N

NETWERKEN ALS EEN PRO, ZO DOE JE DAT

Uitvinden wat je wil doen met je (beginnende) carrière kan erg overweldigend zijn. Nieuwe kansen krijg je vaak het snelst door een sterk netwerk binnen jouw vakgebied. Zodra dat lukt, is alles mogelijk, toch?! Wij geven je onze tips voor het opbouwen van een netwerk.

Relax! Tel tot 10

Iedereen – echt iedereen – vindt het spannend om nieuwe mensen te ontmoeten, maar bovenal zijn mensen nieuwsgierig. Bedenk vooral dat alle mensen in de zaal zich op een moment precies hetzelfde hebben gevoeld als jij nu. Je moet ergens beginnen en oefening baart kunst. Door meer small talk te maken, leer je het alleen maar beter.

Ben je nog niet uit over de branche? Zo vind je jouw juiste werkveld >

Maar wat als je verlegen bent?

Probeer dan voor een evenement even tijd te nemen en jezelf te reflecteren. Schrijf een korte pitch over jezelf en wat je te bieden hebt. Op deze manier voorkom je dat je naar woorden moet zoeken. Wanneer je zelfverzekerd opent, volgen de vragen van de ander automatisch en vloeit het gesprek vanaf het begin!

8 x tips voor een goede indruk bij je nieuwe baan >

netwerken - tips - carrière - contact
netwerken – tips – carrière – contact – connecten

Weet wie je gaat ontmoeten

Wanneer je naar een netwerkborrel of iets vergelijkbaars gaat, kan het helpen van tevoren uit te zoeken wie er komen. Als je je inleest in het werk van anderen, kan dit een goede icebreaker zijn voor een gesprek. Je kan mensen een complimentje geven over bijvoorbeeld een recente publicatie. Het kan zijn dat je nog niet weet wie er precies aanwezig zullen zijn. Probeer dan actuele onderwerpen binnen jouw veld goed uit te pluizen. Dan heb je altijd een discussieonderwerp als troef.

De tofste locaties voor flexwerken door Nederland op een rijtje >

Netwerken = openstaan voor anderen

Jij vindt het fijn als jij jouw verhaal kwijt kan, een ander dus ook. Wees ook geïnteresseerd naar het werk van je gesprekspartner en stel vragen. Wat maakt de ander blij, maar ook: waar loopt de ander vast. Waar degene vastloopt, kan jij misschien instappen en hulp bieden. Zo heb je meteen een goed aansluit punt.

Dé checklist voor ZZP’ers omtrent privacywetgeving >

Connect ook online

Na afloop is het van belang dat je initiatief toont. Voeg mensen met wie je een leuk gesprek hebt gehad toe op LinkedIn of volg ze via Instagram – zeker nu veel mensen binnen de creatieve branche Instagram gebruiken om werk te laten zien. Laat een berichtje achter dat je het een fijn gesprek vond en het leuk zou vinden een keer samen te brainstormen.

Hoe netwerken jullie? Nog aanvullende tips voor ons? Deel het hieronder!

CategoriesWork