W

WAT TE DOEN IN SINTRA: 8 x LEUKE & HANDIGE TIPS

Sintra tips - Sintra bezoeken - bezienswaardigheden in Sintra - Sintra tickets - Pena palace - Quinta da regaleira

Lissabon weten we allemaal wel te vinden, maar wist je dat een halfuur hier vandaan het prachtige Sintra ligt? Een historie rijk, Portugese stad met grote paleizen en kastelen die regelrecht uit een sprookje lijken te komen. Liever met je eigen ogen zien? Hieronder vind je 8 x leuke (& handige) tips om te doen in Sintra!

Van prachtige paleizen tot indrukwekkende parken: dit zijn 8 x leuke & handige tips om te doen in Sintra >

Bezoek het Pena Palace & park

Je kunt bijna niet om het Pena Palace heen: met een ligging op het puntje van een berg is het letterlijk het hoogtepunt van Sintra. Maar dat is niet perse waarom het paleis zó ontzettend populair is onder de toeristen. De felle gele & rode kleuren, de sprookjesachtige torentjes, koepels en poorten. Én de bosrijke omgeving van het Pena Park eromheen, zorgen ervoor dat duizenden mensen de wereld afreizen voor dit plaatje. Groot gelijk, als je het ons vraagt. Want kijk zelf maar eens:

Bekijk het oudste kasteel van Sintra: Moorish Castle

Naast het kleurrijke Pena Paleis vind je het oudste kasteel van Sintra: de Moorish Castle. De naam heeft ‘t kasteel te danken aan de Moren die in de 8e eeuw dit gebied veroverden én het kasteel gebruikten om vijanden al van ver zien aankomen. Met een wijds uitzicht over de omgeving, was dit kasteel perfect daarvoor. Het panorama uitzicht, samen met de kasteel ruïnes, is tot vandaag de dag nog steeds te bewonderen.

Ook leuk! 23 x doen, eten & zien in Lissabon >

Bezoek het Monserrate Paleis én park

Het Monserrate Paleis is een beetje het vergeten kindje van de Portugese stad en is een stuk rustiger dan de andere bezienswaardigheden. Toch is het bezoeken van het Monserrate Paleis iets wat je wilt doen in Sintra. De romantische architectuur, gecombineerd met gotische elementen, is snoep voor het oog. En rondom het paleis, vind je het Monserrate park. Een prachtige botanische tuin met plantensoorten van over de hele wereld. Plus, vind je langs de paden prachtige meren, ruïnes en zelfs watervallen.

Na de afbeelding meer bezienswaardigheden in Sintra >

Struin door het historisch centrum

Soms is het ook even lekker om op de bonnefooi door het historisch centrum heen te struinen. En te genieten van alle leuke winkeltjes, schattige straten en fijne restaurants en pastelarias in het centrum. Zonder plan of doel, gewoon de sferen van de stad tot je nemen! Het centrum is overduidelijk toeristisch – net zoals de andere bezienswaardigheden in Sintra. Maar dat is niet altijd erg, toch?

Ook leuk! 11 x tips om te doen in Porto >

Wandel de wenteltrap naar beneden in de Quinta da Regaleira 

Wat Sintra zo bijzonder en mooi maakt? De grote afwisseling tussen bouwstijlen en kleurcontrasten. Zo gaan we van een kleurrijke paleis, een Moors kasteel en een paleis met Arabische en Indiase invloeden, naar de Quinta da Regaleira. Een voormalige landgoed van een Braziliaanse handelaar, die tot een mysterieus ‘paleis van de miljoenen’ is ondergedompeld. Niet zomaar, want overal in de tuin vind je verborgen grotten en rivieren. Met als hoogtepunt een wenteltrap die je negen verdiepingen naar beneden brengt. En waar je uiteindelijk uit komt in een prachtige tuin.

Tip: je mag op dit landgoed vrij rondlopen, maar het park zit vol met aparte verhalen en onderliggende boodschappen. Een tour door een gids is daarom in dit geval zeker een aanrader.

Na de afbeelding meer tips om te doen in Sintra >

Neem de tijd voor een lekkere lunch, diner of koffiepauze

Bij het ontdekken van (nieuwe) steden en plekjes, hoort natuurlijk ook lekker eten. Vergeet dus niet om tussen al dat sightseeing, ook een rustmomentje te nemen en neer te ploffen bij verschillende fijne hotspots. Voor Portugese tapas bij Tascantiga voor lunch en diner bijvoorbeeld of een Pastel de Nata met een twist bij Nata Pura Sintra. Yum!

Klein beetje Portugal in Nederland: 6 x Pastel de nata eten in Amsterdam >

Algemene Sintra tips >

  • Vervoer naar Sintra: vanuit het centrum van Lissabon kun je elk halfuur de metro naar treinstation Rossio nemen. Retourtje kost ongeveer 5 EUR en je bent 40 minuten onderweg. Met de auto wordt vanwege de weinig parkeerplekken en vele files afgeraden.
  • Vervoer in Sintra: het is mogelijk om alles te voet te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om in Sintra de bus te nemen. Zo rijdt bus 434 naar het historisch centrum, Moorish Castle en het Pena Palace. En rijdt bus 435 ook langs het historisch centrum, de Quinta da Regaleira en het paleis van Monserrate. Of neem een hop-on bus langs alle belangrijke bezienswaardigheden in Sintra.
  • Sintra tickets: Het is slim om van tevoren entreetickets te kopen voor de paleizen en kastelen die je wil bezoeken. Op deze manier kun je de reguliere rij overslaan en ben je zeker van een ticket. Hier kun je de tickets bestellen >
  • Sintra combitickets: Handig om te weten is dat sommige bezienswaardigheden combitickets aanbieden. En dat deze tickets goedkoper zijn dan twee tickets apart. Zo heb je bijvoorbeeld een combi ticket voor het park & paleis van Pena, samen met het Moorish Castle.

En, wat staat er op jouw lijst om te doen in het sprookjesachtige Sintra?

CategoriesEuropa