E

EDUCATE YOURSELF: 9 x BOEKEN OVER GELIJKHEID EN (ANTI-)RACISME

black lives matter

Een witte politieagent die verantwoordelijk is voor de dood van een ongewapende, zwarte man. Alweer. Het kan je niet ontgaan zijn, maar de afgelopen dagen is Amerika weer in alle staten. Ongelijkheid is een complex probleem en zeker niet ‘eventjes’ op te lossen: white supremacy houdt de overhand. Eén van de eerste dingen die we kunnen doen, is onszelf inlezen en het probleem proberen te begrijpen. Daarom vind je in dit artikel vind je 9 boeken over gelijkheid, antiracisme en black history.

We moeten niet denken dat het alleen in Amerika gebeurt, omdat daar de grootste riots zijn. Want: ‘Injustice anywhere is a threat to justice everywhere,’ aldus Martin Luther King jr. Ook in Nederland blijft ongelijkheid op basis van herkomst de grootste discriminatiegrond.

 Barack Obama’s beste feministische uitspraken >

Eerder deze maand schreven we over enkele feministische quotes van niemand minder dan Barack Obama. Naast ongelijkheid op dat gebied, was hij ook betrokken bij rasongelijkheid. Dit zou veelbesproken moeten zijn volgens de voormalig president.

Máár daarbij is het wel belangrijk dat we weten waar we het over hebben. ‘To build a nation of equal opportunity for everyone, we need to dismantle this spurious legacy of our common upbringing. One of the best ways to do this is by reading books,’ schreef Ibram X. Kendi, auteur en historicus, in The New York Times.

‘Een verhaal van twee steden’

Voordat we de leestips over (anti-)racisme en gelijkheid onder elkaar zetten, willen we deze rake video over de huidige situatie in Amerika met jullie delen. Chris Cuomo van CNN legt uit dat Amerika in de nasleep van de dood van George Floyd ‘een verhaal van twee steden’ is, en riep op tot ‘meerderheid en minderheid om zich te verenigen’ om het land op zijn best te laten zijn.

Hieronder vind je 9 x boeken over gelijkheid, (anti-)racisme en black history >

Witte onschuld – Gloria Wekker

In Witte onschuld bespreekt Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur: de passie en agressie die het onderwerp ras oproept, terwijl tegelijkertijd het bestaan van ras en racisme op alle mogelijke manieren wordt ontkend. Ze bespreekt het kolonialisme om het heden te kunnen verklaren.
Hier bestel je Witte onschuld >

Gloria Wekker - Witte Onschuld
Gloria Wekker – Witte Onschuld

Stamped from the beginning – Ibram X. Kendi

Obama heeft in 2019 een leeslijst opgesteld met tips voor Black History Month. Eén van deze boeken was Stamped from the beginning van historicus Ibram X. Kendi. Het is een non-fictie boek over de geschiedenis van rasideeën in de Verenigde Staten. Begin dit jaar bracht Kendi met Jason Reynolds een hernieuwde versie uit voor een jonger publiek: Stamped: Racism, Antiracism and You.
Hier bestel je Stamped from the beginning >

Ibram X. Kendi – Stamped from the beginning

The Fire Next Time – James Baldwin

Op dezelfde leeslijst van Obama staat ook The Fire Next Time van James Baldwin. Deze sociaal criticus schreef meerdere essays en bundelde twee hiervan in dit boek. In de eerste essay schrijft hij een brief aan zijn neefje over de rol die racisme in zijn leven zal gaan spelen. De tweede gaat over de relatie tussen ras en religie.
Hier bestel je The Fire Next Time >

James Baldwin - The Fire Next Time
James Baldwin – The Fire Next Time // boeken over racisme

Alledaags racisme – Philomena Essed

De eertse versie van Alledaags racisme kwam al uit in 1984, maar de onderwerpen zijn nog altijd actueel. Essed onderzocht racistische ervaringen van Surinaamse vrouwen in Nederland en zwarte vrouwen in Amerika. In 2018 verscheen een hernieuwde editie met een extra hoofdstuk over racisme dat geoorloofd wordt geacht door het argument: vrijheid van meningsuiting.
Hier bestel je Alledaags racisme >

Philomena Essed - Alledaags racisme
Philomena Essed – Alledaags racisme

10 x Boeken over carrière en succes >

Why I’m No Longer Talking with White People About Race – Reni Eddo-Lodge

Racisme vind je overal: in de politiek, op straat, in onze popcultuur. Het gaat hierbij niet alleen om de diepgewortelde angst voor massamigratie of een discussie over een zwarte James Bond, stelt Eddo-Lodge, ‘om het structurele racisme tegen te gaan moeten we er ons allemaal bewust van worden.’

De schrijfster doet op Instagram echter wel de oproep om haar boek tweedehands te halen of te lenen en het geld dat je normaal uit zou geven, doneert aan een goed doel met betrekking tot dit probleem. En of je het boek anders bij een lokale boekhandel wilt halen! 
Hier bestel je Why I’m no longer talking with white people about race >

Reni Eddo-Lodge - Why I'm no longer talking to white people about race

The Bluest Eye – Toni Morrison

Morrison bespreekt in The Bluest Eye hoe schoonheidsidealen geracialiseerd zijn en hoe zwarte mensen hierdoor blijven streven naar witheid. Ze vertelt in het boek hoe ver we kunnen gaan om dit te bereiken en hoe belangrijk self-love dan ook is voor zwarte vrouwen.
Hier bestel je The Bluest Eye >

Toni Morrinson - The Bluest Eye
Toni Morrinson – The Bluest Eye // boeken racisme

Hallo witte mensen – Anousha Nzume

In Hallo witte mensen addresseert Nzume verschillende maatschappelijke discussies die in Nederland gevoerd worden, zoals Zwarte Piet. Ze legt hierbij middels anekdotes en gesprekken met deskundigen uit waarom deze issues er zijn en hoe witte suprematie herkend kan worden. Dit boek leert je als witte man/vrouw dat je af en toe je mond moet houden in plaats van praten, aldus Eric Corton.
Hier bestel je Hallo witte mensen >

boeken over gelijkheid en racisme
Anousha Nzume – Hallo witte mensen

7 x Inspirerende boeken voor en door powervrouwen >

The Blacker the Berry – Wallace Thurman

The Blacker the Berry is een roman uit 1929. De roman volgt het verhaal van Emma Lou Morgan tijdens de Harlem Renaissance, ook wel New Negro Movement. Emma Lou Morgan ondervindt verschillende vormen van racisme op de universiteit en op haar werk in New York. De titel komt je misschien bekend voor: Kendrick Lamar noemde een nummer naar het boek.
Hier bestel je The Blacker the Berry >

Wallace Thurman - The Blacker The Berry
Wallace Thurman – The Blacker The Berry // boeken racisme

Superior – Angela Saini

Bestaat er een verband tussen ras en IQ? Welk ras is het beste? Vragen waarvan je misschien even schrikt, maar die nog altijd in wetenschappelijk onderzoek gesteld worden. Angela Saini onderzoekt in Superior beweringen over ‘ras’ en toont aan waarom ze onhoudbaar zijn. Saini biedt onderzoek naar de verraderlijke geschiedenis en de consequenties ervan. Dit boek geeft zat argumenten om die theorie en racisme te bestrijden.
Hier bestel je Superior >

boeken over racisme
Angela Saini – Superior

En er zijn nog zoveel meer werken die deze issues aankaarten! Heb jij nog sterke aanvullingen op dit lijstje?

CategoriesChill