W

WAT TE DOEN IN GOUDA? 11 x TIPS EN TO DO’S

wat te doen in gouda - gouda tips - hotspots gouda - gouda bezienswaardigheden

Gouda: de stad van de kaas en de stroopwafels. Maar er is nog veel meer dan deze lekkerheden. Het barst van Hollandse cultuur en historie en dat zie je terug aan de 330 rijksmonumenten. Het is een compacte stad en alles ligt makkelijk op loopafstand. Ideaal voor een weekendje of dagje weg dus! Check hier onze tips voor Gouda.

Van een afternoon high tea tot de kaasmarkt: hier vind je leuke tips & activiteiten om te doen tijdens een dagje Gouda >

1. Overnacht in WSHS Gouda

Als je meerdere dagen naar Gouda gaat, wil je natuurlijk wel in een gezellig hotel overnachten. Dat begrijpen wij bij Girls Who al te goed. Daarom hebben wij alvast een leuk hotel voor je uitgezocht (& uitgetest). Eén van de bijzonderste en mooiste gebouwen van Gouda is omgetoverd tot een excentriek hotel: WSHS Gouda.

Vanaf het entree is het al een feestje: eenmaal door de ‘poort’ word je begroet met een prachtige binnentuin. Het kleurrijke, chique interieur met oog voor de karakteristieke elementen van het Gouds plateel is een verlenging van dat feestje. Net zoals de kamers, die allemaal een eigen karakter hebben. Boek je overnachting hier >

2. Bezoek het Stadhuis

Midden op de Markt staat het Stadhuis te pronken. De bouw begon al in 1448, maar het is door de eeuwen heen diverse keren verbouwd. Het huidige bordes in renaissancestijl werd in 1603 toegevoegd.

De Trouwzaal is de mooiste ruimte met onder meer het wandtapijt van de Goudse tapijtwerker David Ruffelaer uit 1642. Op de gevel van het stadhuis zijn een aantal beelden te vinden, waarvan het beeld van Sint-Joris en de Draak de oudste is. Erg indrukwekkend dus!

3. Stroll over de kaasmarkt van Gouda

Vanaf april tot en met september vindt de kaasmarkt iedere week op donderdagochtend plaats op het Marktplein in Gouda. De kaasmarkt is een bijzonder historisch fenomeen waarbij er volgens de oude tradities kaas wordt gewogen en via het handjeklap proces verkocht wordt. Op de markt is iedereen in ouderwetse kledij gekleed en er wordt gebruik gemaakt van brikken om de kazen te vervoeren.

Meer leuke bezienswaardigheden, activiteiten & andere tips in Gouda >

4. High tea in Emily in Paris stijl in het WSHS

Een stukje Parijs in Gouda: het prachtige hotel WSHS is volledig ondergedompeld in ‘Parisien’-sferen met een afternoon tea geïnspireerd op jawel hoor: Emily in Paris.

Wat je kunt verwachten als je aanschuift? Mooi gedekte tafels met de Eiffeltoren op je bord, typische Franse lekkernijen waar ook de variant van de Mcbaquette te vinden is (IYKYK). Kopjes thee van Dammann Frères en fancy ijsthee geserveerd in een parfumfles ernaast. En om het helemaal af te maken: een tasje met selfie essentials (lees: baret) zodat je écht de Emily in Paris, of ehh Gouda-dream kunt beleven! Reserveer hier je afternoon tea >

5. Eet een stroopwafels bij Van Vliet

Van Vliet bakt al jaren met vakmanschap dé Goudse Siroopwafels naar een oud, geheim gebleven recept met een eigen unieke smaak. Ze zijn een begrip in Gouda en omstreken. De coronacrisis betekende het einde voor Vliet Stroopwafels, een 156-jarig icoon. Gelukkig kan de bakkerij een doorstart maken bij Bergs Bakery!

Ook leuk! 31 x toffe activiteiten & tips om te doen in Utrecht >

6. Bezoek de Siroopwafelfabriek

De Kamphuisen Siroopwafel is door de eeuwen heen een grote inspiratiebron geweest voor veel andere stroopwafelbakkers. De siroopwafels waren uniek en vielen op door de krokante koek en de smaakvolle karamelsiroop die ertussen zat. Veel bakkers deden hun best om de wafel te evenaren, maar zonder succes. Het recept is door de jaren heen zorgvuldig geheim gebleven, maar hier in de fabriek krijg je toch een kijkje achter de schermen.

Meer leuke bezienswaardigheden, activiteiten & andere tips in Gouda >

7. Bewonder de Sint Janskerk

De Sint-Janskerk stamt uit de tweede helft van de zestiende eeuw en is bijzonder door haar lengte van 123 meter, waarmee het de langste kerk in Nederland is. De kerk is echter vooral wereldwijd bekend door de ‘Goudse Glazen’. Op in totaal 72 glazen zijn onder andere Bijbelse verhalen geschilderd, maar ook afbeeldingen van het vaderland. Van alle ramen worden 61 ramen terug gedateerd tot de periode tussen 1530 en 1603.

8. Bezoek Museum Gouda

In Museum Gouda vind je in een collectie van ongeveer 40.000 objecten uit de geschiedenis van de stad. In de tentoonstelling zijn onder andere schilderijen en oude altaarstukken te zien, maar ook wordt in verschillende ruimtes de geschiedenis van het gebouw zelf weergegeven, waardoor je onder andere de ingerichte Chirurgijnsgildekamer en stadsapotheek kan bezoeken.

Ook is er in het museum een martelwerktuigenkelder te vinden. De werktuigen die hier terug te vinden zijn werden ooit gebruikt om in het stadhuis van Gouda de burgers te straffen. In de kelder is er zelfs een dolcel te vinden waar psychiatrische patiënten werden opgesloten – voor de dappere nieuwsgierigen onder ons.

36 x Originele activiteiten & uitjes in heel Nederland >

9. Vergeet de Goudse Waag & het kaasmuseum niet

De Goudse Waag is een historisch pand uit 1668 waar je alles te weten kunt komen over de historie van De Goudse Waag en de producten, die hier gewogen en verhandeld werden. De Goude Waag werd ooit gebruikt om onder andere kazen te wegen en te verhandelen, maar tegenwoordig bevindt het VVV-kantoor en het kaas-en-ambachtenmuseum zich hier.

 

10. Maak een stadswandeling

De stad telt meerdere hofjes. Deze hofjes werden gesticht om alleenstaande mannen en ook arme vrouwen gratis onderdak te bieden. Inmiddels zijn hofjes heerlijke rustige spots in een drukke stad. Zo ook in Gouda.

Een paar bekende zijn: Hofje van Letmaet, het Swaenenburghshofje, Hofje van Arent Bosch, hofje van Cinq en het Willem Vroesenhuis. Je kunt de meeste niet zomaar bezoeken, maar wel tijdens een rondleiding met een gids – zeker de moeite waard!

De mooiste hofjes van Amsterdam vind je hier >

11. Bezoek de Reeuwijkse plassen

Gouda grenst aan de Reeuwijkse plassen, een recreatiegebied bestaande uit 13 verschillende plassen die ontstaan zijn door de ontginning van de veengronden. Op een aantal plassen kun je terecht met een bootje! Er wordt veel gezeild op de plassen en regelmatig gewindsurft. Daarnaast is het gebied heerlijk om te wandelen en fietsen om de verschillende plassen heen.

En, welke bezienswaardigheden & activiteiten staan op jouw planning tijdens een dagje Gouda?

CategoriesNederland