V

VIERDAAGSE WERKWEEK: DIT ZIJN DE VOORDELEN

voordelen 4 werkdagen in plaats van 5 - vierdaagse werkweek voordelen - Waarom vierdaagse werkweek - pluspunten vierdaagse werkweek - voordelen vier werkdagen

Het idee van vier dagen werken in plaats van vijf krijgt wereldwijd steeds meer voorstanders én je hoort het steeds vaker in het bedrijfsleven. Maar, wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een vierdaagse werkweek? Hieronder vind je de belangrijkste pluspunten op een rijtje.

Nieuwsgierig naar een vierdaagse werkweek? Dit zijn de belangrijkste voordelen >

Hogere productiviteit

Vaak denken mensen dat productiviteit gelijk staat aan het aantal uren dat je aanwezig bent. Maar, niets is minder waar: niemand werkt écht acht uur per dag geconcentreerd. Wel blijkt dat door een vier daagse werkweek werknemers doelmatiger en efficiënter met hun tijd & werk omgaan. Wat (in)direct zorgt voor een hogere productiviteit.

Ook leuk! 5 dingen die professionele vrouwen nooit doen (op de werkvloer) >

Een kleinere ecologische footprint

Een vierdaagse werkweek zorgt niet alleen voor een hogere productiviteit, maar ook voor een kleinere ecologische footprint blijkt uit onderzoek. Zo worden er minder documenten uitgeprint, neemt het stoomverbruik af. Én, doordat mensen minder gestrest zijn, maken ze sneller duurzamere keuzes zoals op de fiets boodschappen doen.

Een betere work/life verdeling

Een vierdaagse werkweek zorgt voor een betere verdeling tussen uren dat er gewerkt wordt en vrijetijdsuren, waarbij de werknemer tijd heeft voor familie, vrienden, hobby’s en andere projecten in de privé sfeer. Heb je een partner? Dan is het voordelig dat beide een werkweek van vier dagen heeft voor een goede verdeling van de huishoudelijke taken én eventueel de zorg van kinderen.

Meer vierdaagse werkweek voordelen na de afbeelding >

‘Gezondere’ medewerkers

Overwerken, lange dagen en hoge werkdruk: het aantal mensen met een burn-out is in de afgelopen jaren flink gestegen. De reden? Geen juiste balans tussen werk en vrije tijd brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Door goed voor jezelf te zorgen en minder uren te werken, voorkom je deze risico’s én heeft je werkgever meer aan jou en je collega’s. Plus: je voelt jezelf ook een stuk beter.

Op zoek naar een job? Met deze tip vind jij jouw droombaan waarschijnlijk wél >

Minder afwezig onder werktijd

Afspraken met de tandarts, dokter of andere privé afspraken zijn makkelijker in te plannen op dagen dat je niet aan het werk bent. Hierdoor daalt ook de afwezigheid onder werktijd. Dit is fijn voor de werkgever, maar zeker ook voor jezelf. Door zo’n afspraak in je vrije tijd te plannen, hoef jij je niet ‘opgejaagd’ te voelen om snel weer aan het werk te gaan. Win-win situatie, als je het ons vraagt!

En, wat vind jij van de voordelen van de vierdaagse werkweek?

CategoriesWork