1

10 x TIPS VOOR EEN GOUDEN SPEECH

tips speech - speech geven - speech - speechen

Winston Churchill zei ooit: ‘A good speech should be like a woman’s dress: long enough to cover the subject, but short enough to be interesting’. Moet jij binnenkort een belangrijk woordje doen en kun je wel wat hulp gebruiken? Hieronder vind je de beste tips zodat jij binnen no-time een gouden speech geeft.

Vind hier de beste tips voor een gouden speech > 

1. Begin met een verrassing

Zoals een verhaal, gekke stelling of ‘doordenker’. Vaak zijn het juist de beelden en anekdotes die mensen onthouden.

2. Laat mensen lachen

Mensen lachen graag, dus durf een grap te maken, ook ten koste van jezelf. Professor Brené Brown maakte in haar TED-talk over de kracht van kwetsbaarheid bijvoorbeeld een paar goede grappen over haar dwangmatigheid om zaken te ordenen.

3. Geef diepgang aan je verhaal

Probeer een waarde, een essentie te benoemen die iedereen (of de meeste mensen) deelt. Zoals Michelle Obama bijvoorbeeld ooit zei: ‘Being President doesn’t change who you are, it reveals who you are.’

Ook handig! 9 x tips om te onderhandelen als een pro vind je hier > 

4. Hanteer de KISS-regel

Keep It Short and Simple dus pobeer je toespraak binnen vijf minuten te houden en gebruik niet onnodig moeilijke woorden. Als je een houdt lange speech houdt wordt je publiek vaak steeds ongeduldiger.

5. Vertel het uit je hoofd

Je kunt natuurlijk wel een spiekbriefje gebruiken, maar om oogcontact te kunnen maken met je publiek is het beter als je het uit je hoofd doet.  Als je bang bent je tekst te vergeten, kun je op een kaartje wel een paar steekwoorden opschrijven.

6. Oefening baart kunst

Als je er tijdens je ‘echte’ praatje achter komt dat je iets wilt veranderen, is het natuurlijk al te laat. Oefen minstens één keer hardop voor iemand anders, vaak verander je daarna nog van alles.

7. Een goed begin is het halve werk

Kies kleren uit waarin je er goed uitziet én waarin je je comfy voelt. Doe geen extra hoge hakken als je dat niet gewend bent. Zorg ook dat je goed op de hoogte bent van de locatie en hoeveel tijd je nodig hebt om daar te komen (zodat je niet te laat bent).

8. Neem de controle

Durf je plek in de ruimte in te nemen. Volgens psycholoog Amy Cuddy helpt het om van tevoren een paar minuten een stevige, overtuigende houding aan te nemen. Dat verlaagt stress en verhoogt jouw autoriteit.

5 x dé golden rules voor een sollicitatie outfit vind je hier > 

9. Focus op positiviteit 

Richt je aandacht tijdens je speech niet op negatieve reacties en gefronste wenkbrauwen, maar op de mensen die je toelachen en knikken. Zo raak je niet onzeker of in de war en kun je gewoon doorgaan met je verhaal.

10. Be yourself

Wees jezelf en wees niet bang vrouwelijk te zijn. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze bij een speech een mannelijke houding moeten aannemen. Als jij een boeiend verhaal met passie en enthousiasme vertelt, zullen de mensen zeker aan je lippen hangen.

Welke van deze tips gaan jouw helpen bij het geven van een gouden speech?

CategoriesWork