1

10 x TOP FICTIE BOEKEN VAN DIT MOMENT

lezen - fictie - romans - vrije tijd

Boeken lezen staat op het moment bij de meesten hoog op het to-do lijstje: het biedt afleiding, geeft een kijkje in een ander wereldje en zet ons aan het denken. Op zoek naar een goede leestip? Voor jouw gemak hebben wij een lijstje (op willekeurige volgorde)  van 10 top boeken onder elkaar gezet. Welke bestel jij als eerst?

Op zoek naar goede fictie boeken? Hier vind je 10 tips:

1. De avond is ongemak, Marieke Lucas Rijneveld

De avond is ongemak is de debuutroman van Rijneveld. Het boek vertelt het verhaal van een gereformeerd boerengezin waarin ieder een eigen manier zoekt om te rouwen om de dood van één van de kinderen. De roman is vol van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan. Rijneveld is met dit boek de eerste Nederlander genomineerd voor de International Booker Prize (één van dé grootste prijzen binnen literatuur wereldwijd!!).
Hier vind je dit boek >

7 x Inspirerende boeken van en voor powervrouwen >

2. De meeste mensen deugen, Rutger Bregman

In het geval dat je even wat moed en positiviteit kan gebruiken op het moment, is De meeste mensen deugen een topper. Schrijver en historicus Bregman poogt hierin te bewijzen dat we, in tegenstelling tot wat we vaak denken, van aard goed zijn. Hij kijkt naar psychologie, politiek en historie; ieder veld passeert de revu. Super interessant en lekker leesbaar.
Dit goede boek vind je hier >

3. Grand Hotel Europa, Ilja Leonard Pfeijffer

Toch een beetje door Europa reizen? In Grand Hotel Europa komen Genua, Venetië, Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre voorbij. De schrijver laat je nadenken over de Europese identiteit, globalisering en toerisme. De roman staat nu al weken, maanden in de top 10 lijstjes, dus dat zegt genoeg.
Hier koop je dit boek >

4. De vreemdeling, Albert Camus

Wanneer je op zoek bent naar een spannend boek, ga dan voor De vreemdeling. Op klaarlichte dag schiet de hoofd persoon Meursault iemand dood. Hij heeft geen verklaring, weigert zich fatsoenlijk te verdedigen of zich aan te passen aan de normen van de maatschappij. What’s next?! Andere veelbesproken romans van Camus zijn: De Pest en De val. Hier koop je dit boek >

Goede fictie boeken tips

5. Wolf, Maartje Laterveer

Simone de Beauvoir, gezien als één van de eerste feministen, zei in 1949 al: ‘Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt.’ Dat zette Laterveer aan het denken, want wát maakt dan de vrouw? Ze probeert in Wolf geen conclusies te trekken, maar lezers te prikkelen door middel van dertien essays. Ook voor mannen is er een versie: Sfinx ligt sinds februari op de planken. Dit boek vind je hier >

5 x Boeken die je gelukkiger kunnen maken >

6. Nacht in Caracas, Karina Sainz Borgo

Nacht in Caracas is een besteller in Sapnje en wordt al snel in 24 landen uitgegeven. Het verhaal gaat over Adelaida Falcon. Aan het begin van de roman moet zij haar enige familielid, haar moeder, begraven. Daarna is zij alleen in haar strijd tegen traangas en plunderaars. Het is een krachtig boek met een ijzingwekkende herinnering aan hoe snel sociale omstandigheden kunnen veranderen, overal, op ieder moment. Schaf dit boek hier aan >

7. Misschien wisten zij alles, Toon Tellegen

De naam zegt je misschien wel iets; Toon Tellegen is dé schrijver als het gaat om dierenverhalen, voor kinderen én volwassenen. In deze bundel komen ze allemaal voorbij: de eekhoorn, de mier, de olifant, de krekel en meer. De verhalen zijn ook leuk voor kinderen, maar de filosfische of morele lessen zijn meer voor de volwassenen.
Dit goede fictie boek vind je hier >

8. Een klein leven, Hanya Yanagihara

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York, één van hen is Jude. Hij is teruggetrokken, slim en zijn vrienden laten hem met rust over zijn verleden. Toch zien ze dat Jude moeite blijft houden met zijn demonen. Het is wel een huilboek, maar oh zo mooi! Ook Yanagihara zet je aan het denken over goed versus kwaad.
Hier vind je deze leestip >

Goede boeken // boekentips // boeken top 10 // goede fictie boeken // beste fictie boeken

9. De slaap die geen uren kent, Sebastiaan Chabot

De slaap die geen uren kent is pas sinds maart in de boekhandel te vinden, maar wordt nu al veel genoemd (niet alleen door de satisfying vormgeving). De roman gaat over vier generaties binnen één familie die ieder op hun eigen manier verlangen iets gedenkwaardigs proberen te doen, uit angst niet te worden herinnerd.
Hier vind je dit boek >

Meer goede boeken tips vind je hier >

10. CONFETTIREGEN, Splinter Chabot

Ja, het broertje van Sebastiaan is ook met een roman uitgekomen (net als vader Bart overigens met Mijn vaders hand). Toch is Splinter een hele andere weg in geslagen. CONFETTIREGEN gaat over Wobie, een jongen die op een harde manier leert dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen. Hij ontdekt iets in zichzelf dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt.
Hier vind je dit bijzondere boek >

boeken tips // non fictie boeken // confettiregen

En, welke van deze goede fictie boeken klappen jullie als eerst open?

CategoriesChill