F

FILMS GEMAAKT DOOR VROUWEN: DIT ZIJN DE 100 BESTE.

vrouwen

De filmwereld is er een die gedomineerd wordt door mannen, maar er zijn genoeg filmtoppers zie geregisseerd zijn door vrouwen in het vak. Om deze steengoede films en het talent te eren lanceerde BBC de The 100 greatest films directed by women.

En dat werd tijd ook

Want toen vorig jaar bleek dat slechts vier films uit de BBC’s top honderd gemaakt was door vrouwen, was dat best even schrikken. En ook de jaren daarvoor werd de lijst gedomineerd door films van mannelijke regisseurs. Zo stonden in de top honderd beste komedies van 2017 slechts vier films van vrouwelijke makers. In 2016 waren er ook slechts twaalf vrouwelijke regisseurs terug te vinden in de lijst met beste films van de 21e eeuw. Sterker nog: geen enkele film van deze 12 haalde te top 20 van de lijst. Tijd om iets te doen met die genderkloof in de regie.Grootste poll ooit

Dat vond de BBC gelukkig zelf ook. Dus ze gingen er mee aan de slag. Er werd een poll gemaakt voor de top honderd beste films geregisseerd door vrouwen. Daarin werden 761 films  beoordeeld door maar liefst 368 filmexperts uit 84 verschillende landen. Er ware evenveel vrouwelijke als mannelijke experts. Daarmee was dit hun grootste en meest internationale poll ooit.

Ook interessant: lees hier ons interview met Senna, een vrouwelijke vrachtwagenchauffer in een door mannen gedomineerde wereld >

Ken jij de winnende film?

Uit de poll kwam dat The Piano uit 1993 de best geregisseerde film is van de lijst. Ken je deze topper nog niet? Tijd om ‘m op je filmlijstje de zetten dan.

De film is geregisseerd door Jane Campion en en speelt zich af in de 19e eeuw. Hoofdpersoon Ada heeft al sinds haar zesde niet meer gepraat. Wel speelt zij elke dag speelt urenlang piano. Op een dag wordt ze uitgehuwelijkt aan een man uit Nieuw-Zeeland en daar moet ze afstand doen van haar piano. Door haar buurman lessen te geven, kan ze de piano terug verdienen. Maar als ze verliefd wordt op haar buurman loopt alles anders dan gepland..

10 x Netflix Thrillers die echt de moeite waard zijn >

Onderstaand lijstje is de top 10 van beste films geregisseerd door vrouwen:

1. The Piano (Jane Campion, 1993)
2. Cléo from 5 to 7 (Agnès Varda, 1962)
3. Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, 1975)
4. Beau Travail (Claire Denis, 1999)
5. Lost in Translation (Sofia Coppola, 2003)
6. Daisies (VÄ›ra Chytilová, 1966)
7. The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008)
8. Toni Erdmann (Maren Ade, 2016)
9. Fish Tank (Andrea Arnold, 2009)
10. Daughters of the Dust (Julie Dash, 1991)

Ook tijd voor de andere 90 films? Hier vind je de volledige lijst >

CategoriesChill