E

EEN HYPOTHEEK KRIJGEN ALS ONDERNEMER: ZO KOOP (OOK JIJ) EEN HUIS

hypotheek krijgen als zzp'er - huis kopen als freelancer - huis kopen als zzp'er - hypotheek freelancer - hypotheek zzp'er - hypotheek berekenen ondernemer - huis kopen eenmanszaak - hypotheek ondernemer -

Een brandende vraag in de maatschappij die steeds meer ZZP’ers kent: kun je een hypotheek krijgen als ondernemer? Ja, dat kan! Het gaat nét even anders dan bij iemand in vaste dienst, maar onmogelijk is het zeker niet. Girls Who legt het hieronder uit.

Wil jij een hypotheek krijgen als ondernemer? Zo koop ook jij een huis >

Speciale hypotheek voor ZZP’ers

Wist je dat er speciale hypotheken voor ZZP’ers bestaan? Hierbij wordt net zoals bij andere hypotheken gekeken naar het jaarinkomen, van meestal de afgelopen drie jaren. (Maar tegenwoordig ook al mogelijk bij twee of één jaar). Aan de hand hiervan wordt er berekend hoeveel je uiteindelijk kunt lenen. Naast het inkomen kijkt een hypotheekverstrekker bij de aanvraag ook naar: in welke sector je werkt, je vaste lasten, de risico’s en het toekomstbeeld van je bedrijf.

Ben jij ondernemer? Dit moet jij weten over de AOV >

Een inkomensverklaring

Heb jij een flexcontract? Dan ligt het vaststellen van het jaarinkomen ingewikkelder, simpelweg omdat je inkomen per maand én jaar kan wisselen. Toch willen hypotheekverstrekkers meestal een inkomensverklaring zien. Vaak eentje die maximaal zes maanden oud is. Zo’n inkomstenverklaring kun je aanvragen bij een gespecialiseerd bureau. Maar let goed op bij welke bureau je dit doet: sommige banken werken alleen samen met door hen aangewezen bureaus.

De inkomensverklaring is gebaseerd op jaarrekeningen en aangiftes inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar. Onderneem je nog geen drie jaar? Dan kan het helpen als je het werk als ondernemer, eerder voor een baas hebt gedaan. Vaak rekenen de bureaus deze inkomsten uit loondienst dan mee.

Met een onafhankelijke hypotheekadviseur praten 

De zoektocht om de juiste hypotheek te krijgen als ondernemer hoef je gelukkig niet alleen te doen. Praten met een onafhankelijke hypotheekadviseur kan helpen met de verschillende mogelijkheden voor jouw situatie in kaart te krijgen.

Eigen geld

Ondernemer of niet, bij het kopen van een huis is het altijd handig om eigen geld op zak te hebben. Maar, vaak stellen hypotheekverstrekkers nóg meer eisen bij flexwerkers. Bijvoorbeeld dat alleen een gedeelte (85%) van de woningwaarde geleend mag worden, de rest van de koopsom en de andere kosten moet je met eigen geld financieren.

Ook interessant! Woningnood onder starters: dit is het probleem >

Hypotheekaanvraag (goed) voorbereiden

Hoe dan ook: je moet de hypotheekverstrekker kunnen aantonen én overtuigen dat jij er financieel genoeg voor staat om de hypotheek te kunnen dragen. Voorgaande jaren, nu én in de toekomst. Het is dus belangrijk dat je een hypotheekaanvraag tot in de puntjes voorbereidt. En, een goed overzicht hebt van je inkomsten & prognoses van je onderneming. Handig: een perspectiefverklaring zou hierbij kunnen helpen.


En, dat waren een aantal tips om een hypotheek te krijgen als ondernemer.

Succes!

CategoriesNiet gecategoriseerd