body positivity - boeken - to read - tips
8

8 x INSPIRERENDE BOEKEN OVER BODY POSITIVITY

Zelfliefde, niks mis mee. Toch is er nogal wat te doen om ‘houden van’ je lichaam. Gelukkig is er een nieuwe upcoming trend! De term body positivity is nu overal te vinden: op sociale media, in podcasts, in magazines, films én boeken. Educate yourself: hier vind je 8 x boeken over body positivity!

Vind hier 8 x boeken over body positivity >

Wat is body positivity?

De term body positivity is nu overal, maar wat houdt het eigenlijk in? Veel mensen denken dat het gaat om liefde voor je eigen lichaam. Naast dat dat natuurlijk altijd goed is, gaat body positivity om zóveel meer! Liefde voor jezelf valt eerder onder het kopje body confidence.

Het gaat er bij body positivity om dat elk lichaam waarde heeft, ondanks dingen die gezien worden als ‘minder’. Wanneer je ook respect hebt voor lichamen van anderen en de liefde die zij ervoor hebben, wanneer je reflecteert op de manier waarop je naar anderen kijkt – dan kun je zeggen dat je body positive denkt.

9 x Boeken over (on)gelijkheid en (anti-)racisme >

Wijzen op iemands grote moedervlek of een pukkeltje, valt hier niet bepaald onder. Vind je die omslag lastig? No worries, dat heeft iedereen en iedereen denkt weleens op die manier. Gelukkig is het nooit te laat om te veranderen en je in te lezen!

Deze boeken helpen je hierbij: ze leren je dat niet jij fout zit, niemand wil bewust gemeen over een ander denken, maar dat er fouten zitten in maatschappijen, systemen en andere groepen. De boeken bieden je ook niet per se dé manier om body positive te denken. Het gaat erom dat je je er bewust van wordt. So, let’s read some books!

8 boeken over body positivity

The beauty myth – Naomi Wolf

We beginnen met een klassieker op de lijst. Terwijl vrouwen sociaal gezien meer macht en kansen hebben gekregen, is één ding duidelijk geworden: dat ze gevangen zitten in een wereld waar ze de drang hebben om schoonheid en stijl uit te moeten voeren. Dit gaat over die spiraal van verlangen naar perfectie en de steeds veranderende doelpalen voor wat dat betekent.

Koop The beauty myth hier >

The beauty myth // body positivity - boeken - to read
The beauty myth // body positivity – boeken – to read

Knap voor een dik meisje – Tatjana Almuli

Tatjana krijgt al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is. Ze kreeg te maken met pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte. In dit boek doet Tatjana openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Check hier Knap voor een dik meisje >

Knap voor een dik meisje // boeken - leestips - body positivity
Knap voor een dik meisje // boeken – leestips – body positivity

Dumplin’ – Julie Murphy

Makkelijk inkomen in het onderwerp? Start met een roman (of de serie op Netflix). Dumplin’ gaat over Willowdean. Willowdean voelt zich comfortabel in haar lichaam, zelfs als iedereen lijkt te denken dat ze dat niet zou moeten zijn.

Ze is niet verbaasd als ze begint te vallen voor een jongen op het werk, maar ze is wel verbaasd als hij interesse in haar toont. Maar in plaats van haar zelfvertrouwen te voelen, voelt ze zich daardoor juist minder zeker van zichzelf. Oplossing? Miss Clover City worden en bewijzen dat iedereen de kans verdient om een ster te zijn.

Koop hier Dumplin’ >

Dumplin // body positivity - to read
Dumplin // body positivity – to read

Say Hello – Carly Findlay

Carly leeft met een zeldzame huidaandoening genaamd Ichthyosis en de zichtbaarheid van haar huid heeft haar te vaak in de schijnwerpers gezet om redenen waar ze misschien niet voor kiest. Het boek is haar verhaal, evenals een krachtige kans voor Carly om te bezitten wie ze is, om een handicap te vieren en om de verschillende lagen van privilege in de westerse samenleving te onderzoeken.

Hier vind je Say Hello >

7 x Inspirerende boeken voor en door powervrouwen >

Op je lijf geschreven – Mayra Louise

Over waarom het schoonheidsideaal een lachertje is, waarom geluk niet in een kledingmaat of nummer op de weegschaal zit, waarom ook jij genoeg bent. Naast dat het boek vol staat van tips voor zelfvertrouwen, die je weer uitstraalt op je omgeving, kaart Mayra ook het belang van een gezond social mediadieet aan. Tevens het enige dieet dat écht werkt!

Koop hier Op je lijf geschreven >

Op je lijf geschreven // body positivity - to read - leestips
Op je lijf geschreven // body positivity – to read – leestips

Hunger: A Memoir of My Body – Roxane Gay

Geen enkele lijst van lichaamspositieve boeken zou compleet zijn zonder Roxane Gay. Zin in een boek met meer betogende verhalen?

Deze essays zijn rauwe en eerlijke verkenningen van voedsel, gewicht en de realiteit van het leven in een lichaam dat groter is dan gemiddeld – en gezien als allesbehalve normaal door de smalle (witte, rechte) Amerikaanse culturele normen.

Hier vind je Hunger: A Memoir of My Body >

Hunger: A Memoir of My Body // boeken - leestips - to read
Hunger: A Memoir of My Body // boeken – leestips – to read

Beyond Magenta: Transgender teens speak out – Susan Kuklin

Wat betekent het om transgender te zijn? Die vraag wordt beantwoord in dit boek, dat de ervaringen van zes tieners in verschillende staten in de VS van begrip, ontwikkeling en expressie van hun genderidentiteit belicht. Dit boek zit vol met foto’s en herinnert ons eraan dat transgender-ervaringen verre van universeel zijn en dat elke ervaring een unieke en geldige is.

Koop Beyond Magenta hier >

10 x Top fictie boeken van dit moment >

The body keeps the score – Bessel van der Kolk

Misschien niet precies het lichaamspositiviteitsboek dat je zou verwachten, maar ook dit boek over de manier waarop trauma’s in het lichaam leven, is essentieel om te lezen voor degenen die body positivity in alle aspecten wil omarmen.

Dr. Van der Kolk is een expert op het gebied van trauma’s en dit boek is de manifestatie van drie decennia onderzoek naar hoe stress de hersenen opnieuw bedraadt, hoe het het lichaam beïnvloedt, en hoe het kan worden doorgegeven door families en generaties.

Check hier The body keeps the score >

 body positivity - to read - leestips
The body keeps the score // body positivity – to read – leestips

Welk boek over body positivity staat op jouw must read lijstje?

CategoriesChill