H

HET STARTEN VAN EEN BEDRIJF IN CRISISTIJD: BYMA TWEEDEHANDS

byma tweedehands - manon erne - tweedehand spullen kopen - interieur items tweedehands - ondernemen tijdens de crisis

Beginnen met ondernemen tijdens een wereldwijde pandemie, dat vergt een flinke dosis lef. De economie gaat achteruit, omzet en winst van bedrijven staan onder druk en de veel banken houden hun hand op de knip. Toch zijn er genoeg opportunisten die juist in deze tijd een bedrijf beginnen. Hoe, wat & waarom? Wij zijn nieuwsgierig, zij leggen het aan je uit!

Deze week spreken we Manon Erné, wiens werk als freelance foto- en videograaf wegviel door de crisis. Ze gebruikte haar hobby ‘kringlopen’ om de mooiste tweedehands interieur items op de kop te tikken en deze te verkopen via Instagram. Dit is haar verhaal en haar tips >

Jouw nieuwe onderneming in drie zinnen: hoe leg je dat uit?

Met mijn bedrijf byma tweedehands verkoop ik tweedehands interieur items via Instagram. Het ziet er alles behalve stoffig en juist als nieuw uit, waardoor veel mensen graag bij mij shoppen. Ik post elke week op donderdag om 20:00u een ‘nieuwe drop’ met 15 items, en soms ook extra items via mijn story, die dan via DM gekocht kunnen worden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door byma. (@byma.tweedehands)

Manon Erné

Waarom ben je hier juist nu mee begonnen?

Kringlopen is altijd al mijn hobby geweest en ik zag een trend ontstaan op Instagram ,waar andere meiden al tweedehands spullen verkochten. Het was nog niet zó booming dat ik het zoveelste account zou zijn, dus besloot ik om het gewoon te gaan doen!

”Mijn business zo erg gegroeid dat ik het niet meer vanuit huis kan doen”

Normaal gesproken werk ik als freelance foto-en videograaf en mijn business was hard geraakt door Corona. Ik zag hier een goede kans in en had de tijd om alles zelf op te zetten, dus met een kleine investering kwam ik al heel ver. Nu een paar maanden later is mijn business zo erg gegroeid dat ik het niet meer vanuit huis kan doen. Mijn berging en alle kasten puilen uit met spullen, maar gelukkig heb ik een byma HQ gevonden in een anti-kraak pandje.

Wat waren je overwegingen?

Mijn overwegingen voor mijn business waren simpel: ik kon weer proberen om ergens een kantoorbaan te vinden waar ik eerder al niet gelukkig van werd, of ik kon byma gaan opzetten naast mijn freelance werk en iets doen waar ik heel blij van word. Als het zou falen dan zou ik alle spullen die ik had kunnen verkopen of weer doneren aan een kringloop, dus het risico was niet heel groot. Je begrijpt, de keuze was snel gemaakt!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door byma. (@byma.tweedehands)

Hoe blijf je optimistisch in deze tijd?

Ik blijf optimistisch omdat ik weet dat de corona tijd nu eenmaal nog even gaat duren en ik wel dingen wil hebben gedaan waar ik door groei en waar ik trots op kan zijn. Ik ben een echte ondernemer en kan ik niet stilzitten, dus helemaal nu er niks te doen is ben ik veel liever met werk bezig.

Meer inspirerende interviews met vrouwelijke ondernemers vind je hier >

Welk gouden advies zou je andere beginnend ondernemers meegeven?

Hou vol! Niet zomaar opgeven als het even moeilijk wordt en je denkt dat er geen uitweg is. Ik heb namelijk wel geleerd dat het geen zin heeft om te stressen, omdat er altijd een oplossing is.

Tot slot mag je de laatste vraag van dit interview helemaal zelf bepalen. Wat wil je ons nog meegeven?

Wat zijn je toekomstplannen?

In september heb ik op een markt gestaan en dit was super leuk om te doen. Het smaakte naar meer en daarom wil ik straks 1-2 keer per maand mensen uitnodigen om bij mij op kantoor te komen shoppen. Ik wil dan de helft van het kantoor hier ook naar inrichten, met een huiskamer sfeer en kasten gevuld met allemaal byma items. Hopelijk kan ik deze droom binnenkort verwezenlijken, uiteraard helemaal corona proof!

Wil jij de toffe tweedehands-items van byma tweedehands bewonderen (en shoppen?!), volg Manon Erné dan op Instagram!

Ben jij ook begonnen met ondernemen tijdens de crisis? Laat het ons weten, wie weet kan ook jij je verhaal hier delen!

CategoriesDrankje met