9

9 x FEMALE BOSSES IN NEDERLANDSE KEUKENS

vrouwelijke chefs - nederland - sterrenchefs - girlbosses

We kennen allemaal wel Nederlandse top chefs. Toch zijn dat vaak de mannen van het vak – Sergio Herman, Ron Blaauw, Mario Ridder. Maar er zijn ook genoeg vrouwelijke bosses in het vak, dus hierbij: een ode aan de vrouwelijke top chefs in Nederland!

Check hieronder 9 x vrouwelijke top chefs van eigen bodem en hun specialiteiten >

Even een disclaimer: er zijn ook inderdaad minder vrouwelijke dan mannelijke koks in Nederland. Ongeveer 10 procent van het keukenpersoneel in de horeca is vrouwelijk, schat Koninklijke Horeca Nederland. Toch vinden wij het belangrijk deze namen te blijven noemen en de verdiende aandacht te schenken aan deze power vrouwen in de keuken. Deze vrouwen verdienen een plek op jouw culinaire bucketlist!

Dit zijn de 100 beste restaurants van Nederland >

Margo Reuten

Margo Reuten is één van de twee vrouwelijke Meesterkoks die Nederland rijk is. Bovendien heeft ze een Michelin ster op haar naam staan. Ze runt haar eigen restaurant, Da Vinci, al sinds 1993. Haar stijl is Frans en ze kookt het liefst met streekproducten.
Restaurant Da Vinci >

Margo Reuten - restaurant Da Vinci - chef
Margo Reuten – restaurant Da Vinci

Margot Janse

De in Naarden geboren Margot Janse werkte voor 21 jaar in The Tasting Room/Le Quartier Francais in Franschhoek. Dit is hét toprestaurant van Zuid-Afrika dat 3 keer op rij in de top 50 ‘beste restaurants ter wereld’ stond. Haar kunst bereikt ze door met inheemse producten te toveren. Over kwaliteit hoef je niet te twijfelen bij Margot, anders heb je niet vaak Nelson Mandela of Elton John over de vloer, toch?

12 x Restaurants met fine dining of een chef’s menu >

Angelique Schmeinck

De tweede Meesterkok van Nederland is Angelique Schmeinck. Eerder had ze de touwtjes in handen in sterrenrestaurant De Kromme Dissel in Heelsum; nu werkt ze voor de zender 24Kitchen. Ze vindt het een leuke uitdaging om te spelen met eten: soms maakt ze schilderijen ervan, soms kookt ze op een kilometer hoogte – niks is te gek!

Angelique Schmeinck - chef - nederlands - vrouwelijke chef
Angelique Schmeinck

Estée Strooker

De 29-jarige Estée Strooker was de winnares van de eerste editie van de Nederlandse Masterchef. Met het prijzengeld opende ze op haar twintigste (!) al haar eerste eigen restaurant. Naast ‘t Amusement runt ze nu ook de eetwinkel STROOM. Ook bracht ze twee boeken uit en werkt ze af en toe voor 24Kitchen. Doet ze ‘ff’.
Bekijk hier Estée’s site >

12 x Girl bosses in de Nederlandse kunstsector >

 

Janny van der Heijden

De meesten zullen Janny wel kennen van het programma Heel Holland Bakt, maar Janny heeft veel meer op haar naam staan dan dat. Na haar studie Nederlandse Taal en Cultuur is Janny bij een uitgeverij gaan werken waar zij kookboeken controleerde – de vonk sloeg over. Ze heeft al vele titels op haar naam staan, waar dit najaar nog eentje bij komt: in ‘Smaakpalet van de Lage Landen’ onderzoekt ze Nederlandse eetgewoontes en invloeden aan de hand van iconische schilderijen.

Janny van der Heijden - chef - kok
Janny van der Heijden

Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka staat bekend als televisiekok en jureerde daarnaast het programma Superstar Chef. ‘De rode draad in mijn leven is lekker eten en eten maken,’ stelt ze op haar site en dat maakt ze meer dan waar in haar verschillende kookboeken. Daarnaast is zij een voorvechter van body positivity en komt ze hiervoor regelmatig in het nieuws- wij zijn fan!
Check hier Miljuschka’s recepten & blogs >

11 x Bijzondere restaurants door heel Nederland >

 

Zoë Lensen

Chef-kok van Sal do Mar in Rhenen is in 2019 door restaurantgids Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Verrassing van het Jaar’. Zoë stond als jonge vrouw in de keuken van Ciel Bleu en Oud-Sluis van Sergio Herman – dat zijn nog eens namen! Bovendien won ze op haar 22ste het Zilveren Koksmes. Ze was daarmee de beste jonge kok van Nederland en versloeg zeven jonge mannelijke koks uit keukens van bij elkaar in totaal zeven Michelinsterren. That’s all.

Zoë Lensen

Nynke Valk

Nynke Valk is chef-kok en eigenaar van Smidse Culinair in Aalten. Ze weet waar ze het over heeft en blijft vernieuwen. Experimenteren en proberen staan bovenaan het lijstje. Ook heeft Nynke meegewerkt aan een stuk van AD waarin ze praat over vrouw zijn in de professionele keuken.

Sibrecht Benning

Ex-danseres en ex-juf Sibrecht Benning experimenteert vooral met Franse kooktechnieken en de Noord-Afrikaanse, Perzische en de Midden-Oosterse keuken. Sinds dit jaar heeft zij haar eigen restaurant in Nijmegen, De Sjalot, verruild voor het catering-leven als productontwikkelaar. Fun fact: ze liep stage bij Da Vinci!

Ken jij nog topvrouwen die we toe mogen voegen aan dit lijstje?