D

DUURZAME DINSDAG: 7 x AANPASSINGEN VOOR EEN DUURZAME LIFESTYLE

duruzamer leven tips - duurzame levensstijl - duurzame lifestyle - bunq - hoe duurzamer leven - duurzame energie - duurzaam wonen

Een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld geeft niet alleen een goed gevoel, het is simpelweg nódig. David Attenborough heeft ons met zijn documentaire ‘Life on our planet’, flink met de neus op de feiten gedrukt: we moeten groener en duurzamer leven. Hoe, vraag je je af? In dit artikel lees je hoe je met wat kleine aanpassingen een stuk duurzamer kunt leven.

Benieuwd naar hoe jij kunt overstappen naar een duurzame levensstijl? Hier vind je 7 praktische tips voor kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken >

Hoe kun je duurzamer leven?

Wist jij dat er 10.000 liter water nodig is voor het maken van een outfit (jeans en T-shirt)? Dat we massaal per jaar 140 miljoen kilo kleding en textiel verbranden? En dat we meer dan 80 miljard kledingstukken per jaar produceren wereldwijd (en dat is 4x meer dan in 2000)?

Bizar toch? Dat zijn niet zomaar cijfers: het geeft aan dat er écht iets moet veranderen. Wil jij je steentje bijdragen? Hieronder vind je 7 tips om met kleine aanpassingen duurzamer te leven >

Kom meer te weten over het milieu en jouw impact

In de intro deelden we al een absolute kijktip voor wie meer te weten wil komen over (het belang van) een duurzamer leven. Door je meer te verdiepen in de wereld en het klimaat zal je beter begrijpen waarom bepaalde veranderingen zo ontzettend nodig zijn.

Wil jij bijdragen aan een beter milieu? Lees van één of meerdere van deze tien eye-openers, essays en boeken over duurzaamheid en het milieu. Ook zijn er al talloze documentaires over klimaatverandering gemaakt die je ogen zullen openen.

Kies een duurzame bank

Je denkt misschien niet meteen aan het overstappen naar een andere bank als je duurzamer wilt leven, maar de overstap naar een duurzame bank kan wel degelijk invloed hebben op een duurzamere lifestyle. Grote banken bepalen immers wat er met ‘groot geld’ gebeurt, en het is goed om te weten waar dat geld naartoe gaat.

Wanneer je bijvoorbeeld voor de bank bunq kiest, draag je simpelweg een steentje bij aan een duurzamere wereld zonder daar direct iets voor te doen. Als Easy Green member bent bij bunq kun je ervoor kiezen om een boom te laten planten voor iedere €100 die je uitgeeft. Hier kun je je aanmelden om Easy Green een maand gratis te proberen >

Ook kun je je geld door hen laten investeren in enkel ethische en duurzame bedrijven en gaat hun volledig digitale service papierverspilling tegen. En dat alles door bewust voor een bank te kiezen!

Koop duurzame cadeaus

Jarige vader? Bevallen vriendin? Anniversary vieren met je lover? Leuk, tijd voor een cadeautje! Gelukkig kun je ook op het gebied van presentjes duurzame keuzes maken. Want, hoe mooi is het als je iets kunt geven waar je niet alleen een ander blij mee maakt, maar ook de planeet?! Hier vind inspiratie voor duurzame cadeaus >

cadeau inspiratie duurzame vrienden - duurzame cadeaus - groene cadeaus - sustainable cadeaus

 

Haal minder plastic in huis

Je hoort het eigenlijk altijd terugkomen als je je afvraagt hoe je duurzamer kunt leven: verbruik minder plastic. Het is een van de grootste vervuilers op aarde. Kun je je voorstellen dat er op dit moment ongeveer 80.000 ton plastic in enkel de Stille Oceaan drijft?

Gelukkig kun we kleine, simpele aanpassingen maken om onze plastic footprint te verminderen en duurzamer te leven. Hier vind je 12 tips om daarin te slagen >

Scheid het afval

Een compleet plasticloos bestaan is anno 2021 haast nog niet mogelijk, en daarom is het belangrijk om het plastic dat je wél in huis haalt in ieder geval te scheiden. Voor de een is dat iets meer werk dan voor anderen omdat niet overal plastic wordt opgehaald voor de deur.

Toch is het zeker de moeite waard als je milieubewuster wilt leven. Dus, verzamel je plastic in een aparte bak of zak, neem het in een boodschappentas mee en drop het onderweg naar de supermarkt in de daarvoor bestemde container.

tips minder plastis gebruiken - minder plastic in huis - recyclen - duurzaam boodschappen doen - reusable producten -

Kies voor duurzamer vervoer

Ook wat betreft vervoer kun je duurzame keuzes maken. Voor sommigen is een auto noodzakelijk, maar de ander kan prima zonder. En doe dat dan ook. Want een auto is niet alleen duur, het ook ook niet goed voor het milieu.

Laat ‘m dus wat vaker staan! Het openbaar vervoer in Nederland is super goed geregeld, en fietsen is heel goed voor een mens. Ook wordt carpoolen steeds populairder en kun je bij de aankoop van een nieuwe auto tegenwoordig kiezen voor een ‘groenere’ optie: de elektrische auto. Vaak wat prijziger, maar een stuk groener in vergelijking met een dieseltje of Euro95-drinker.

En, welke van deze veranderingen ga jij toepassen voor een duurzamere lifestyle?

CategoriesGive