7

7 TIPS OM DRY JANUARY TE OVERLEVEN

crodino - dry january - alcoholvrije maand - alcoholvrij januari - goede voornemens - geen acohol drinken - alcoholvrije maand

Wijnen, we houden ervan! Maar er zijn ook genoeg redenen om even géen alcoholisch glaasje in te schenken. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei alcoholvrije alternatieven om gezellig mee te proosten. En mooi meegenomen is dat daar ook nog eens heel veel voordelen zitten aan het skippen van alcohol. Hoe je deze alcoholvrije maand smakelijk én geslaagd doorkomt? Wij delen de beste tips.

Een alcoholvrije maand doorkomen doe je zo. Dit zijn onze Dry January tips >

Meer eerst, wat ís Dry January precies?

Dit alcoholvrije fenomeen is een Brits initiatief dat al snel overwaaide naar Nederland. Tijdens Dry January (in januari, of course) daag je jezelf gedurende de hele maand uit om geen (druppel!) alcohol te drinken. Dit zou een goede manier van die overtollige kerstkilo’s af te komen én om je weer even bewust te worden van wat je eigenlijk allemaal drinkt in een maand. Niet verkeerd, toch?

Durf jij het aan? Dan zullen deze tips van pas komen >

1. Zoek een alcoholvrij maatje

Alcohol skippen hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Een vriend(in), je huisgenoot, partner of familielid: samen de maand alcoholvrij doorkomen is al een stuk minder saai en makkelijker dan in je eentje. Staat iemand nog bij jou in het krijt? Dan is Dry January het perfecte moment om daar gebruik van te maken.


Dit zijn de voordelen van een alcoholvrije maand >

2. Proost met Alcoholvrije alternatieven

En dat is niet zo moeilijk, want die alcoholvrije alternatieven zijn er tegenwoordig gelukkig genoeg. Wij komen onze Dry January met the Godfather van de alcoholvrije aperitiefjes: Crodino. In Italië is dit al sinds 1965 het populairste alcoholvrije drankje en ook in Nederland is dit aperitiefje booming, vooral in deze tijd waarin steeds vaker alcoholvrij wordt gedronken.

De combinatie van zuiver mineraalwater met fijne kruiden en zuidvruchten geven een sprankelende, bitterzoete en verfrissende smaak aan het drankje. Dat is fijn, want daarom hoeven we ‘m nergens mee te mixen. Crodino is lekker in z’n puurste vorm. Ijsklontjes in het glas, schijfje sinaasappel op het glas, hapjes ernaast en tijd om te proosten met een lekker drankje!

3. Blijf bezig

Het zal je verbazen hoeveel vrije tijd je hebt als je in het weekend geen kater hebt en dus niet de hele dag in bed ligt. Maak gebruik van die extra uren en al de energie die je nu wél hebt om dingen te ondernemen. Zoek tijdens deze alcoholvrije maand eens een nieuwe hobby, bak een taart, mediteer of ga een lang stuk wandelen.

4. Treat yourself

Grote kans dat je wat euro’s overhoudt in januari (geld dat je normaal uitgaf aan flessen wijn, speciaalbiertjes en cocktails). Op je rekening laten staan? Nee joh, doe er wat leuks mee en verwen jezelf! Sla lekkere alcoholvrije drankjes in van dat geld, ga een middagje shoppen, bestel lekkere sushi of neem een heerlijke massage.

5. Haal het meeste uit deze maand 

Geen alcohol, dus ook meer energie. Met andere woorden: de hele maand fris en fit wakker worden. Geen hoofdpijn en tevens veel meer energie en tijd om te doen waar je zin in hebt. Waar je normaal op zaterdag misschien het liefst op de bank doorbrengt na te diep in het glaasje te hebben gekeken, kun je deze tijd nu productief gebruiken.

Muurtje verven? Waarom niet. Lange boswandeling? Goed idee! Dat ene museum bezoeken dat al zolang op je lijstje staat? Go for it! Dit is dé maand om je tijd nuttig te gebruiken. Start met een nieuwe hobby, lees een boek en geniet van de ‘extra’ tijd die het alcoholloze leven je schenkt.

Tips, uitleg & recepten voor de nieuwe trend Veganuary >

6. Kies voor gezonde snacks

Veel mensen gaan tijdens Dry January juist ongezonder eten. Niet gek, want de bespaarde calorieën kun je op die manier ‘compenseren’. Maar als je dan toch zo lekker bezig bent, ga er dan volledig voor.

Je wilt immers niet dat één goed voornemen leidt tot het breken van een ander goed voornemen: gezond eten. Zorg dus voor voldoende gezonde snacks in huis om te voorkomen dat je je overgeeft aan al dat verleidelijke voedsel.

7. Spread the word

Je hoeft het natuurlijk niet elke dag van de daken te schreeuwen, maar het is misschien wel handig als mensen weten dat je even een maandje niet drinkt. De kans is dan ook groter dat je het volhoudt. Praat daarbij de mensen in je omgeving vooral geen schuldgevoel aan als ze wél drinken. Hopelijk doen ze dat andersom ook niet, en laten ze jou gewoon je alcoholloze ding doen.

Met wie ga jij alcoholvrije drankjes drinken tijdens Dry January?