onderhandelen - tips onderhandelen - onderhandel tips - deal sluiten - onderhandelen over salaris - onderhandelen op de werkvloer
9

9 x TIPS OM TE ONDERHANDELEN ALS EEN PRO

Als je gaat onderhandelen, dan wil je natuurlijk de beste deal sluiten. Om ervoor te zorgen dat dit zo goed mogelijk lukt vind je hieronder de beste tips. Met deze negen tips heb je gegarandeerd succes.

1. Onderhandelen is niet ruziën

2. Positief denken

Als je de onderhandeling ingaat zonder dat je gelooft in je eigen waarde, dan is er een grote kans dat je niet zal krijgen waar je om vraagt. Daarom is het belangrijk om positief te zijn. Start met een positieve mindset, geloof erin dat het je gaat lukken en gedraag je ook zo.

De beste netwerk plekken van Amsterdam vind je hier >

3. Een goed begin is het halve werk

Je voorbereiden op een onderhandeling is hetzelfde als het werk dat je voorafgaand aan een andere afspraak zou doen. Bereid je voor op een lastig gesprek zodat je moeilijke vragen aan ziet komen en daarop kunt reageren met feiten, niet met emotie. Doe dus van tevoren je huiswerk, zoek uit wat er mogelijk is in jouw situatie en twijfel niet aan jezelf voordat je de onderhandeling start.

4. Goed luisteren

Als je midden in de onderhandeling zit, is het belangrijk om open vragen te stellen en goed te luisteren naar het antwoord. Op die manier kom je makkelijker in de buurt van een oplossing. Het is eigenlijk best simpel: je stelt de vraag, laat je gesprekspartner antwoorden en herhaalt dan dat antwoord zodat de ander het gevoel heeft dat die gehoord wordt.

BoekenBoekenBoeken over onderhandelen // Onderhandelen tips // Onderhandelen salaris // onderhandelen theorie // strategisch onderhandelen // hulp bij onderhandelen

 

5. Vraag maar raak

Zelfs als je gesprekspartner als eerste een bod op tafel legt, is het belangrijk om alsnog te noemen wat je zelf in gedachten had. Als je dat niet doet, onderhandel je over wat de ander wil, niet over wat jij nodig hebt.

6. Onthoud altijd dat je aan het onderhandelen bent

Vanaf het moment dat je gaat zitten, begint de onderhandeling. Je lichaamstaal, het oogcontact dat je maakt en je woordkeuze hebben allemaal invloed op hoe het gesprek zal verlopen. Wees zelfverzekerd en houd het bij feiten. Ga nooit zomaar akkoord met een eerste bod, zelfs niet als het beter is dan je verwacht had. Anders zullen zowel jij als je gesprekspartner het gevoel hebben dat je geen goede deal hebt gesloten en er meer mogelijk was.

Netwerken als een pro, vind hier hoe je dit doet > 

7. Leg goed uit waarom je iets wilt

Leg tijdens het onderhandelen uit waarom je iets wilt, want dan is het voor je gesprekspartner veel makkelijker om jou te begrijpen en een compromis te sluiten. Als de ander jouw motivatie kent, maakt dat het gesprek een stuk makkelijker.

8. Ja, maar..

Ben je aan het onderhandelen over een baan en vraagt je potentiële baas of je af en toe in het weekend zou kunnen werken? Zet daar dan iets tegenover. De ‘ja, maar-truc’. Bijvoorbeeld: “Ja, ik wil best af en toe in het weekend werken, maar dan wil ik wel extra betaald krijgen.”

9. Accepteer het als het echt niet werkt

Als je het echt niet met elkaar eens gaat worden en het er op lijkt dat je niet met wederzijds respect weg kunt lopen van de onderhandelingstafel, is het tijd om te stoppen. Plan dan eventueel een moment in om later verder te praten, of neem even pauze en denk na over wat je precies wilt.

Met welke van deze tips om te onderhandelen ga jij aan de slag? 

CategoriesNiet gecategoriseerd