S

STEMMEN? ZO KIES JE WELKE PARTIJ BIJ JE PAST

tweede kaer verkiezeingen - op wie moet ik stemmen - stemmentracker - welke partij past bij mij - stemmen 2021

Het is weer zo ver: op woensdag 17 maart vindt de Tweede Kamerverkiezing 2021 plaats. Dit betekent dat we met zijn allen mogen stemmen op de partij dat ons het beste vertegenwoordigd. Maar dat kan soms best lastig zijn. Vraag jij je ook af op welke partij je moet stemmen? Wij helpen je een handje! Zo kies je welke partij bij je past. 

Stembiljet binnen & plekje vrijgemaakt in de agenda, maar twijfel je nog? Zo kies je welke politieke partij het best bij je past >

Waarom is stemmen belangrijk?

Een van de grootste rechten in Nederland is het stemrecht. Een recht die er niet altijd is geweest en vrouwen zelfs nóg langer op moesten wachten. Maar waarom is het dan zo belangrijk? Door te stemmen heb je invloed op het beleid en de omstandigheden van Nederland.

Als je denkt dat je slechts één stem uit de miljoen bent én dat je daarom geen invloed hebt, think again! Je laat je stem horen en hebt zo (in)direct invloed welke partij er aan de ‘macht’ komt en dus welke richting de Nederlandse samenleving opgaat.

Tweede kamerverkiezing 2021 // Kieswijzers 2021// Stemwijzers 2021 landelijk // Verkiezingen 2021

Een ander belangrijk punt is representativiteit. Door gebruik te maken van je stemrecht, representeer jij je kiezersgroep. Het is daarom belangrijk dat ook jij je stem laat horen 17 maart tijdens de Tweede Kamerverkiezing 2021.

Kieswijzers

Vaak is de eerste stap het invullen van kieswijzers. Aan de hand van vragen en stellingen geven de stemwijzers een overzicht van partijen die aansluiten bij jouw standpunten. Een handig hulpmiddel als je nog niet weet op welk partij je gaat stemmen. Maar ook zeker wanneer je het wél al weet. Zo ontdek je of de partij nog bij jou past of ontdek je misschien dat een andere partij punten heeft die beter aansluiten bij wat jij belangrijk vindt.

Meer diversiteit in de politiek: dit kan jij doen >

Tegenwoordig zijn er enorm veel kieswijzers. Zo zijn de twee grootste kieswijzers: Stemwijzer en Kieskompas. De stemwijzers Jongerenkieswijzer en de Partijwijzer zijn speciaal gericht op jongeren.

Zijn emancipatie en seksualiteit belangrijke punten voor jou? Dan kan je de Politieke Sekswijzer invullen en als je prioriteit op groen staat, is de Groenkieskompas iets voor jou! Tip: vul meerdere kieswijzers in en vergelijk de resultaten zodat je zeker bent dat je de juiste keuze maakt.

Verkiezingsdebatten 2021

Op de eerste rij bij alle verkiezingsdebatten én de politieke partijen in actie zien? Dan zijn de tvdebatten iets voor jou. Naar de aanloop van de Tweede Kamerverkiezing 2021 komen ook weer de verkiezingsdebatten op televisie.

Je kan dus de standpunten en discussies van de verschillende partijen op de voet meevolgen, met een lekker hapje en drankje op de bank.

Hier vind je de agenda voor de verkiezingsdebatten 2021. De tvdebatten van de verkiezingen kan je ook hier terugkijken.

Op wie moet ik stemmen 2021 // welke partij past bij mij // stemmen 2021 // verkiezingsdebatten

Laat je inspireren

Zijn verkiezingsdebatten niet helemaal jouw ding? Er zijn genoeg andere platforms voor informatie en inspiratie! Als je toch op social media zit: scrol dan langs politieke Instagramaccounts zoals die van Politiek Nederland of Politiek Jongeren. Kijk naar de mensen die je bewonder – wat stemmen die? Of luister naar podcasts over de verkiezingen.
Hier vind je 6 x podcasts over verkiezingen en partijprogramma’s >

Bepaal wat jij belangrijk vind!

Er zijn enorm veel onderwerpen en standpunten. Het kan daardoor goed zijn dat geen partij jou 100% vertegenwoordigd. Bepaal voor jezelf de belangrijkste kwesties en kijk welke partijen daar hetzelfde in denken.

Welke partij past bij mij // Op wie moet ik stemmen

Check wat de partijen al hebben gedaan

Hou in je achterhoofd: elk partij probeert zichzelf te ‘verkopen’. Tijdens de verkiezingen zal je van alle partijen mooie verhalen horen. Daardoor is het ook belangrijk dat je kijkt naar de partij in voorgaande jaren: wat hebben ze gestemd in verschillende moties en komt dat overeen met wat ze nu zeggen?

Op de website van Stemmentracker check je hoe de partijen hebben gestemd met bijhorende standpunten.

Praat erover

En natuurlijk, je bent niet alleen! Vele Nederlanders zitten in hetzelfde schuitje en weten niet welke partij het best bij hun past. Praat erover met familie, vrienden en kennissen. Motiveer je keuzes en standpunten, zodat het voor jezelf óók duidelijk is waarom en waarop je gaat stemmen!

10 x Tips om een betere gesprekspartner te worden >

Politiek speeddaten

Naast dat je met je omgeving over politiek praat, kan je ook met iemand buiten je bubbel praten. Nieuw perspectief kan nooit kwaad én misschien inspireer jij iemand anders.

Het platform Waaromkiesjij geeft je de mogelijkheid om anoniem en één-op-één met iemand te praten die anders denkt dan jij. Aan de hand van je politieke voorkeur word je aan iemand gekoppeld. Een soort speeddaten dus!

Kijk niet alleen naar de lijsttrekker

Vaak stemmen mensen op de eerste persoon op de kieslijst van een partij. Dit wordt ook wel de lijsttrekker genoemd. Terwijl de kieslijst van een partij bestaat uit kandidaten verschillend van geslacht, kleur, opleiding en expertise. Dus: kijk verder dan je lijsttrekker lang is en stem op een kandidaat die jou het best vertegenwoordigd!

Blanco stemmen

Wat als je het echt niet weet op welke partij je moet stemmen? Je dagenlang hebt georiënteerd: verkiezingsdebatten hebt bekeken, podcasts geluisterd, kieswijzers hebt ingevuld en met mensen erover hebt gepraat. Maar je er gewoon écht niet uitkomt? Dan heb je de optie om blanco te stemmen. Je stem telt dan mee in het opkomstpercentage en heeft geen invloed op de zetelverdeling.

En, weet jij al op wie je gaat stemmen met de Tweede Kamer verkiezingen? Hoe dan ook: gebruik jouw stem!

CategoriesWork