7

7 x ALTERNATIEVEN VOOR DE ANTICONCEPTIEPIL

anticonceptie - mogelijkheden - de pil - stoppen met de pil - alternatieven pil

Waarschijnlijk gebruiken jij en de meeste vrouwen die je kent deze vorm van anticonceptie: de pil. Desondanks komen er steeds meer negatieve punten van het gebruik naar voren. Vrouwen worden ‘pilmoe’. Maar wat zijn dan de alternatieven voor de anticonceptiepil? Wij zetten ze inclusief de voor- en nadelen op een rijtje.

Check hier de alternatieven voor de anticonceptiepil >

De anticonceptiepil heeft het zwaar. In de media verschijnen steeds meer negatieve onderzoeken en komen de bijwerkingen onder de aandacht. Want naast de voordelen zijn er ook zat nadelen. Om maar enkele te noemen: minder zin in seks, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, gewichtstoename, meer hoofdpijn, vaker misselijk…

Menstruatie-armoede: Schotland heeft de oplossing >

Uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland blijkt dat onder meisjes en vrouwen van 12 tot 25 jaar het gebruik van de pil is afgenomen van 74% in 2012 naar 64% in 2017. Maar wat gebruiken deze vrouwen dan wel?

Alternatieven voor de pil

1. Het condoom

Het condoom is misschien wel het meest bekende en gebruikte alternatief. Gewoonlijk wordt het condoom gemaakt van latex. Het is één van de weinige anticonceptiemiddelen die de vrouw niet hoeft te gebruiken, maar de man.

Voordelen: beschermt tegen soa’s; er zit glijmiddel op en ze beschermen bijna 100 procent tegen zwangerschappen.
Nadelen: ze liggen niet altijd in de buurt op het juiste moment; seks met condoom is soms minder fijn. Ook is er een kans dat het condoom scheurt (wat tegenwoordig weinig gebeurt, want ze zijn veiliger geworden) heb je een grotere kans om zwanger te raken.

7 x Aanpassingen voor een duurzame lifestyle >

2. Het spiraaltje

Het ankervormige spiraaltje voorkomt dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in je baarmoeder. Je hebt twee soorten: de hormoonspiraal en het koperspiraaltje welke door je huisarts of gynaecoloog geplaatst moeten worden.

Voordelen hormoonspiraaltje: het is betrouwbaar; kan ongeveer 5 jaar blijven zitten en je menstruaties zullen lichter worden of zelfs verdwijnen.
Nadelen hormoonspiraaltje: net als de pil is dit een voorbehoedsmiddel met hormonen.

Voordelen koperspiraaltje: het is betrouwbaar; kan 5 tot 10 jaar blijven zitten en heeft geen hormonen.
Nadelen koperspiraaltje: je menstruaties zijn zwaarder dan gemiddeld en je hebt meer last van afscheiding.

3. De NuvaRing

De NuvaRing is een ring die je zelf aan kunt brengen. De ring lijkt een beetje op de pil in gebruik: je laat de ring drie weken zitten en hebt dan één ‘ringvrije’ week.

Voordelen: de ring is betrouwbaar en je kunt hem laten zitten tijdens de seks of als je ongesteld. Daarnaast hoef je er niet elke dag aan te denken en kun je je stopweek net als bij de pil overslaan.
Nadelen: net als de pil heeft deze ring hormonen en de ring beschermt niet tegen soa’s.

4. Het implantatiestaafje

Dit is eigenlijk ook een pil die in een andere vorm komt: het is een staafje van vier bij twee millimeter dat door de arts wordt aangebracht in je arm en hormonen afgeeft.

Voordelen: het kan drie jaar blijven zitten en als het goed wordt ingebracht is het betrouwbaar.
Nadelen: in de eerste maanden heb je kans op onregelmatig bloeverlies en het inbrengen en verwijderen kan soms moeilijk gaan.

Meer diversiteit in de politiek: zo doen we dat >

5. De anticonceptiepleister

Ook deze vorm van anticonceptie lijkt op de pil: de anticonceptiepleister laat je drie weken zitten en daarna heb je een pleistervrije week.

Voordelen: je hoeft er niet iedere dag aan te denken (je vervangt hem per week) en als je stopt kan je in theorie meteen zwanger worden.
Nadelen: niet heel betrouwbaar (9 op 100 vrouwen wordt alsnog zwanger); werkt niet of minder als je meer dan 90 kg weegt en je ziet het zitten (mocht je niet willen dat men ernaar vraagt).

6. De prikpil

Er zijn twee verschillende prikpillen: de prikpil die de assistente spuit (elke 12 weken in je spier) en de prikpil die je zelf spuit (elke 13 weken onder je huid). In beide prikpillen zit hetzelfde hormoon (progestageen).

Voordelen: het is betrouwbaar; je hebt meer tijd dan drie weken bij de pil en je wordt niet meer ongesteld. Er zijn ook bijwerkingen, maar die verdwijnen meestal na de eerste prik.
Nadelen: voorkomt niet dat je een soa krijgt; je moet het goed bijhouden (anders beschermt het niet meer tegen zwangerschap).

8 x Podcasts voor meer positiviteit >

7. Het pessarium

Het pessarium is een ‘kapje’ dat je om je vaginamond aanbrengt voor de seks. Je moet het gebruiken in combinatie met zaaddodend middel.

Voordelen: je kunt één à twee jaar vooruit met één kapje en het heeft geen hormonen.
Nadelen: het moet na de seks acht uur blijven zitten. Als je in die acht uur weer seks wilt hebben, moet je opnieuw zaaddodend middel aanbrengen. Ook is er een relatief grote kans dat je hem verkeerd aanbrengt, waardoor je nog steeds vruchtbaar bent.

Hoe denk jij over de alternatieven voor de anticonceptiepil?

CategoriesChill