D

DIGITAAL DRANKJE MET… KIM TROTZ & KIKI CALIS, FOUNDERS VAN THE FREELANCE QOMMUNITY

freelance community // qommunity // Kiki Calis & Kim Trotz Founders The Freelance Qommunity

Girls Who Support!
Wie? Nou, creatieve ondernemers.
En hoe dan? Door ff met ze te bellen, en hun verhaal op digitaal papier te zetten, for everyone to read.
In ons nieuwe rubriek ‘digitaal drankje met..’ bellen we – geheel in stijl, vanaf de keukentafel met de telefoon in de ene en een glaasje wijn in de andere hand – ondernemers die getroffen zijn door de corona crisis. Hoe reageren zij hierop? 

Welk effect deze toestand op hun bedrijf heeft, wat ze bedenken om hun business op de been te houden en hoe ze een stukje positiviteit uit de crisis weten te halen – het komt allemaal aan bod in deze eerlijke reeks. Wij houden jou up-to-date van alle creatieve, nieuwe business ideeën die deze crisis met zich meebrengt. Dit keer bellen we met Kiki Calis en Kim Trotz, oprichtsters van de The Freelance Qommunity die sinds kort digitale vrijmibo’s organiseren! 

Hi Kiki en Kim! Voor de lezers die de Freelance Qommunity niet kennen: wat is het? 

”De naam zegt het eigenlijk al: we zijn een community voor freelancers. We begonnen allebei met freelancen op 1 oktober 2017 en toen merkten we het direct: als werknemer met een vaste baan heb je automatisch een netwerk met collega’s. Zij maken je leven veel leuker en makkelijker. We hadden het netwerk wel, maar we misten de vrijdagmiddagborrels, bedrijfsuitjes en Kerstdiners.

Daarom organiseerden we in januari 2018 een Nieuwjaarsborrel om te kijken of er meer mensen waren die hier behoefte aan hadden. Er kwamen tweehonderd freelancers op af en kregen als feedback: de muziek soms iets minder hard, meer tijd om te netwerken.

Netwerken als een pro doe je zo >

Zo kwamen we op het idee om elk kwartaal (vandaar de “Q”) met elkaar te vieren door een event met inhoud, niet-awkward netwerkopdrachten en muziek. Hier konden we elkaar high-fiven bij successen en helpen als het wat minder goed ging – iets dat collega’s normaal met elkaar doen op kantoor. Dat ene gezellige feestje van twee jaar geleden is nu uitgegroeid tot een actieve Freelance Qommunity, met wekelijkse Qo-work dagen, Quarterly netwerkevents, maandelijkse workshops en binnenkort de lancering van het Qollega-membership.”

Normaal geven jullie dus ieder kwartaal een borrel in real-life. Wanneer wisten jullie: deze crisis is foute boel, we moeten met iets nieuws komen?

”Bij de soft launch van het membership begin dit jaar zijn we begonnen met de workshops, welke we ook digitaal wilde gaan doen. Het idee van de virtuele borrel was er nog niet. Het event Q1 was namelijk net achter de rug en Q2 staat pas eind juni gepland.

Door deze crazy corona tijden zijn we snel met elkaar gaan schakelen om te kijken hoe we het wekelijkse contact konden behouden. Want we merkten het meteen: juist nú kan een Qommunity extra waardevol zijn. Deze crisis raakt de zzp’er echt keihard en daarom moeten we er voor elkaar zijn. Zo ontstond het idee om elke woensdag samen virtueel te lunchen en elke vrijdag de week positief af te sluiten met De Virtuele Freemibo!

Wat een leuk idee om juist in deze moeilijke tijd voor freelancers een positief moment in de week in te bouwen! Hoe ziet zo’n virtuele vrijmibo er bij jullie uit? Ik las al van alles over badjasborrels, disco bingo en een virtuele stoelendans..

”Netwerkborrels hebben best een stoffig imago. Vanaf het begin van Qommunity helpt entertainment agency Non de Gêne ons met het bedenken van niet-awkward netwerkopdrachten. Bij ons leer je op een leuke manier nieuwe mensen kennen. We merkten dat het online extra belangrijk is dat je een sterk creatief concept hebt, want je kan niet heel makkelijk 1-op-1 met iemand borrelen.

Tijdens de afgelopen Virtuele Freemibo’s hebben meerdere Qollega’s ons geholpen met het organiseren van de disco bingo en virtuele stoelendans met quiz. Met het programma Zoom kun je ruis voorkomen door iedereen te ‘muten’ en kun je hoge kwaliteit muziek streamen. Super fijn! Onze borrel duurt maximaal een uurtje met een kleine afterparty. Goede muziek met een gezellig thema helpt echt voor de sfeer!”

6 x dingen om samen te doen via videotelefonie >

Blijven deze virtuele borrels bestaan, ook als er wel weer feestjes gegeven mogen worden?

”In principe wel! We hebben afgelopen week ook een online legal workshop gegeven met De Dance Advocaat die heel goed ging, dus dat willen we wel blijven doen. Voor de Virtuele Freemibo waren er al gelijk 150 aanmeldingen. Online waren er freelancers uit alle hoeken van Nederland online en zelfs één uit Australië! Virtuele events bieden veel kansen om met nog meer mensen te connecten.”

Ik snap die 150 aanmeldingen wel, het is natuurlijk een vreselijk moeilijke tijd voor freelancers! Maar kunnen zij volgens jullie ook iets positiefs uit deze crisis halen ondanks, dat het zo zwaar is?

”Door deze pittige tijden helpen we freelancers waar nodig door kennis te delen en door veel online contactmomenten in te plannen. We staan nu nog veel dichter bij elkaar, ondanks social distancing. Dat komt doordat het een hele gekke onzekere tijd is en we meer dan ooit in hetzelfde schuitje zitten en dat schept een band.

Het is nu een goed moment om met z’n allen stil te staan bij wat nou écht belangrijk is. Even terugkomen bij je basis en realiseren in wat voor fijn land we leven, waar de zorg en overheid zoveel doet om iedereen te helpen. Ook moeten we nu gedwongen op ons budget letten en scherp zijn op onnodige uitgaven. Dat maakt ons nog creatiever en bewuster dat we ook met minder kunnen.”

Jarig tijdens de Coronacrisis? Zo maak je er tóch een feestje van >

Tenslotte: heb je nog een goede tip voor freelancers die nu last hebben van de crisis?

”Dat is makkelijk: zet jezelf op de wachtlijst om Qollega te worden! We helpen je o.a. met serieuze zaken zoals boekhouding of verzekeringen en koppelen je aan een freelance spartner. Zien we je vrijdag, in badjas? En sowieso: Blijf positief en keep your freelance armstrong!

Ook benieuwd geworden naar disco bingo en virtuele stoelendans? Meld je dan snel aan voor het event van komende vrijdag. Freelance Qommunity volgen op Instagram doe je hier >

Meer tips om (kleine) ondernemers te steunen vind je hier >

Foto in omslagfoto: gemaakt door MAZHO Photography
CategoriesDrankje met