M

MENSTRUATIE-ARMOEDE: SCHOTLAND HEEFT DE OPLOSSING

menstruatie - menstruatieproducten - schotland - anticonceptie - anticonceptie schotland - gratis menstruatieproducten - gratis maandverband

Menstruatie-armoede: het is een wereldwijd fenomeen. Niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te veroorloven, ofwel Period Poverty, is ook in Nederland een groot probleem. Voor alsnog leiden onderzoeken hierover enkel tot Kamervragen, niet tot écht beleid. Maar in Schotland kan het wel – hoe komt dat?

Menstruatie-armoede: Schotland heeft de oplossing >

Afgelopen tijd is er meer bewustzijn ontstaan over menstruatie-armoede. De Vrije Universiteit Amsterdam biedt sinds kort als eerste onderwijsinstelling in Nederland gratis menstruatieproducten aan. Studentenvakbond SRVU heeft een kastje met tampons en maandverband in het gebouw neergezet.

Menstruatie-armoede: wat is het?

“Onderzoek wijst uit dat veel vrouwen zich geen sanitaire producten kunnen veroorloven,” aldus SRVU. Dat geldt vooral voor jonge meiden en jongvolwassenen, die als gevolg ervan bijvoorbeeld thuis blijven van school of werk, een tampon opnieuw te gebruiken of het proberen op te lossen met wc-papier. 

Straatintimidatie: dit kunnen we doen >

Volgens onderzoeken van hulporganisatie Plan International en feministisch platform De Bovengrondse heeft 9 procent van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar te weinig geld voor maandverband of tampons. Omdat er een dubbel taboe heerst, op zowel menstruatie als op armoede, krijgt dit probleem volgens de organisaties niet genoeg aandacht.

Een goed begin

Niet alleen in Nederland is het onderwerp onder de aandacht gebracht. Sinds 2018 kun je in Schotland al als student gratis maandverband en tampons krijgen. Afgelopen jaar werd unaniem besloten door het parlement dat dit voor iedereen die menstrueert moest gelden.

8 x Inspirerende boeken over body positivity >

Eind 2020 volgde de rest van Groot-Brittannië; op Britse scholen kunnen de leerlingen ook gratis menstruatieproducten krijgen. Daarnaast maakte ook de Nieuw-Zeelandse regering geld vrij met als doel in 2021 alle staatsscholen te voorzien van gratis menstruatieproducten.

De Schotten

Waarom is de wet voor gratis menstruatieproducten in Schotland al aangenomen? “Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen”, zei het Schotse Labour-parlementslid Monica Lennon, de indiener van het wetsvoorstel.

Wie zijn de pardonners en wat willen ze? >

De Schotse premier Nicola Sturgeon twitterde na het besluit: “Trots om te stemmen voor deze baanbrekende wetgeving, die Schotland het eerste land in de wereld maakt dat gratis menstruatieproducten verstrekt aan iedereen die dat nodig heeft.”

Nederland zal niet de eerste zijn, maar hoe snel kunnen we volgen?

CategoriesWork