept - lactosevrije melk - amandelmelk recepten

Zin in een glaasje huisgemaakte plantaardige melk? Amandelmelk is heel gezond en super makkelijk om te makenHieronder vind je het simpele en heerlijke recept om dit gewoon thuis te maken.

Vind hier hoe je amandelmelk kunt maken >

Waarom zou je zelf amandelmelk maken? Amandelmelk uit een pak bevat bijvoorbeeld de volgende ingrediënten: Water, suiker, amandel (2%), tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren, emulgator, vitaminen (B2, B12, E, D2).

Als je dus 200 ml drinkt, dan bestaat dat maar voor 2% amandelen. De eerste ingrediënten op de lijst zijn water en suiker. Dat betekent dat daarvan het meest aanwezig is. De ingrediënten staan namelijk altijd op volgorde van hoeveelheid. Water is natuurlijk logisch, maar daarna toch weer 6 gram suiker in die 200 ml. Reden genoeg dus om het lekker zelf amandelmelk te maken!

Handig! Vind hier de lekkerste lactosevrije melk alternatieven voor in je koffie > 

Vind hier het recept voor de amandelmelk > 

Ingrediënten 

250 gr verse blanke amandelen
1 liter water
Honing of dadels (eventueel)

Benodigdheden

Een blender
Een theedoek
Een zeef

Bereidingswijze

  1. Laat 250 gram verse, blanke amandelen een nachtje weken in afgekoeld gekookt water. Zo worden de amandelen lekker zacht.
  2. Giet de amandelen af en doe ze in de blender met ongeveer 1 liter water. Hoe minder water, hoe romiger je melk.
  3. Mix dit zo’n 1 à 2 minuten goed door elkaar. Hou je meer van een zoete amandelmelk? Voeg dan wat honing of dadels toe en mix dit mee.
  4. Zet de zeef over een kom en leg hierin de theedoek.
  5. Giet de blender leeg in de theedoek om de ‘pulp’ van de amandelmelk te scheiden.
  6. Knijp zo veel mogelijk vocht uit de theedoek.
  7. Nu is het tijd om te gaan genieten van een heerlijk glaasje of koffietje met jouw zelfgemaakte amandelmelk!
  8. De (overige) melk kun je in een afgesloten fles ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.No waste tip! Natuurlijk is het zonde om het mengsel dat over blijft zomaar weg te gooien. Je kunt namelijk van de pulp heel makkelijk amandelmeel maken. Verwarm hiervoor de oven voor op 100˚C. Spreid de pulp zo veel mogelijk uit over een bakplaat en zet dit voor ongeveer een uur in de oven of tot het droog is. Roer het halverwege een keer om en that’s it!