Z

ZELFREFLECTIE: ZO PAK JE HET AAN

zelfreflectie - werken aan jezelf - werken aan mezelf - hoe verbeter je jezelf

Goede voornemens, mooie intenties, goals om te behalen – allemaal goede insteken, maar om het écht te laten werken, moet je ook op jezelf kunnen reflecteren. Zelfreflectie zorgt ervoor dat jij je doelen kunt behalen. Maar hoe pak je het aan?

Zo pak je zelfreflectie aan >

Zelfreflectie betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Het werkt iets anders dan reflecteren op iets of iemand anders, omdat je dit alleen en op eigen initiatief doet. Zelfdiscipline is key!

Drie vormen

Er zijn drie verschillende vormen van zelfreflectie. Pas ze allemaal toe, één voor één, of enkel de manier van zelfreflectie die jij op dit moment nodig hebt. Natuurlijk hoef je niet alleen te reflecteren als je het nodig denkt te hebben. Ook wanneer er niets misgaat is het van belang uit te zoeken hoe je je voelt in bepaalde situaties en hoe je kunt groeien.

Persoonlijk functioneren

Hierbij sta je vooral stil bij wie jij bent en wat je motivatie en je doelen zijn. Deze vorm van reflectie kan je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.

11 x Tips voor een digitale detox >

Gericht op carrière

Deze vorm van reflecteren richt zich vooral op het methodisch handelen. Je kunt zo onderzoeken wat het effect is van de methoden die jij inzet en hoe kun je daarin verder komen.

In maatschappelijke context

Wat is jouw effect op de omgeving, de maatschappij? En in hoeverre ben jij hier verantwoordelijk voor?

Hoe pas je het toe?

Bij zelfreflectie kijk je terug op momenten die al gebeurt zijn. Kies een concrete situatie en kijk terug op dat specifieke moment en jouw manier van handelen. Reflecteer niet alleen op probleemsituaties, maar ook op succeservaringen. Het gaat om je groei!

Bovendien is het belangrijk dat je regelmatig reflecteert. ‘Rooster’ tenminste één keer per week een reflectiemoment in, het liefst op een vast moment. Gebruik ook feedback van anderen om vanuit hun gezichtspunt te reflecteren.

Take notes: 10 x handige en leuke notitieboekjes >

Stel vragen

Maak er vooral een fijn moment van. Pak een kop thee, kies een lekkere snack en ga zitten waar je je comfortabel voelt. Stel jezelf wekelijks dezelfde vragen, zoals:

  • Wat heb je deze week gedaanDenk aan hoogte- en dieptepunten.
  • Wat heb je deze week ervarenDenk aan gevoelens.
  • Wat heb je deze week ontdektWaar ben je door verrast?
  • Wat heb je deze week geleerdDenk aan lessen die je mee wil nemen.

Er zijn verschillende methoden om te reflecteren. Zoek de manier de voor jou het beste werkt. Niet iedereen is hetzelfde, er is dus ook niet één manier.

Welke doelen wil jij bereiken? En hoe helpt zelfreflectie jou daarbij?

CategoriesNiet gecategoriseerd