W

WAT TE DOEN IN PORTO? 11 x TIPS EN BEZIENSWAARDIGHEDEN

wat te doen in porto

Het gezellige Porto is de ideale bestemming voor een korte stedentrip. Ontdek hier historie, architectuur, cultuur en geniet heerlijk eten en drinken. Je maakt kennis met het echte Portugal en het is ook nog eens een goedkope vakantie bestemming. Hieronder vind je de leukste activiteiten om te doen in deze Portugese stad.

Wat te doen in Porto? Hier vind je de leukste tips > 

Ook belangrijk in Porto: een leuk hotel! Dit zijn de leukste hotels met de beste reviews. En dan nu de leukste activiteiten in Porto >

Ga naar het viewpoint op de Torre dos Clérigos

Met de Porto Card betaal je ongeveer 1,50 euro om naar de top te gaan en zonder Porto Card ongeveer 3,00 euro. Een klein bedrag, voor een fantastisch uitzicht. Binnenin de toren vind je op de lagere etages een klein museum en je moet je er wel op voorbereiden dat het boven druk kan zijn. Soms moet je even wachten in de kleinere gangen op mensen die naar boven of beneden willen.

Verdwaal in Rebeira 

Het leukste stuk van Porto is waarschijnlijk Rebeira. Dit is het historische centrum in Porto en het gedeelte met veel kleine steegjes, balkonnetjes waar de was buiten hangt en heel veel leuke restaurantjes. Perfect om overdag doorheen te slenteren, maar ook een goede plek om uit eten te gaan ‘s avonds.

Ontdek het plein Avenida Dos Aliados

Aan de ene kant van dit plein vind je de Paços do Concelho, het stadhuis, en daar achter de kerk Igreja da Trindade. Terwijl daar tegenover, ver aan de andere kant, het beeld Estatua d Pedro IV staat. Op het plein zelf vind je een kleine fontein, klapstoeltjes en tafeltjes waaraan Portugezen lekker zitten te kletsen. Aan beide kanten van het plein staan ook de meest indrukwekkende gebouwen. Wil je een beetje meer actie? Dan is een fietstour in Porto ook een aanrader.

Ook leuk: 5 x activiteiten in Porto voor foodies >

Bezoek de mooie kerken van de stad

In Porto vind je heel veel kerken en de meeste zijn bezet met de mooiste tegels. Vaak in wit en blauw met hier en daar een beetje geel, waardoor het wat weg heeft van ons Delfts Blauw. De mooiste kerken om te bezoeken zijn: Igreja do Carmo, Igreja dos Carmelitas (naast de Carmo kerk), Igreja dos Congregados, Igreja de sao Pedro de Miragaia en de kerk van Sint Ildefonsus. Hier vind je 5 kerken in Porto met een uniek verhaal >

wat te doen in porto - bezienswaardigheden porto - activiteiten porto - city guide porto

Bewonder het treinstation Estação de São Bento

Vanaf dit station kun je goed met de trein naar Lissabon of andere plekken in Portugal, maar ook als je alleen even rond wilt kijken kun je hierheen. Het station is net als de kerken in Porto erg mooi om te zien. Niet alleen de tegels, maar ook de glas in lood ramen en de zwart met wit betegelde vloer.

Bekijk de zonsondergang vanaf de Ponte Luis I brug

Eigenlijk is Porto vanaf de Ponte Luis I brug altijd mooi om te bekijken, maar het uitzicht tijdens zonsondergang is toch wel extra bijzonder. Niet alleen de huisjes zijn dan in allerlei verschillende tinten gekleurd, de lucht veranderd ook met de minuut. Een perfect begin van je avond en een leuke activiteit om te doen voordat je uit eten gaat of juist op zomeravonden na je diner.

11 x bijzondere bestemmingen voor een citytrip in Europa >

Bezoek de Livraria Lello boekwinkel

Vraag je je af wat te doen in Porto bij regen? Dan is dit een goede tip! De mooiste boekwinkel van Porto, misschien zelfs wel van de hele wereld, vind je bij Rue das Carmelitas en heet ‘Livraria Lello’. Het is naast een van de oudste boekwinkels van Portugal, maar ook een plek die J.K. Rowling inspireerde om Harry Potter te schrijven. Je moet hiervoor wel een kaartje kopen van een paar euro. Deze koop je in het rode gebouwtje aan de overkant van de boekwinkel.

wat te doen in porto - bezienswaardigheden porto - activiteiten porto - city guide porto

Maak een ritje in de kabelbaan 

Het centrum van Porto is vrij compact, want alle bezienswaardigheden liggen bij elkaar. Het is dus niet nodig om met het openbaar vervoer te reizen, je kan namelijk gewoon lopen van A naar B. Toch is het leuk om daar wel een keer voor te kiezen. In Vila Nova de Gaia heb je namelijk een kabelbaan die je vanaf de top van de brug naar de boulevard van de rivier brengt. Een ritje in de Teleférico de Gaia duurt 10 minuten en kost ongeveer € 6.

Proef de beste Port en een Pastéis de Belém 

Als je naar Porto gaat, kun je eigenlijk pas weer weg gaan als je een glaasje Port hebt gedronken en een Pastéis de Belém hebt geproefd. In Porto zijn veel Port wijnkelders te vinden. Vooral aan de overkant van de Ponte Luis I brug, aan het water van de Rio Douro. Je kunt ook (net als veel locals) een cocktail met Port proberen, zoals een Port & Tonic.

Pastéis de Belém kun je verder bijna overal vinden, het is een typische zoetigheid uit de Portugese keuken. De beste vind je in cafeetjes of bij bakkerijen.

Citybattle: De grootste verschillen tussen Lissabon en Porto vind je hier >

Maak een cruise over de Douro

Heb je meer tijd? Dan is het een aanrader om een cruise te maken over de Douro-rivier. Deze rivier loopt door het belangrijkste wijngebied van Portugal: de Douro vallei. Je kunt varen langs de wijnvelden en uitstappen bij lokale wijnboeren om lekker te gaan proeven. Een aanrader voor iedereen die even weg wilt uit de stad of benieuwd is naar het landelijke Portugal.

Ga op ontdekkingsreis in de rest van Noord-Portugal

Ontdek (als je er toch bent) ook zeker de rest van Noord-Portugal. In het noorden van Portugal is namelijk nog veel meer te doen. Zo vind je er het toffe design Hotel Minho, vele wijngaarden en prachtige plaatsjes zoals Valença.

Welke van deze activiteiten ga jij zeker doen wanneer je in Porto bent?

 

 

CategoriesEuropa