W

WAT IS LAB MILK? UITLEG & VOORDELEN

Lab Milk

Een liefhebber van (koe)melk? Maar geen fan van de nadelen van de zuivelproductie? Dan is het nieuwe  melkalternatief Lab Milk iets voor jou! Hier vind je alles wat je moet weten over Lab Milk + uitleg. 

In de afgelopen jaren zijn de alternatieven voor koemelk enorm toegenomen. Van amandelmelk tot havermoutmelk: de opties zijn eindeloos. Maar de melkalternatieven zijn niet te vergelijken met koemelk, zowel de smaak als voedingsstoffen niet. Lab Milk is daarentegen een nieuw, groeiend alternatief die er wél op lijkt. Hier vind je alles wat je moet weten over Lab Milk + uitleg.

Wat is Lab Milk?

De naam verklapt het al een beetje. Lab(oratorium) milk. Het is een soort melk dat geproduceerd wordt in een laboratorium en is te vergelijken met koemelk. Zonder de bijkomende nadelen die de zuivelproductie normaal gesproken met zich mee brengt voor de koeien, weidegronden of broeikasgassen.

Maar, wat is het verschil met melkalternatieven?

De meeste niet-zuivelmelk worden gemaakt door planten of noten af te breken en de eiwitten in het water te reconstitueren. Op deze manier lijkt het vloeistof op het melksoort dat we kennen. Het ding is: de kleur en het textuur lijken hetzelfde, maar de voedingstoffen zijn dat niet. Koemelk bevat aanzienlijk meer eiwitten, calcium en vitamines dan melkalternatieven. En Lab Milk heeft deze voedingsstoffen ook.

Hoe wordt Lab Milk gemaakt?

De eiwitten in Lab Milk worden nagemaakt door middel van fermentatie. Zonder teveel biologische termen te gebruiken: fermentatie betekent het omzetten van stoffen in een product door (goede) bacteriën, schimmels of gisten te gebruiken. In ‘normale’ koemelk zijn de belangrijkste eiwitten wei en caseïne. Bij Lab Milk wordt er een soort gist ingezet om plantensuiker om te zetten in deze eiwitten.

Vervolgens wordt het eiwit gescheiden van het gist en het resterende plantsuiker. Het wordt gefilterd, gedroogd en tot een poeder gemaakt. Als laatst wordt het eiwitpoeder gemengd met water, mineralen, plantaardige vetten en suiker. En daar heb je het: Lab Milk.

Zelf amandelmelk maken doe je zo >

Voordelen en nadelen van Lab Milk

Lactose-intolerant? Geen probleem!

Mensen met lactose-intolerantie hoeven geen zorgen te maken. Aangezien geen lactose gebruikt wordt, maar plantsuiker, is het melkalternatief geschikt voor lactose-intolerante mensen. Zo kunnen zij genieten van de vitamines, mineralen en andere gezonde voedingswaarden van melk, zonder last te krijgen!

Let op: Lab Milk bevat wel (nagemaakte) caseïne. Het is dus niet zeker of het melkalternatief ook veilig is voor mensen met een allergie voor koemelkeiwit.

Lab Milk is milieuvriendelijk

Rechtsom of Linksom: de zuivelproductie neemt nadelen met zich mee. Het is een grote bron van het uitstoten van broeikasgassen – wat weer nadelig is voor klimaatverandering. Ook is een ethisch nadeel dat koeien worden opgesloten in diervoederbedrijven.

Bij Lab Milk wordt geen gebruik gemaakt van koeien en een laboratorium heeft een aanzienlijk lager vervuilingsniveau. Dit maakt Lab Milk milieuvriendelijk. En oh, ook Vegan!

Laboratorium_Lab_MilkLab Milk // melkalternatief // plantaardig melksoort

(Nog) geen massaproductie

Lab Milk is op dit moment schaars. De winkels staan er nog niet vol mee en het is lastig tot niet verkrijgbaar. Dit betekent ook dat er nog geen vaste kostprijs is voor het nieuwe melksoort. Het is dus de vraag hoe duur het nieuwe melk variant gaat zijn. Dat is natuurlijk wel jammer!

Lab Milk in Nederland

We weten dat Lab Milk nog niet in massa wordt geproduceerd. Maar hoe is de situatie in Nederland? De oprichters van de Vegetarische Slager, Jaap Korteweg & Niko Koffeman, hebben de taak op zich genomen. Met hun nieuwe bedrijf Those Vegan Cowboys denken ze in zeven jaar op grote schaal Lab Milk te kunnen produceren. Wel hopen ze op kleinere schaal een stuk eerder iets te kunnen presenteren. Afwachten dus!

En, wat vind jij van deze melkalternatief & sta je al te poppelen om het uit te proberen?