1

10 x REALISTISCHE CARRIÈRE DOELEN OM DIT JAAR TE STELLEN

carriere doelen - carrière tips - carrière doelen stellen - carrière plannen - groeien in carriere

Het stellen van doelen helpt je bij het najagen van jouw ambitie, nemen van beslissingen en geven richting aan jouw leven, zowel privé als werk gerelateerd. Wil jij meer uit je carrière halen dit daar? Hieronder vind je tien carrière doelen om dit jaar op te stellen.

Vind hier de carrière doelen die jij dit jaar nog op wil stellen > 

1. Ontwikkel skills buiten je comfort zone

We worden vaak aangetrokken door dingen waar we goed in zijn. Vaak kies je daarom sneller voor de ‘makkelijke’ weg en worden lastigere zaken aan de kant gezet. Probeer daarom juist eens skills te ontwikkelen die buiten je comfort zone liggen. Wie niet waagt, wie niet wint toch? 

2. Neem deel aan een netwerkprogramma

Het is tijd om jouw cirkel uit te breiden. De meeste kantoren hebben tegenwoordig een soort netwerkgroep of organisatie die jouw connecties op kantoor kan uitbreiden en je met nieuwe ‘9-5 vrienden’ kan verbinden. Kun je geen programma in de buurt vinden? Je bent dan de perfecte persoon om een nieuw netwerkforum te starten.

Netwerken als een pro, vind hier hoe je dat doet >

3. Vraag om salarisverhoging 

Een van de carrière doelen die je kunt opstellen is om salarisverhoging te overwegen. Dit gaat voornamelijk over het bijhouden van je succes en regelmatig laten blijken wat jouw waarde in het bedrijf is. Begin dus gelijk met aantekeningen maken van jouw successen en kwaliteiten zodat jij ‘jezelf kunt verkopen’ wanneer je opslag vraagt. Meer tips om te onderhandelen vind je hier >

4. Plan jouw volgende ‘carrière hoofdstuk’ 

Denk na over een nieuwe rol die jij wilt uitoefenen. Zou dit misschien bij een nieuw bedrijf kunnen zijn? Begin met LinkedIn te verkennen en conferenties te houden of bezoeken om nieuwe mensen in jouw branche te ontmoeten. Wil je liever binnen je huidige bedrijf kijken? Plan een aantal informatieve interviews en kijk of je hier nieuwe samenwerkingen uit kunt halen.

Een nieuwe rol hoeft niet binnen handbereik te zijn om hiermee te beginnen. Hoe meer sociale contacten je na een tijd hebt, hoe makkelijker het is om de stap naar een nieuwe positie te maken. Deze kleine stappen in de loop van de tijd zijn precies wat jou gaat helpen bij het krijgen van onverwachte kansen.

5. Begin met pensioensparen (of zet door!)

Pensioensparen dus. Hoe ga je dat precies aanpakken komend jaar? Nou, zo: met pensioensparen, ook wel banksparen genoemd, zet je frequent een deel van jouw verdiende geld op een geblokkeerde spaarrekening. Het voordeel van banksparen is dat je een mogelijk belastingvoordeel kunt krijgen, wat niet het geval is met een normale spaarrekening. Zo houd je dus een mooi extra bedrag over. Fijn, toch? Het voordeel van een geblokkeerde spaarrekening is dat je er zelf niet bij kunt (behalve bij het geval van arbeidsongeschiktheid), zodat je niet in de verleiding komt om het geld uit te geven aan het paar prachtige schoenen dat je op het oog hebt. 

carriere doelen - carrière tips - carrière doelen stellen - carrière plannencarrière doelen opstellen // groeien in je carrière

6. Begrijp je eigen merk 

Of je nu denkt dat we je er een creëert of niet, we zijn allemaal actief bezig met het ontwikkelen van een persoonlijk merk op ons werk. Het is dus het beste om in te zien hoe dit kan helpen bij jouw carrièredoelen. Denk na over vier vlakken om je ‘merk’ op te poetsen. Ten eerste helpen je basisvaardigheden je om de klus te klaren. Moet je de komende tijd werken aan je technische knowhow of juist je presentatie vaardigheden?

Ten tweede, zorg ervoor dat je netwerk groeit en lekker divers is. Ten derde, hoe is je uitvoerende aanwezigheid? Van hoe je je kleedt en hoe je jezelf presenteert tot het overbrengen van vertrouwen. Ten slotte, zijn jouw merkmaterialen up-to-date? Dit betekent dat je LinkedIn helemaal bijgewerkt moet zijn en ook ‘SEO-proof’ met zoekwoorden voor de banen waar je interesse in hebt. Daarnaast moet je cv fris zijn en moet je zorgen dat je een paar goede referenties achter de hand hebt. Een must voor elke carrière!

7. Oefen voor je aan ‘het echte werk’ begint

Als je bijvoorbeeld je presentatie vaardigheden voor grote groepen wilt verbeteren moet je het jezelf niet te moeilijk maken. Begin met een publiek die minder bezit zodat je minder in de stress raakt. Dit soort ervaringen helpen je om je zelfvertrouwen te verhogen als je voor belangrijke groepen staat. Het helpt je dus om vaardigheden op te bouwen voor de volgende fase van jouw werktraject.

Vind hier 10 x tips voor een gouden speech >  

8. Voer moeilijke gesprekken met collega’s

We hebben allemaal wel die ene collega(s) die we liever vermijden. Probeer te werken aan je emotionele intelligentie en hiervoor een aantal skills te leren voor het voeren van moeilijke gesprekken. Je zult zien dat je hierna makkelijker op ‘lastige’ mensen afstapt en in ieder geval een gok wilt wagen om met ze in gesprek te gaan. 

9. Geef terug aan iemand eerder in je loopbaan

Het is natuurlijk altijd aardig en fijn om andere mensen te helpen. Waarschijnlijk zijn er wel een aantal dingen die jij hebt geleerd waar je veel aan hebt gehad en waar je iemand anders ook mee kunt helpen. Een paar goed getimede, positieve woorden voor een bijeenkomst of groot project kan iemand anders nieuwe energie en kracht geven, zoals jij dat misschien ook ooit hebt ontvangen. 

10. Laat je carrière in je leven passen en niet andersom

Hoewel je baan wel spannend genoeg moet zijn om je elke dag uit bed te krijgen, bestaat jouw leven uit zoveel meer. Probeer in de komende tijd bewust te worden van het feit dat je werk slechts een van de vele stukjes van je leven is die optellen bij wie je bent. Live a little.

Welke van deze tips gaat jouw helpen je doelen te bereiken?

CategoriesNiet gecategoriseerd